fbpx

5ο Συνέδριο Φαρμακευτικής Φροντίδας

5o Συνέδριο Φαρμακευτικής Φροντίδας
Δείτε τα 17 Video σε 4 Ενότητες με
16 Ομιλίες και 1 Στρογγυλό Τραπέζι:


ΕΝΟΤΗΤΑ 1η: COVID-19 και Φαρμακείο Κοινότητας

1/17 Το Νανο-Τεχνολογικό υπόβαθρο των σύγχρονων εμβολίων.
Το παράδειγμα του εμβολίου εναντίον του ιού SARS-CoV-2.

Περιγραφή: Τα εμβόλια με βάση την νανοτεχνολογία για την μεταφορά νουκλεϊνικών οξέων, αποτελούν την σύγχρονη καινοτομία στο τομέα της προστασίας του πληθυσμού από νοσογόνους οργανισμούς. Η φαρμακευτική νανοτεχνολογία αποτελεί το διεπιστημονικό πεδίο εφαρμογής και ανάπτυξης νέων ασφαλών και αποτελεσματικών προϊόντων, τόσο στον τομέα της θεραπευτικής, όσο και της πρόληψης. Το παράδειγμα της ανάπτυξης του εμβολίου εναντίον του ιού SARS-CoV-2, συμβάλει στην εξέλιξη της έρευνας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Ν. Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακευτικής Τεχνολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της ΕΦΕ.

Adelco

Demo



2/17 Φαρμακευτικές Αλληλεπιδράσεις… Στο διαδίκτυο.

Περιγραφή: Ιστορίες επικοινωνιακής εσωστρέφειας και εξωστρέφειας του φαρμακευτικού κλάδου στην εποχή της COVID 19. Πως η διαδικτυακή κοινότητα των φαρμακοποιών άλλαξε την δυναμική του επαγγέλματός μας, την εικόνα που έχει το κοινό για εμάς και τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα.

Ομιλητές: Κακονίκος Κωνσταντίνος, Φαρμακοποιός.
Κατσόγιαννης Ηλίας, Φαρμακοποιός MSc, Εκτίμηση και αντιμετώπιση επαγγελματικού περιβαλλοντικού και φαρμακευτικού κινδύνου, MSc Nanomedicine

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η: Υπηρεσίες Φαρμακευτικής Φροντίδας στο Φαρμακείο

3/17 Μεγιστοποίηση του οφέλους και της αποδοτικότητας εμβολιαστικών πλάνων με τη συμμετοχή του κοινοτικού φαρμακείου. Σημειώσεις από την πανδημία.

Περιγραφή: Κατά την παρουσίαση θα συζητηθεί πως το κοινοτικό φαρμακείο ως κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας, λόγω της θέσης και της φύσης του, μπορεί να συνεισφέρει στην μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των εμβολιαστικών πλάνων μιας χώρας. Τα πλάνα εμβολιασμού πρέπει να χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα εφαρμογής τους και σε αυτό μπορεί να συνεισφέρει το κοινοτικό φαρμακείο. Θα συζητηθούν παραδείγματα και πρακτικές από διάφορες χώρες.

Ομιλητής: Χρίστος Πέτρου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πρόγραμμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας


4/17 Πολυφαρμακία και υποστήριξη ηλικιωμένων ασθενών από τον φαρμακοποιό κοινότητας.

Περιγραφή: Οι ηλικιωμένοι ασθενείς έχουν ιδιαίτερες ανάγκες ως προς τη φαρμακοθεραπεία τους. Η αυξημένη ευπάθεια, οι μειωμένες φυσιολογικές εφεδρείες και η αναπόφευκτη έκπτωση σωματικών και νοητικών λειτουργιών, τους καθιστούν πιο επιρρεπείς στις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Παράλληλα, η πολυνοσηρότητα και η πολυφαρμακία αυξάνουν τον κίνδυνο των κλινικά σημαντικών φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων. Μέσω περιπτώσεων του πάγκου, θα παρουσιαστούν οι διαφορετικές συμβουλές γύρω από τη φαρμακευτική αγωγή για τους ηλικιωμένους, όπως το αίτημα για αναλγητικά, για φάρμακα κατά του κρυολογήματος και αντιεμετικά. Τέλος θα επισημάνουμε τη σημασία της συνέργειας του φαρμακοποιού με τον θεράποντα ιατρό, καθώς και την αναγκαιότητα των συνεντεύξεων θεραπευτικής παρακολούθησης.

