Η ψήφιση του ερανιστικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου που στο άρθρο 55 καθορίζει την αμοιβή φαρμακαποθηκών για τη διενέργεια της αποστολής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) στα ιδιωτικά φαρμακεία, άρθρο που ολοκλήρωσε νομοθετικά τη διαδικασία επαναπατρισμού της διάθεσης των ΦΥΚ στα φαρμακεία της κοινότητας ήταν το πιο αποφασιστικό βήμα για να δουν οι ασθενείς την υλοποίηση της δέσμευσης της πολιτείας να μπορούν πλέον να εξυπηρετούνται εύκολα και με ασφάλεια στο να λαμβάνουν εύκολα και με ασφάλεια κάποια από τα πολύτιμα γι’ αυτούς φάρμακα που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία και τα οποία μέχρι πρότινος διακινούνταν μόνο από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων ενώ αυτή τη στιγμή γίνεται και αποστολή κατ’ οίκον.
Πλέον, το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν κινήσεις για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών από πλευράς φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκαρίων ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ομαλή ροή της νέας αυτής ύλης προς τα φαρμακεία κατά τρόπο που να εξυπηρετείται ο ασθενής με ταχύτητα, ευκολία και ασφάλεια.
Η Υπουργική Απόφαση που τελεί υπό έκδοση και αναμένεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είναι το ακριβώς επόμενο βήμα που θα πρέπει να γίνει μετά την ψήφιση του νόμου και της διάταξης για τις φαρμακαποθήκες και τη συμμετοχή τους στη διακίνηση των ΦΥΚ.
Πρόκειται για μία κανονιστική πράξη που θα έρθει να ρυθμίσει και να εξειδικεύσει θέματα που αφορούν τη διακίνηση των ΦΥΚ μέσα από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πιο συγκεκριμένα θα εξειδικεύσει τις θεραπευτικές κατηγορίες και τα συγκεκριμένα σκευάσματα που θα επιτρέπεται να διακινούνται μέσα από τα φαρμακεία και θα αναφέρεται στους όρους και τις διαδικασίες παραγγελίας μέσω της σχετικής πλατφόρμας και της διακίνησης των φαρμάκων αυτών από τις εταιρείες προς τα ιδιωτικά φαρμακεία με τελικό αποδέκτη τον ασθενή μετά από την εκτέλεση της ιατρικής συνταγής από τον φαρμακοποιό.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Απόστολος Βαλτάς, στο κείμενο που ανάρτησε στη σελίδα του στο facebook αλλά και στην ιστοσελίδα του ΠΦΣ καλεί τον ΕΟΠΥΥ «να συνεργαστούν ξανά – όπως έκαναν τόσες φορές: στην ίδρυση του Οργανισμού, στις συλλογικές συμβάσεις, στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, στον τακτικό έλεγχο – πάντα με στόχο την καλύτερη ποιότητα φαρμακευτικής περίθαλψης προς όφελος των ασφαλισμένων» τονίζοντας ότι «οι αποκλεισμοί και οι καθυστερήσεις δεν οδηγούν πουθενά!»
Αμέσως λοιπόν μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των όποιων δυσλειτουργιών ενδέχεται να εμφανιστούν στην πράξη κατά τη διακίνηση των ΦΥΚ από τα ιδιωτικά φαρμακεία με τελικό στόχο την υπογραφή της σχετικής σύμβασης που θα περιλαμβάνει τις αρμοδιότητες. τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις ΕΟΠΥΥ και των φαρμακοποιών που θα δηλώσουν ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διακίνηση των ΦΥΚ.
Πρακτικά αυτά τα βήματα θα πραγματοποιηθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα λίγων ημερών από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης δήλωσε στο ο Γενικός Γραμματέας του ΠΦΣ κ. Μανώλης Κατσαράκης.
Πηγή: dailypharmanews.gr, Χαράλαμπος Πετρόχειλος