fbpx

Τα Προβιοτικά και οι Προοπτικές Ανάπτυξής τους

Προβιοτικά, μια λέξη με ελληνικές ρίζες που σημαίνει «για τη ζωή, υπέρ της ζωής».

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια, που όταν χορηγηθούν σε επαρκείς ποσότητες ωφελούν τον άνθρωπο.

Μάθετε να τα συστήνετε στους πελάτες σας.

Τα Προβιοτικά δεν Είναι κάτι Ξένο για το Σώμα

Τα προβιοτικά είναι βακτήρια ίδια ή παρόμοια με αυτά που υπάρχουν φυσιολογικά στο σώμα μας, για παράδειγμα στο έντερο μας, τον γυναικείο κόλπο, τη στοματική κοιλότητα και αλλού.

Ειδικά στο έντερο μας υπάρχουν τρισεκατομμύρια βακτήρια που ονομάζονται συνολικά χλωρίδα του εντέρου ή εντερική μικροχλωρίδα.

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, η ύπαρξη δηλαδή των κατάλληλων πληθυσμών βακτηρίων στο έντερο, είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και τη λειτουργία του εντέρου, αλλά και ολόκληρου του σώματος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η υγεία του εντέρου είναι προϋπόθεση για την υγεία του οργανισμού, καθώς εκεί λαμβάνει χώρα η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα για τη ζωή.

Η ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως το άγχος, η κακή διατροφή, τα ταξίδια, η λήψη αντιβίωσης κ.α.

Η επαναφορά της είναι απαραίτητη ούτως ώστε να λειτουργεί σωστά το έντερο, να γίνονται σωστές κενώσεις, να μην παρουσιάζονται ενοχλητικά συμπτώματα, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια ή φουσκώματα και βέβαια για να γίνεται σωστή απορρόφηση των τροφών.

Η Δράση των Προβιοτικών

Σύμφωνα με μελέτες, τα προβιοτικά:

- Προωθούν τη γενικότερη υγεία και καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

- Βοηθούν στη μείωση της δυσκοιλιότητας ή της διάρροιας με φυσικό τρόπο, επαναφέροντας την ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου.

- Συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), όπως τα φουσκώματα, τους μετεωρισμούς, τις διαταραχές στις κενώσεις κ.α.

- Μειώνουν τον κίνδυνο διάρροιας λόγω λήψης αντιβίωσης.

Ορισμένα προβιοτικά φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν σε κάποιο βαθμό και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών στον κόλπο.

- Μειώνουν τον κίνδυνο της διάρροιας των ταξιδιωτών.

- Βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού ή του κόλπου, ειδικά αν συνδυαστούν με Cranberry.

- Ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και το προστατεύουν από παθογόνα.

- Βοηθούν στην πέψη της λακτόζης και μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, κυρίως ήπιας μορφής.

- Μπορεί να βοηθούν σε περιπτώσεις ατοπικού εκζέματος σε βρέφη και παιδιά, ακόμα και να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσής του στα νεογέννητα όταν λαμβάνονται από τις εγκύους.

Οι μελέτες για τα προβιοτικά είναι ήδη πάρα πολλές και συνεχίζονται, διερευνώντας τη δράση τους και σε άλλους τομείς της υγείας.

Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι πολλά υποσχόμενα!

Προβιοτικά – μια Αγορά με Μέλλον!

probiotics

Η Κατάλληλη Επικοινωνία στο Φαρμακείο

2 Προϋποθέσεις Πολλές Προτάσεις

Η επιτυχημένη επικοινωνία των προβιοτικών από το φαρμακοποιό στον καταναλωτή έχει 2 βασικές προϋποθέσεις:

1. Καλή γνώση των προβιοτικών από το φαρμακοποιό και το προσωπικό του φαρμακείου. Τα προβιοτικά είναι μια έννοια που πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ή δεν καταλαβαίνουν.

Το προσωπικό του φαρμακείου πρέπει να γνωρίζει τι είναι και πως δρουν και να βρει τον πιο εύκολο και κατανοητό τρόπο για να εξηγήσει στον πελάτη του γιατί είναι τόσο ωφέλιμα.

2. Να επιλέξει να συνεργαστεί με εταιρίες που μπορούν να δώσουν εγγυήσεις για την ποιότητα, τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών τους.

Επειδή τα προβιοτικά είναι «κάτι ζωντανό», οι συνθήκες καλλιέργειάς τους και στη συνέχεια η παραγωγή των προϊόντων πρέπει να γίνεται υπό αυστηρές συνθήκες.

Η ύπαρξη απλώς ενός προβιοτικού μέσα σε μία κάψουλα δεν εξασφαλίζει ότι αυτό είναι ζωντανό ή ακόμα κι αν είναι, ότι αυτό θα φτάσει ζωντανό στο έντερο.