Ομιλητής: Διαμαντής Κλημεντίδης, Κλινικός Φαρμακοποιός,MSc in Clinical Pharmacy, MSc Διαχείριση Γήρανσης & Χρόνιων Νοσημάτων, Υπεύθυνος Νοσοκομειακού Φαρμακείου στην Κλινική Αγία Αικατερίνη, Θεσσαλονίκη


5/17 Από την πρόληψη έως τον έλεγχο και τη θεραπευτική εκπαίδευση των διαβητικών στο φαρμακείο.

Περιγραφή: Ο φαρμακοποιός, ο μόνος επαγγελματίας υγείας που συναντάμε χωρίς ραντεβού, είχε πάντα ρόλο να διαδραματίσει ως σύμβουλος πρόληψης σε θέματα υγείας. Η αποστολή που τώρα ανατίθενται στους φαρμακοποιούς απορρέει από τον ρόλο τους όσον αφορά στη βελτίωση της υγείας των ασθενών, στη συμβολή της αντιμετώπισης των προβλημάτων υγείας και στην καλύτερη δυνατή χρήση των φαρμάκων. Η αποστολή αυτή ενισχύει τη συνεργασία των φαρμακοποιών με τους ασθενείς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας, που κινητοποιούνται στο αυξανόμενο πρόβλημα «Σακχαρώδης Διαβήτης» στον πληθυσμό του δυτικού κόσμου.

Ομιλητής: Στασινός Σικαλιάς, Φαρμακοποιός, MSc.


6/17 Προσέγγιση Υπέρβαρων & Παχύσαρκων Ασθενών - Πώς να οργανώσετε διατροφικές συνεντεύξεις στο φαρμακείο;

Περιγραφή: Στην Ελλάδα, σχεδόν ένας στους δύο ενήλικες είναι υπέρβαρος και το 17% του πληθυσμού λέγεται ότι είναι παχύσαρκοι. Η εξισορρόπηση των τροφίμων έχει καταστεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και το φαρμακείο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Όλο και περισσότεροι φαρμακοποιοί προσφέρουν διατροφικές συμβουλές στους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, παχυσαρκία ή απλά σε εκείνους που θέλουν να χάσουν μερικά κιλά. Όλες οι απαραίτητες συμβουλές για να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε αυτήν την υπηρεσία.

Ομιλήτρια: Στεφανία Σκούρση - Σιγανού, Φαρμακοποιός, MSc in Diabetes Mellitus and Obesity

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η: Πρόληψη και Συμβουλή Υγείας

7/17 Διαχείριση συμπτωμάτων στο Φαρμακείο: Μελέτες Περίπτωσης (Case Studies) με ενδιαφέρον.

Περιγραφή: Στην έντονη καθημερινότητα του φαρμακείου, πολλές φορές κάποια συμπτώματα μπορούν να αποπροσανατολίσουν τον φαρμακοποιό στο να δώσει την κατάλληλη συμβουλή. Με κάποια παραδείγματα θα δούμε ότι η εμβάθυνση και η επικοινωνία χρειάζονται περισσότερο χρόνο, αλλά μπορεί να κάνουν την διαφορά στον ασθενή μας!

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Περαντζάκης, Φαρμακοποιός, M.Sc Κλινικής Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, Ειδικότητα Φαρμακευτική Φροντίδα, Πανεπιστήμιο Μιννεσότα ΗΠΑ, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Πρακτικής (ΕΕΦΠ)

Algon

Betadine


8/17 «Ωριμάζοντας» στο χρόνο με τη βοήθεια Φυσικών Προϊόντων.

