Την πλήρη απαλλαγή των ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και υψηλό ποσοστό αναπηρίας από κάθε φαρμακευτική επιβάρυνση ζητούν 12 φορείς μέσω κοινής παρέμβασής τους προς το υπουργείο Υγείας.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Σύλλογο Φίλων Παιδιών, Εφήβων & Ενηλίκων ΑμεΑ «Εθελοντούμε», ο οποίος, μαζί με άλλους έντεκα φορείς, ζητά νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει πραγματικά δωρεάν πρόσβαση στα απαραίτητα φάρμακα για τα άτομα με αυτισμό και βαριές αναπηρίες.
Τι προβλέπει σήμερα το καθεστώς φαρμακευτικής κάλυψης
Σύμφωνα με τους φορείς, το ισχύον πλαίσιο δε συνδέει τη μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική αγωγή με το ποσοστό αναπηρίας, αλλά με συγκεκριμένες κατηγορίες παθήσεων.
Παράλληλα, παρότι σε αρκετές περιπτώσεις προβλέπεται συμμετοχή 0%, οι ασθενείς εξακολουθούν να επιβαρύνονται οικονομικά λόγω της διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η συγκεκριμένη επιβάρυνση μπορεί να φτάσει έως και τα 20 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα και τα 3 ευρώ για γενόσημα φάρμακα, γεγονός που ακυρώνει στην πράξη την έννοια της πλήρους φαρμακευτικής κάλυψης.
Τα αιτήματα των φορέων για τα άτομα με ΔΑΦ
Οι συνυπογράφοντες φορείς ζητούν από το υπουργείο Υγείας την άμεση επανεξέταση του ισχύοντος συστήματος συμμετοχής στα φάρμακα για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος και υψηλό ποσοστό αναπηρίας.
Ειδικότερα, προτείνουν τη θέσπιση πλήρους απαλλαγής όχι μόνο από τη θεσμοθετημένη συμμετοχή, αλλά και από τη διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής για τα φάρμακα που χορηγούνται για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του αυτισμού.
Παράλληλα, ζητούν την ένταξη των ατόμων με βαριά μορφή αυτισμού στις κατηγορίες χρονίως πασχόντων που απολαμβάνουν πλήρη φαρμακευτική κάλυψη, καθώς και την έκδοση σχετικής εγκυκλίου ή νομοθετικής ρύθμισης που θα αποκαθιστά την υφιστάμενη ανισότητα.
Ένα ακόμη αίτημα αφορά τη δυνατότητα αποζημίωσης φαρμάκων που χορηγούνται εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, μέσω απλοποιημένης διαδικασίας προέγκρισης όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο για ασθενείς με ΔΑΦ.
Οι φορείς που συνυπογράφουν την παρέμβαση
Την κοινή επιστολή υπογράφουν, μεταξύ άλλων, η ΑΜΚΕ «Αβαλη», ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό και Ειδικές Ανάγκες «Η Αγία Σκέπη», ο Σύλλογος «Φάσμα Αγάπης», ο Σύλλογος «Ανθίζω», το Σωματείο «Κραυγή ΑμεΑ», το Parenting NGO, η ΑΜΚΕ «Ποσειδωνία – Δράσεις για Ευάλωτες Ομάδες», η ΑΜΚΕ «Ο Κόσμος του Πάρη» και το Ινστιτούτο Καταναλωτών ΙΝΚΑ.
Στόχος η ουσιαστική πρόσβαση στη θεραπεία
Οι φορείς υπογραμμίζουν ότι η πρόσβαση στη φαρμακευτική αγωγή αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη φροντίδα και την ποιότητα ζωής των ατόμων με αυτισμό και βαριές αναπηρίες. Για τον λόγο αυτό ζητούν άμεσες παρεμβάσεις που θα εξαλείψουν τα οικονομικά εμπόδια και θα διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες.
Πηγή: dailypharmanews.gr