Μπορούν τα συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάo, πλούσια σε φλαβανόλες κακάο, να μειώσουν τη φλεγμονή και, με τη σειρά τους, να προλάβουν τις χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία;
Σε μια νέα μελέτη από το COcoa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS), ερευνητές από το Mass General Brigham και οι συνεργάτες τους εξέτασαν τις αλλαγές σε πέντε δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με την ηλικία μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν καθημερινά συμπληρώματα κακάου για αρκετά χρόνια. Διαπίστωσαν ότι η hsCRP – ένας δείκτης φλεγμονής που μπορεί να σηματοδοτήσει αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων – μειώθηκε στους συμμετέχοντες που έλαβαν το συμπλήρωμα εκχυλίσματος κακάου, υποδηλώνοντας ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του μπορεί να εξηγήσει τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Age and Ageing.
Η φλεγμονή είναι πηγή ( και επίπτωση ) πολλών δεινών
Οι διατροφικές παρεμβάσεις έχουν γίνει μια όλο και πιο ελκυστική λύση για την επιβράδυνση της φλεγμονώδους γήρανσης, της λεγόμενης «φλεγμονώδους γήρανσης». Σε προηγούμενες, μικρότερες μελέτες, το εκχύλισμα κακάου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους φλεγμονώδεις βιοδείκτες, χάρη στις φλαβανόλες, μικρές βιοδραστικές ενώσεις που βρίσκονται όχι μόνο στους κόκκους κακάου, αλλά και στα μούρα, στα σταφύλια, στο τσάι και σε άλλα φυτικά τρόφιμα. Για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ αυτών των μελετών και των ανθρώπων, οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μεγάλης κλίμακας δοκιμή COSMOS, η οποία εξετάζει τις επιδράσεις του εκχυλίσματος κακάου στις καρδιαγγειακές παθήσεις και αν η φλεγμονώδης γήρανση μπορεί να εξηγήσει αυτές τις επιδράσεις.
«Το ενδιαφέρον μας για το εκχύλισμα κακάου και τη φλεγμονώδη γήρανση ξεκίνησε με βάση τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζεται με το κακάο», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης Howard Sesso, ScD, MPH, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής και αναπληρωτής επιδημιολόγος στο Brigham and Women’s Hospital, ιδρυτικό μέλος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης Mass General Brigham. «Εκτιμούμε επίσης τη σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ της υγιούς γήρανσης και της καρδιαγγειακής υγείας, όπου η φλεγμονή που σχετίζεται με τη γήρανση μπορεί να σκληρύνει τις αρτηρίες και να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Για αυτόν τον λόγο, θέλαμε να δούμε αν η πολυετής συμπλήρωση εκχυλίσματος κακάου σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο θα μπορούσε να ρυθμίσει τη φλεγμονή της γήρανσης.
Οι λεπτομέρειες της μελέτης
Μεταξύ 2014 και 2020, το Brigham and Women’s Hospital ηγήθηκε της δοκιμής COSMOS, μιας μεγάλης κλίμακας, τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο κλινικής δοκιμής με 21.442 συμμετέχοντες άνω των 60 ετών, διαπιστώνοντας ότι η συμπλήρωση εκχυλίσματος κακάου μείωσε τη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 27%.
Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν
Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα αίματος από 598 συμμετέχοντες στο COSMOS για να μετρήσουν διάφορους βιοδείκτες φλεγμονής: τρεις προφλεγμονώδεις πρωτεΐνες (hsCRP, IL-6 και TNF-α), μία αντιφλεγμονώδη πρωτεΐνη (IL-10) και μία ανοσοδιαμεσολαβούσα πρωτεΐνη (IFN-γ). Συγκρίνοντας τις αλλαγές σε αυτούς τους βιοδείκτες που μετρήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης, μετά από 1 και 2 χρόνια παρακολούθησης, τα επίπεδα hsCRP μειώθηκαν κατά 8,4% κάθε χρόνο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, ενώ οι άλλοι βιοδείκτες παρέμειναν σχετικά σταθεροί ή αυξήθηκαν ελαφρώς.
«Είναι ενδιαφέρον ότι παρατηρήσαμε επίσης αύξηση της ιντερφερόνης-γ, μιας κυτοκίνης που σχετίζεται με το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που ανοίγει νέα ερωτήματα για μελλοντική έρευνα», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Yanbin Dong, MD/PhD, διευθυντής του Georgia Prevention Institute (GPI) και καρδιολόγος/γενετιστής πληθυσμού στο Medical College of Georgia/Augusta University. «Αν και το εκχύλισμα κακάου δεν αντικαθιστά έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και υπογραμμίζουν τον πιθανό ρόλο του στη ρύθμιση της φλεγμονής καθώς γερνάμε.
Η μείωση κάθε είδους φλεγμονής είναι ευεργετική
Η μείωση της hsCRP μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση των καρδιοπροστατευτικών αποτελεσμάτων που παρατηρήθηκαν με το συμπλήρωμα εκχυλίσματος κακάου στη μεγαλύτερη δοκιμή COSMOS, όπου οι συμμετέχοντες παρουσίασαν μείωση των θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι αλλαγές στους άλλους δείκτες φλεγμονώδους γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης μιας μικρής μείωσης της IL-6 που παρατηρήθηκε στις γυναίκες αλλά όχι στους άνδρες συμμετέχοντες, δικαιολογούν περαιτέρω μελέτη. Η ομάδα θα συνεχίσει να αξιολογεί τη δοκιμή COSMOS για να προσδιορίσει εάν τα σχήματα κακάου και πολυβιταμινών μπορούν να περιορίσουν τη σοβαρότερη φλεγμονή, καθώς και άλλα σημαντικά αποτελέσματα υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση.
«Αυτή η μελέτη απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή στα πλεονεκτήματα των φυτικών τροφών για την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων κακάου που είναι πλούσια σε φλαβανόλες», πρόσθεσε ο Sesso. «Ενισχύει τη σημασία μιας ποικίλης, πολύχρωμης, φυτικής διατροφής, ειδικά στο πλαίσιο της φλεγμονής».
Πηγή: sciencedaily.gr