Οι ειδικοί συνδέουν τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, κατάθλιψης, ακόμα και πρόωρου θανάτου.
Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς η αυξημένη κατανάλωσή τους φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση των χρόνιων ασθενειών σε παγκόσμιο επίπεδο και στην επιδείνωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, σύμφωνα με επιστημονική έκθεση.
Συνολικά 43 ειδικοί από όλο τον κόσμο, συγκέντρωσαν τα ισχυρότερα μέχρι σήμερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες με υψηλή περιεκτικότητα σε υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα αντικαθιστούν τα παραδοσιακά γεύματα, επιδεινώνουν τη διατροφή και αυξάνουν τον κίνδυνο πολλαπλών χρόνιων ασθενειών.
Τι αποκάλυψε η ανάλυση για τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα
Η νέα ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερες από 100 μακροχρόνιες μελέτες σχετικά με τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα και την υγεία, εκ των οποίων οι 92 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ενός ή περισσότερων χρόνιων νοσημάτων.
Αυτές περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2, τις καρδιακές παθήσεις, την κατάθλιψη και τον αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται επίσης με την υπερκατανάλωση τροφής, την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης και ανθυγιεινών λιπαρών, αλλά και με τα χαμηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και πρωτεϊνών.
Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως ο τρόπος παρασκευής τους και οι συσκευασίες στις οποίες διατίθενται, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες έκθεσης σε μια σειρά από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες.
Ωστόσο, η πρόσφατα δημοσιευμένη τριμερής ανασκόπηση έρχεται με ορισμένους περιορισμούς, καθώς τα παραπάνω στοιχεία βασίζονται σε μελέτες παρατήρησης και περιγραφικές ανασκοπήσεις.
Για να κατανοήσουμε τις πραγματικές επιπτώσεις των υπέρ-επεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία, θα χρειαστούν πολυάριθμες, μεγάλης κλίμακας και αξιόπιστες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, σημειώνουν οι ειδικοί.
Περαιτέρω έρευνα με τη χρήση καλύτερων μεθόδων καταγραφής και αξιολόγησης της διατροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασφαλέστερα συμπεράσματα, συμπληρώνουν.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet.