Αύξηση καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στον αριθμό των φαρμάκων που παρουσιάζουν έλλειψη στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 246 φάρμακα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, συν 20 από έκτακτες εισαγωγές μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), έναντι 238 + 26 φαρμάκων τον Ιανουάριο.
Αναλυτικά, τα 246 φάρμακα διατίθενται μέσω των καθιερωμένων καναλιών χορήγησης, ενώ τα 20 αφορούν έκτακτες εισαγωγές από το ΙΦΕΤ.
Η σύγκριση με τον Ιανουάριο ανά κατηγορία φαρμάκων είναι η εξής:
- Φάρμακα κοινότητας: 198 (193 τον Ιανουάριο)
- Νοσοκομειακά φάρμακα: 41 (40 τον Ιανουάριο)
- Μη συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ): 2 (3 τον Ιανουάριο)
- Εμβόλια: 1 (2 τον Ιανουάριο)
- Σκιαγραφικά: 1 (1 τον Ιανουάριο)
- ΙΦΕΤ: 20 (26 τον Ιανουάριο)
Όλα τα φάρμακα του ΙΦΕΤ αφορούν νοσοκομειακά σκευάσματα. Από αυτά, τα 2 είναι αδύνατο να βρεθούν, για τα 4 υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή, τα 7 αναμένονται, και για τα 6 γίνεται έρευνα αγοράς.
Ευρωπαϊκό πρόβλημα
Η έλλειψη φαρμάκων εξελίσσεται σε διαρθρωτικό και συστημικό ζήτημα σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με δεδομένα του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Ευρώπης (PGEU), σχεδόν το 96% των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών καταγράφουν ελλείψεις φαρμάκων. Στο 70% αυτών των χωρών δεν έχει παρατηρηθεί βελτίωση, ενώ στο 15% η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.
Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως θεραπείες για χρόνιες και οξείες ασθένειες, όπως φάρμακα για τα καρδιαγγειακά, αντιβιοτικά, θεραπείες για τον καρκίνο, ινσουλίνες, αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 και σκευάσματα για το νευρικό σύστημα.
Σε πολλές χώρες, ένα σημαντικό ποσοστό των ελλείψεων αφορά φάρμακα που χαρακτηρίζονται ως “κρίσιμα” σε επίπεδο ΕΕ ή σε εθνικό επίπεδο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι φάρμακα ζωτικής σημασίας για τη Δημόσια Υγεία δεν προστατεύονται από τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.