Εμπιστευτείτε εταιρίες που μπορούν να σας το εγγυηθούν! Επίσης, επιλέξτε εταιρίες με στοχευμένα προϊόντα (εξειδικευμένες συνθέσεις), που προτείνουν διαφορετικούς συνδυασμούς προβιοτικών ανάλογα με την ανάγκη.

Δεδομένου ότι τα προβιοτικά αποτελούν μια αναπτυσσόμενη κατηγορία, κάθε φαρμακοποιός αξίζει να βρει τρόπους και μέσα, που θα τον βοηθήσουν να αναπτύξει αυτή την κατηγορία.

4 Ερωτήσεις για τα Προβιοτικά

1. Που υπάρχουν τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά υπάρχουν σε τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ κ.α, αλλά και ως συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα ειδικής διατροφής που διατίθενται στα φαρμακεία.

Το πλεονέκτημα των δεύτερων είναι ότι περιέχουν μεγάλες ποσότητες προβιοτικών και διαφορετικούς συνδυασμούς αυτών, με αποτέλεσμα να έχουν πιο άμεση και ειδική δράση.

2. Έχουν όλα τα προβιοτικά την ίδια δράση;

Παρόλο που γενικά όλα τα προβιοτικά μπορεί να παρέχουν οφέλη στον άνθρωπο, υπάρχουν κάποια στελέχη προβιοτικών που μπορεί να έχουν καλύτερη δράση ή να έχουν μελετηθεί περισσότερο για κάποια συμπτώματα ή παθήσεις.

Για παράδειγμα, το L.plantarum έχει μελετηθεί πολύ σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και έχει πολύ καλά αποτελέσματα ειδικά στα άτομα αυτά.

Επίσης, μελέτες για το L.bulgaricus έδειξαν ότι αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάρροιας λόγω αντιβίωσης σε μεγάλο ποσοστό, κάνοντας το συγκεκριμένο στέλεχος μια καλύτερη επιλογή για όσους παίρνουν αντιβίωση.

Για τον παραπάνω λόγο, όταν επιλέγεται ένα συμπλήρωμα προβιοτικών, προτείνεται να επιλέγεται αυτό που περιέχει τα στελέχη εκείνα που παρουσιάζουν ειδικότερη δράση στο εκάστοτε πρόβλημα.

3. Μπορούν να παίρνουν όλοι προβιοτικά και τι συμβαίνει με τα φάρμακα;

Τα προβιοτικά είναι ασφαλή και μπορούν να λαμβάνονται από όλους, ακόμα και από παιδιά, εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν.

Επίσης, μπορούν να λαμβάνονται από ανθρώπους που παίρνουν φάρμακα, καθώς τα προβιοτικά φτάνουν και παραμένουν στο έντερο, όπου και δρουν, με αποτέλεσμα γενικά να μην περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και να μην υπάρχει κίνδυνος αλληλεπίδρασης με τα φάρμακα.

Στην περίπτωση που λαμβάνονται προβιοτικά μέσω συμπληρώματος διατροφής, καλό είναι να ελέγχεται αν περιέχεται σε αυτά ζάχαρη, γλουτένη, λακτόζη ή άλλα συστατικά που μπορεί να προκαλούν ενοχλήσεις σε κάποιους οργανισμούς.

Προσοχή, τα συμπληρώματα προβιοτικών, δεν πρέπει να χορηγούνται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, εκτός αν αυτό προταθεί από τον θεράποντα ιατρό.

4. Γιατί να επιλέξω προβιοτικά και όχι καθαρτικά;

Δυστυχώς, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν να χρησιμοποιούν συστηματικά καθαρτικά φάρμακα ή συμπληρώματα προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητάς τους.

Η χρήση καθαρτικών μπορεί πράγματι να είναι απαραίτητη σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά πρέπει να είναι περιορισμένη, κάτι που δυστυχώς απέχει πολύ από την αλόγιστη χρήση τους που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Τα καθαρτικά προκαλούν συσπάσεις στο έντερο, δεν το αφήνουν δηλαδή να λειτουργήσει φυσιολογικά μόνο του αλλά «το προκαλούν».

Η αλόγιστη χρήση τους μπορεί τελικά να αδρανήσει το έντερο και προκαλεί εθισμό, με αποτέλεσμα το έντερο να μην μπορεί να κάνει μόνο του τη σύσπαση, αλλά να πρέπει συνέχεια να το «προκαλούμε» με καθαρτικά.

Αντιθέτως, τα προβιοτικά δεν προκαλούν συσπάσεις ούτε εθισμό, αλλά βοηθούν να επανέλθει σταδιακά η ισορροπία στη χλωρίδα του εντέρου και να λειτουργήσει το έντερο φυσιολογικά μόνο του.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων