fbpx

Εξασθένηση και Κόπωση

Η κόπωση και η εξάντληση είναι καταστάσεις με τις οποίες όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι, σε διάφορες περιόδους της ζωής μας.

Εμφανίζονται σε ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες, σε μαθητές και φοιτητές που διαβάζουν αδιάκοπα σε περιόδους εξεταστικής, σε αθλητές που προπονούνται καθημερινά, σε γυναίκες πριν την έμμηνο ρύση, σε άτομα με κακή ή ελλιπή διατροφή και σε διάφορες άλλες περιπτώσεις.

Ο κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω περιπτώσεων είναι ότι ο πρώτος σταθμός για αναζήτηση λύσης είναι το φαρμακείο.

Ο κοινός παρονομαστής όλων των παραπάνω περιπτώσεων είναι ότι ο πρώτος σταθμός για αναζήτηση λύσης είναι το φαρμακείο.

Οι πιο συχνές αιτίες της κόπωσης και εξασθένησης:

Το αίσθημα της κούρασης μπορεί να δημιουργείται εξαιτίας διαφόρων παθολογικών και μη παραγόντων.

Συνήθως είναι παροδικό και βελτιώνεται με την αποκατάσταση της φυσιολογικής ισορροπίας του οργανισμού, καθώς και με τη βελτίωση της διατροφής και της ξεκούρασης του ατόμου.

Κακή διατροφή και έλλειψη φυσιολογικής σωματικής άσκησης

Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση του αισθήματος της κόπωσης.

Πρέπει να είναι αρκετή σε ποσότητα, ώστε να καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού, αλλά  και πλήρης σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Η παντελής έλλειψη σωματικής άσκησης και η καθιστική ζωή προκαλούν ατονία και ατροφία των μυών.

Αφυδάτωση

Σε καταστάσεις έντονης εφίδρωσης τους καλοκαιρινούς μήνες ή κατά τη σωματική άσκηση στο γυμναστήριο, το σώμα εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρολυτών, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έντονη αίσθηση της κόπωσης.

Οι ηλεκτρολύτες αποβάλλονται σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενειών που συνοδεύονται από εμετούς και διάρροιες, οπότε και πάλι προκαλείται εξασθένηση του οργανισμού.

Κατάθλιψη, άγχος και στρες

Οι ψυχολογικοί παράγοντες και η πνευματική κούραση μπορούν να προκαλέσουν σωματική εξασθένηση και κόπωση.

Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Η κατανάλωση καφεΐνης σε υπερβολική ποσότητα, προκαλεί παροδική υπερδιέγερση, αλλά μετά, τα αποτελέσματα είναι αντίθετα

Έλλειψη σιδήρου

Με την έλλειψη σιδήρου, τα αιμοσφαίρια παραμορφώνονται και η μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό δεν είναι επαρκής.

Ο υποθυρεοειδισμός συνήθως προκαλεί συμπτώματα κούρασης.

Παθήσεις του θυρεοειδούς.

Ο υποθυρεοειδισμός συνήθως προκαλεί συμπτώματα κούρασης.

Διαβήτης

Σε περιπτώσεις που τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα δεν είναι καλά ρυθμισμένα, ενδέχεται να εμφανιστεί μυϊκή ατονία και κόπωση.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, αντισταμινικά και νευροληπτικά, μπορούν συχνά να προκαλέσουν αίσθημα εξασθένησης  του οργανισμού.

Εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο τα αυξημένα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όσο και οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού για ενέργεια, προκαλούν συμπτώματα αδυναμίας και κόπωσης.

Το κάπνισμα ενδέχεται να προκαλεί γρηγορότερη εξασθένηση του οργανισμού.

Οι συμβουλές "κλειδιά"

Στο φαρμακείο, θα φροντίσετε κυρίως τις περιπτώσεις περιστασιακής κόπωσης, που είναι αποτέλεσμα κακής ποιότητας ύπνου, εξασθένισης από μια γρίπη ή κακής διατροφής και έντονης άσκησης.

Δώστε στους πελάτες σας λοιπόν χρήσιμες συμβουλές που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους, παράλληλα με το σκεύασμα που ήδη έχετε προτείνει.

Χρησιμοποιήστε ορισμένες από τις παρακάτω παροτρύνσεις:

- Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τις αυστηρές δίαιτες.

Παράλληλα, μην παραλείπετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος μία με δύο φορές την εβδομάδα.

- Φροντίστε να καταναλώνετε ικανή ποσότητα νερού, ώστε να ενυδατώνεστε σωστά.

- Προσπαθήστε να κοιμάστε το βράδυ για 8 ώρες τουλάχιστον και ιδανικά όχι αργότερα από τις 23:00.

Οι ώρες αυτές είναι πιο ωφέλιμες και αποδοτικές για τον οργανισμό.

- Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφέ προκειμένου να ανταπεξέλθετε, καθώς επίσης και τη λήψη σκευασμάτων που σας παρέχουν άμεση αλλά παροδική ενέργεια.

Μπορεί εκείνη τη στιγμή να σας τονώνουν, αλλά μακροπρόθεσμα σας προκαλούν μεγαλύτερη εξάντληση.

- Προσέξτε η σωματική σας άσκηση να είναι ισορροπημένη και όχι υπερβολική ή τελείως απούσα από τη ζωή σας.

- Κατα τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας με κάποιο ειδικό συμπλήρωμα διατροφής, προκειμένου να σας προφυλάξει από κρυώματα και ιώσεις που ενδέχεται να σας ταλαιπωρήσουν και να σας δημιουργήσουν αίσθημα εξάντλησης.

- Σε περίπτωση που τα συμπτώματα της κόπωσης επιμένουν, παραπέμψετε τον ενδιαφερόμενο στον ιατρό του για περαιτέρω εξετάσεις.

Τα προϊόντα συμβουλής

Στο φαρμακείο υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων που μπορούμε να προτείνουμε για να βοηθήσουμε τον πελάτη μας να νιώσει καλύτερα:

Βιταμίνη C: Τόσο απλή μα τόσο χρήσιμη, ιδιαίτερα για τους καπνιστές, που χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση μειώνει το οξειδωτικό στρες και τονώνει τον οργανισμό.

Πολυβιταμίνες: Τα σκευάσματα πολυβιταμινών είναι αναρίθμητα και διαθέσιμα σε διαφορετικές μορφές, για να είναι εύκολα στη λήψη από τον καθένα.

Αποτελούν την πρώτη μας επιλογή, καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, η κόπωση οφείλεται σε ανεπάρκεια ορισμένων βιταμινών, είτε λόγω κακής διατροφής είτε λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Προσοχή! Πριν χορηγήσετε οποιαδήποτε πολυβιταμίνη, πάρτε πληροφορίες από τον πελάτη σχετικά με χρόνια νοσήματα ή φάρμακα που μπορεί να παίρνει, για να αποφύγετε αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις.

Για παράδειγμα, για κάποιον πελάτη με νόσο του θυρεοειδούς, επιλέξτε μια πολυβιταμίνη χωρίς ιώδιο.

Για κάποιον με υπέρταση ή ταχυκαρδία, επιλέξτε ένα σκεύασμα χωρίς γκουαρανά και τζίνσενγκ.

Μαγνήσιο: Το μαγνήσιο θα βοηθήσει εξαιρετικά σε περιπτώσεις μυϊκής κόπωσης, ιδιαίτερα σε άτομα που αθλούνται έντονα ή η εργασία τους προϋποθέτει έντονη σωματική δραστηριότητα.

Αμινοξέα και κυρίως αργινίνη και καρνιτίνη: Μπορούν να δώσουν άμεσα και πολύ καλά αποτελέσματα σε αθλητές που κάνουν καθημερινές και εξουθενωτικές προπονήσεις ή σε περιπτώσεις ασθενών με μειωμένη κινητικότητα καθώς βοηθούν την αποκατάσταση και τη σωστή λειτουργία των μυών.

Σίδηρος: Μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα γυναίκες που βρίσκονται σε έμμηνο ρύση ή άτομα με αναιμία και έλλειψη σιδήρου.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Είναι πολύ χρήσιμες σε περιπτώσεις που η κόπωση προέρχεται από στρες και άγχος.

Βοηθούν στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα τονώνουν τον οργανισμό.

Σε περιπτώσεις που το άγχος προκαλεί και αϋπνία, προτείνετε την ταυτόχρονη λήψη ενός κατευναστικού-εισαγωγικού στον ύπνο σκευάσματος το βράδυ, όπως για παράδειγμα βαλεριάνα, ώστε να επιτύχουμε καλύτερη ξεκούραση του οργανισμού.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων