Η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο σώμα, το κολλαγόνο είναι δημοφιλές μεταξύ των συμπληρωμάτων διατροφής που στοχεύουν τις αρθρώσεις ή τη γήρανση του δέρματος.
Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε όλους τους ιστούς του σώματος, εξασφαλίζοντας συνοχή, αντίσταση, ευλυγισία και ελαστικότητα.
Συντίθενται από διαφορετικά κύτταρα (ινοβλάστες, οστεοβλάστες, χονδροκύτταρα, …), και υπάρχουν διάφοροι τύποι.
Δύο συγκεκριμένα βρίσκονται στα συμπληρώματα διατροφής: ο τύπος Ι, σε αφθονία στο δέρμα, στους τένοντες και στα οστά, και ο τύπος ΙΙ, κυρίως στον χόνδρο.
Η σύνθεσή τους τείνει να μειώνεται με την ηλικία.
Όσον αφορά τα τρόφιμα, το κολλαγόνο υπάρχει σε ζωμούς κρέατος ή ψαριού.
Στα συμπληρώματα διατροφής, λαμβάνεται από ζελατίνη ζωικής ή θαλάσσιας προέλευσης, η οποία προέρχεται από την επεξεργασία του δέρματος ή των φολίδων και των οστών ή των οστών ζώων όπως τα ψάρια.
Όντας μεγάλο μόριο, το κολλαγόνο δεν απορροφάται αυτούσιο από το σώμα, αλλά μετά από υδρόλυση με τη μορφή δι- ή τριπεπτιδίων.
Επομένως, η συμπλήρωση κολλαγόνου πραγματοποιείται συχνότερα από υδρολύματα των οποίων ο στόχος είναι, μετά την εντερική απορρόφηση, η ενδογενής παραγωγή κολλαγόνου.
Μια άλλη μορφή κολλαγόνου έχει μελετηθεί: το κολλαγόνο τύπου II γνωστό ως «εγγενές», «μη μετουσιωμένο» ή ακόμη και «μη υδρολυμένο», μόρια τα οποία είναι κατοχυρωμένα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας (για παράδειγμα UC-II).
Αυτή η μορφή δεν απορροφάται από τον οργανισμό, χρησιμοποιείται σε χαμηλές δόσεις που στοχεύουν στην πρόκληση ανοσοτροποποιητικής δράσης: το εντερικό ανοσοποιητικό σύστημα θα «μάθαινε» να το αναγνωρίζει ως «εαυτό» και όχι ως ξένο σωματίδιο, το οποίο θα εμπόδιζε την καταστροφή του φυσιολογικού κολλαγόνου μέσω έκκριση φλεγμονωδών μεσολαβητών.
Αν και πολυάριθμες και μερικές πραγματοποιήθηκαν διπλά τυφλά έναντι εικονικού φαρμάκου, γενικά θεωρούνται χαμηλής μεθοδολογικής ποιότητας.
Στη δερματολογία. Δύο μετα-αναλύσεις κλινικών δοκιμών αναφέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα συμπληρωμάτων υδρολυμένου κολλαγόνου στην ενυδάτωση, την ελαστικότητα, την επούλωση και τη γήρανση του δέρματος, για δόσεις που κυμαίνονται από 2,5 έως 10 g την ημέρα για τουλάχιστον 2 ή 3 μήνες.
Για τους αθλητές. Ορισμένες κλινικές μελέτες υποδηλώνουν βελτίωση του πόνου που σχετίζεται με την αθλητική πρακτική μετά από 12 εβδομάδες λήψης συμπληρωμάτων με 5 έως 10 g υδρολυμένου κολλαγόνου την ημέρα.
Στη ρευματολογία. Μετα-αναλύσεις τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών υπογραμμίζουν το όφελος του υδρολύματος κολλαγόνου έναντι του εικονικού φαρμάκου στην οστεοαρθρίτιδα του χεριού, του ισχίου ή του γόνατος, με βελτίωση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων, σε δόσεις που κυμαίνονται από 10 έως 20 g την ημέρα για τουλάχιστον 2 έως 3 μήνες.
Κάποιοι όμως επισημαίνουν ότι η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων είναι πολύ χαμηλή.
Οι μελέτες για το μη υδρολυμένο κολλαγόνο είναι λιγότερες σε αριθμό, αλλά μερικές από αυτές υποδεικνύουν βελτίωση του πόνου σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα ( έναντι εικονικού φαρμάκου ή συμπτωματικών αντιαρθριτικών βραδείας δράσης) σε δόση 40 mg CU την ημέρα. -II (παρέχοντας 10 mg μη μετουσιωμένου κολλαγόνου).
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το φυσικό κολλαγόνο μειώνει τον αριθμό των διογκωμένων και επώδυνων αρθρώσεων στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και είναι σχεδόν εξίσου αποτελεσματικό με τη μεθοτρεξάτη.
Ωστόσο, διάφορες βασικές φαρμακευτικές θεραπείες καθιστούν δυνατό τον έλεγχο αυτής της ασθένειας και η καθυστέρηση θεραπευτικού αποτελέσματος με το πόσιμο κολλαγόνο επιταχύνει μόνο την επιδείνωση των αρθρώσεων.
Προφυλάξεις
Προορίζεται μόνο για ενήλικες, δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός που καθιστά το κολλαγόνο μια εναλλακτική λύση στα βραδείας δράσης φάρμακα κατά της αρθρίτιδας ιδιαίτερα στην οστεοαρθρίτιδα.