Περιγραφή: «Ωριμάζοντας» στο χρόνο με τη βοήθεια Φυσικών Προϊόντων.

Ομιλήτρια: Ελένη Σκαλτσά, Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας & Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Φαρμακευτική Σχολή ΕΚΠΑ


9/17 Εναλλακτικά Προϊόντα Καπνού - Νεότερες Επιστημονικές Εξελίξεις αλλά & αποφάσεις των Ρυθμιστικών Αρχών.

Περιγραφή: Τα θερμαινόμενα καπνικά προϊόντα επιβαρύνουν τους χρήστες με λιγότερες βλαβερές ουσίες από το συμβατικό τσιγάρο, αλλά οι μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στην υγεία είναι άγνωστες. Τα νεότερα αυτά προϊόντα πρόσληψης νικοτίνης, έχουν σχετική ένδειξη σε καπνιστές με μεγάλο εθισμό και σε καπνιστές με ήδη εγκατεστημένη νόσο σχετιζόμενη με το κάπνισμα (π.χ. ΧΑΠ, στεφανιαία νόσο), οι οποίοι δυσκολεύονται να διακόψουν πλήρως ή υποτροπιάζουν. Η διπλή χρήση πρέπει να αποθαρρύνεται, η χρήση τους πρέπει να είναι βραχυχρόνια και ο τελικός στόχος πρέπει να είναι η πλήρης αποχή από όλα τα σχετικά προϊόντα.

Ομιλητής: Σταμάτης Ευσταθίου, Ειδικός Παθολόγος, MD, MSc, PhD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιμελητής Α΄, Κλινική Υγείας Μέλαθρον


10/17 Η Συνεργασία Φαρμακοποιού και Παιδιάτρου για την Επιτυχία των Εμβολιασμών στην Εφηβεία

Περιγραφή: Οι έφηβοι αποτελούν ένα σημαντικό και ιδιαίτερο κομμάτι της κοινωνίας μας και το τελευταίο προπύργιο της εμβολιαστικής κάλυψης και επιτυχίας των προγραμμάτων εμβολιασμού. Αναφερόμενοι ιδιαίτερα στον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β, η συνεργασία φαρμακοποιού και παιδιάτρου είναι σημαντική και αποτελεί τα "συγκοινωνούντα δοχεία" της μετάγγισης της πρόληψης στην υγεία της χώρας μας. Αξίζει να παρακολουθήσετε αυτήν την διαδραστική συζήτηση.

Ομιλητές: Δρ Σπύρος Μαζάνης, Παιδίατρος.
Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm.

Pfizer


11/17 Η αξία των εμβολιασμών στον έλεγχο αναπνευστικών νοσημάτων εν μέσω πανδημίας SARS-COV-2.

Περιγραφή: Η συμβολή του 13δύναμου συζευγμένου πνευμονιοκοκκικού εμβολίου. Η πανδημία της COVID-19 εκτροχίασε τα εμβολιαστικά προγράμματα, επηρεάζοντας ιδιαιτέρως τους εμβολιασμούς ενηλίκων. Ωστόσο, η πρόληψη πολλών αναπνευστικών νοσημάτων, και ιδιαίτερα των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της γενικής νοσηρότητας και της συννοσηρότητας, με τον φαρμακοποιό της κοινότητας να παίζει αποφασιστικό ρόλο στην αναγνώριση και κάλυψη των εμβολιαστικών αναγκών των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Ομιλητής: Διαμαντής Κλημεντίδης, Κλινικός Φαρμακοποιός,MSc in Clinical Pharmacy, MSc Διαχείριση Γήρανσης & Χρόνιων Νοσημάτων, Υπεύθυνος Νοσοκομειακού Φαρμακείου στην Κλινική Αγία Αικατερίνη, Θεσσαλονίκη

Pfizer


12/17 Η τεκμηριωμένη χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής με ζωντανούς μικροοργανισμούς στη φαρμακευτική.

Περιγραφή: Ποια είναι τα δεδομένα και οι χρήσεις του πλέον μελετημένου γαλακτοβάκιλλου. Η συμβουλή του Φαρμακοποιού προς τον παραπληροφορημένο καταναλωτή.

Ομιλητής: Διαμαντής Κλημεντίδης, Κλινικός Φαρμακοποιός,MSc in Clinical Pharmacy, MSc Διαχείριση Γήρανσης & Χρόνιων Νοσημάτων, Υπεύθυνος Νοσοκομειακού Φαρμακείου στην Κλινική Αγία Αικατερίνη, Θεσσαλονίκη

Menarini

Kaleidon


13/17 Ερωτήματα σχετικά με τη φροντίδα των ασθενών με ατοπική ή άλλης μορφής δερματίτιδες στο φαρμακείο.

Περιγραφή: Τοποθετήσεις σε συχνά ερωτήματα για κοινές δερματολογικές παθήσεις (Ατοπική δερματίτιδα/Έκζεμα και άλλες δερματίτιδες) σε ενήλικες και παιδιά, που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά ο φαρμακοποιός.

Ομιλητής: Γιώργος Λάριος, Δερματολόγος Αφροδισιολόγος MD, MSc. Δ/ντής Δερματολογικού Αθηναϊκής Mediclinic

Menarini

Relife


14/17 Αγιουρβέδα: Ιατρική «Νου - Σώματος»

Περιγραφή: Πρακτικές εφαρμογές του πανάρχαιου, αγιουρβεδικού, παραδοσιακού συστήματος υγείας (αναγνωρισμένο από τον ΠΟΥ) και εργαλεία/μέσα εξισορρόπησης της ζωτικής μας δύναμης, των νοητικών, συναισθηματικών και σωματικών μας δυσαρμονιών. Τα «κλειδιά» αξιοποίησης της «κρυμμένης» φυσιολογίας μας, των μηχανισμών αυτοΐασης και αυτοεξέλιξης…

Ομιλητές:
Σοφία Παπαδοπούλου, Χημικός-Researcher of Ayurveda, Πρόεδρος της Ayurveda Hellas
Ανδρέας Τσουρουκτσόγλου, Ιατρός, Συγγραφέας
Dr. Venugopal V.A., Owner of Ayurveda clinic «Sreyashealth Ayurveda Centre»

Ayurveda

Ayurveda

Aeolus

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η: Προκλήσεις για το φαρμακείο στο μέλλον.

15/17 Τηλεσυμβουλευτική, ηλεκτρονική υγεία και παροχή υπηρεσιών από τον φαρμακοποιό εν μέσω κοινωνικής αποστασιοποίησης και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Παρουσίαση σεναρίων.

Περιγραφή: Η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στην Covid19 εποχή και η επιταχυνόμενη διείσδυση της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες για το πως το φαρμακείο μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη πάγιων αναγκών πληροφόρησης και παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας. Ας εξετάσουμε σενάρια και δυνατότητες για το παρόν και το πολύ κοντινό μέλλον.

Ομιλητής: Κωνσταντίνος Κωστίκας, Φαρμακοποιός, MSc Information Systems, PhD Machine Learning. Δημιουργός του erx.gr

UniPharma

Luxurious Sun Spray

Repel Spray

Luxurious Sun Spray


16/17 Κοινωνική Φαρμακευτική: Ψυχολογία Πελάτη και Προσέγγιση Ασθενή από τον Φαρμακοποιό Κοινότητας

Περιγραφή: Η κοινωνιολογική προσέγγιση των ατόμων από τον κοινοτικό φαρμακοποιό είναι μέρος της καθημερινής του πρακτικής. Μια από τις πρώτες περιγραφές του τρόπου αντίδρασης του ατόμου μετά τη διάγνωση μιας σοβαρής ασθένειας έγινε από τον Shontz το 1975. Η συναισθηματική σταθερότητα κάθε πελάτη/ασθενή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η ενεργητική ακρόαση και οι ενσυναίσθηση, είναι βασικές έννοιες που θα πρέπει να χρησιμοποιεί και να κατανοεί αντίστοιχα ο κοινοτικός φαρμακοποιός στην αντιμετώπιση και επικοινωνία των ασθενών. Διάφορες τεχνικές/μοντέλα είναι χρήσιμα για τη κατανόηση του ατόμου και τη διαχείριση του προβλήματος.

Ομιλήτρια: Δρ. Αλίκη Πελετίδη, Φαρμακοποιός, PhD, Λέκτωρας Φαρμακευτικής Πρακτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Διδάσκουσα Πρακτική Άσκηση, Φαρμακευτική Σχολή ΑΠΘ

Στρογγυλό Τραπέζι

17/17 Στρογγυλό Τραπέζι - Ο Φαρμακοποιός του Αύριο: Επιστήμονας ή Επιχειρηματίας;

Περιγραφή: Θα συνεχίσει ο φαρμακοποιός του αύριο να καλλιεργεί τον ξεχωριστό διττό του ρόλο; Μερικές φορές να λειτουργεί ως επαγγελματίας υγείας, ως επιστήμονας και μερικές φορές ως επιχειρηματίας; Ο φαρμακοποιός του αύριο υπόσχεται να προσφέρει πολλές υπηρεσίες, αλλά πάντα με βάση το φάρμακο. Αύριο, το φαρμακείο θα ασχοληθεί με νέες δομές και σίγουρα νέους κινδύνους, συνδυάζοντας παράλληλα και την ψηφιακή μετάβαση. Θα προσφέρει αυτό το μέλλον τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να παραμείνει ανεξάρτητος, ενώ παράλληλα να επωφελείται από τη δύναμη του συνόλου; Φαρμακοποιοί από τη φαρμακευτική βιομηχανία, τα σωματεία, αλλά και τα δίκτυα και το ηλεκτρονικό εμπόριο, θα μοιραστούν τις σκέψεις τους για την εύρεση της σωστής αναλογίας των συστατικών που θα αποτελέσουν τη φόρμουλα για το προφίλ του φαρμακοποιού του αύριο.

Συντονίστρια: Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός, Αρχισυντάκτρια PHARMACY management KAI ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμμετέχουν:
Σεραφείμ Ζήκας, Φαρμακοποιός, Γεν. Γρ. ΠΦΣ, Πρόεδρος ΙΔΕΕΑΦ, Πρόεδρος ΦΣ Θήβας
Βασίλης Πενταφράγκας, Φαρμακοποιός, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΠΕΦ
Δημήτρης Μωραΐτης, Φαρμακοποιός, Γεν. Δντης BIAN, Πρόεδρος ΕΦΕΧ
Μίλτος Αγιούμπ, Φαρμακοποιός, ΜΒΑ, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΠΡΟ.ΣΥ.ΦΑ.ΠΕ.
Τριανταφυλλάς Γεράσιμος, Φαρμακοποιός με Ηλεκτρονικό Φαρμακείο

Συμπεράσματα - Λήξη Συνεδρίου:
Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Νανοτεχνολογίας ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΕΦΕ
Πίππα Αναστασία-Γεωργία, Φαρμακοποιός, MSc, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Ταμίας ΔΣ ΕΦΕ

ΣΥΦΑΚ

ΒΙΑΝ

Altion Tonovit

Επικοινωνία

ΒΙΑΝ ΑΕ - ΕΡΜΟΥ 15, 14ο ΧΛΜ. Ε.Ο. ΑΘΗΝΩΝ- ΛΑΜΙΑΣ ΤΚ:14564, ΚΗΦΙΣΙΑ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
210 988 8038

Χορηγοί:


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων