Η αντιμετώπιση του προβλήματος στην πηγή του, είναι αυτό που προσφέρουν οι αναδυόμενες και καινοτόμες φόρμουλες συμπληρωμάτων διατροφής στην πολύ μεγάλη αγορά του αδυνατίσματος.
Στη σύνθεσή τους περιέχουν προβιοτικά, που στοχεύουν άμεσα στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας για την καταπολέμηση της αύξησης βάρους.
Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με φυσιολογικό βάρος έχουν διαφορετικό εντερικό μικροβίωμα συγκριτικά με υπέρβαρους ή παχύσαρκους.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 2 βασικές οικογένειες προβιοτικών στο έντερο: Τα Bacteroidetes και τα Firmicutes.
Το σωματικό βάρος φαίνεται να επηρεάζεται από την ισορροπία αυτών των δύο οικογενειών.
Στις περισσότερες από αυτές τις έρευνες, τα άτομα με παχυσαρκία είχαν περισσότερα Firmicutes και λιγότερα Bacteroidetes, συγκριτικά με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.
Επιπλέον, το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθώς και τη ρύθμιση της ενεργειακής ισορροπίας (δηλαδή των θερμίδων) και του σωματικού βάρους.
Η μικροδιατροφική προσέγγιση στο πρόβλημα του υπερβολικού βάρους συνίσταται συνεπώς στη φροντίδα του εντερικού φραγμού, επειδή υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ δυσβίωσης μικροβιώματος και υπερβολικού βάρους, μειώνοντας τη φλεγμονή και διασφαλίζοντας την ακεραιότητα των μεμβρανών.
Συνεπώς, για μια αποτελεσματική απώλεια βάρους, πρέπει να συνδυάσουμε και την τροποποίηση της διατροφής, την τακτική σωματική άσκηση και τη λήψη προβιοτικών, για να εξισορροπήσουμε τη μικροχλωρίδα.
Αν και οι μηχανισμοί με τους οποίους τα προβιοτικά επηρεάζουν το βάρος μας δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί, φαίνεται να επηρεάζουν την όρεξη και την αξιοποίηση της ενέργειας μέσω της παραγωγής οξικού, προπιονικού και βουτυρικού οξέος, τα οποία είναι λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου.
Η κατηγορία αναπτύσσεται
Σε πλήρη ανάπτυξη, αυτό το πολύ νέο τμήμα των προβιοτικών που στοχεύουν στο αδυνάτισμα, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια θεαματικές αυξήσεις πωλήσεων σε όγκο και σε αξίες…
Τίποτα το περίεργο, αν αναλογιστούμε τη ραγδαία τους ανάπτυξη και την κατηγορία της αγοράς που ανήκουν, αυτήν της απώλειας βάρους, ενώ αποτελούν μια ελκυστική υπόσχεση στα μάτια μιας πελατείας που βρίσκεται σε αιώνια αναζήτηση λύσεων για το αδυνάτισμα.
Τα ειδικά αυτά συμπληρώματα διατροφής που συνδυάζουν προβιοτικά με πρόσθετα φυτικά εκχυλίσματα ή/και βιταμίνες, στοχεύουν σε τρία διαφορετικά σημεία:
Την αποτοξίνωση του σώματος, την απώλεια βάρους και τα φουσκώματα.
Διαφορετικά προβιοτικά στελέχη έχουν αποδειχθεί ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση του προβλήματος του βάρους.
Θα αναφερθούμε σε δύο.
Το ένα διευκολύνει την αποτοξίνωση, υποβοηθούμενη από τις αποτοξινωτικές ιδιότητες φυτικών εκχυλισμάτων, όπως της κολλιτσίδας, της τσουκνίδας και της πικραλίδας.
Το άλλο εμπλέκεται στην απώλεια βάρους, που συνδυάζεται με εκχυλίσματα konjac και κόλα (κορεσμός και λιποδιάλυση), αλλά και στη μείωση του φουσκώματος σε συνδυασμό με ένα εκχύλισμα από κύμινο.
Οι επιστήμονες έχουν πλέον συνειδητοποιήσει τη θετική ή αρνητική επίδραση που θα μπορούσε να έχει η μικροχλωρίδα στην αύξηση βάρους.
Συνεπώς, τα προβιοτικά καθιστούν δυνατή την προσέγγιση στο αδυνάτισμα από μια νέα οπτική γωνία.
Αναζωογόνηση μιας υποτονικής αγοράς
Τα προβιοτικά ήδη χρησιμοποιούνται στον τομέα της ανοσίας, στην πεπτική άνεση και σε συγκεκριμένες διαταραχές (δυσκοιλιότητα, διάρροια).
Στον τομέα όμως του αδυνατίσματος, εξακολουθούν να μην είναι ακόμη ανεπτυγμένα, αλλά αποτελούν μια καινοτόμο λύση που θα μπορούσε να αναζωογονήσει μια κατηγορία που παρουσίασε μια πτώση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στην πραγματικότητα, οι περιορισμοί των επαφών δεν ενθάρρυναν τους ανθρώπους να φροντίσουν την εμφάνισή τους και οι αυξανόμενες απαιτήσεις των γυναικών, οδήγησαν ορισμένους να απορρίπτουν τα αδύνατα πρότυπα ομορφιάς.
Σίγουρα, η κατηγορία αυτή παραμένει σε μικρή ανάπτυξη, αλλά εξελίσσεται συνεχώς στο ρυθμό των πολυάριθμων λανσαρισμάτων που καλωσορίζει.
Τι είδους συνδυασμούς με βάση τα προβιοτικά μπορούμε να προτείνουμε για αδυνάτισμα;
Το πιο πολλά υποσχόμενο από τα προβιοτικά είναι αναμφίβολα ο Lactobacillus Gasseri που ουσιαστικά δρα στην πεπτική λειτουργία, βοηθώντας στη μείωση του φουσκώματος, διεγείροντας τη μείωση του λιπώδους ιστού και την απώλεια βάρους.
Το ιδανικό είναι να συνδυαστεί, αφενός, με το στέλεχος Lactobacillus Plantarum που προάγει την εντερική ισορροπία, βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της όρεξης και, αφετέρου, με L τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στον έλεγχο του στρες που συχνά προκαλείται σε άτομα με προβλήματα βάρους.
Η λήψη προβιοτικών πρέπει να συνοδεύεται από φυτικές ίνες, από φρούτα και λαχανικά ή πρεβιοτικά (FOS/φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες όπως ινουλίνη κιχωρίου και GOS/γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες) με τα οποία τρέφονται τα βακτήρια.
Μπορούμε επίσης να προτείνουμε μαγνήσιο ως συνδυαστική συμβουλή, καθώς και γλουταμίνη, μια πρωτεΐνη που συσφίγγει τις μεσοκυτταρικές αρθρώσεις του εντέρου και προάγει τον κορεσμό.
Σε ποιο προφίλ ασθενούς πρέπει να προτείνουμε προβιοτικά για αδυνάτισμα;
Τα υπέρβαρα άτομα είναι πιο πιθανό να ενδιαφερθούν επειδή συχνά έχουν ελλιπή μικροχλωρίδα, η οποία δεν εκπληρώνει αποτελεσματικά τον ρόλο της.
Εδώ επίσης μπορεί να περιλαμβάνονται και ασθενείς που υποφέρουν από φουσκώματα ή δυσκολία στην πέψη.
Εάν αυτά τα προβλήματα συζητηθούν στον πάγκο του φαρμακείου και το άτομο παραπονιέται για αυτά, μπορούμε να του υποβάλουμε ένα ερωτηματολόγιο για να προσδιορίσουμε τα συμπτώματα που σχετίζονται γενικά με τις πεπτικές διαταραχές:
«Αισθάνεστε κουρασμένος όταν σηκώνεστε το πρωί;»,
«Σας λείπει ενέργεια στο τέλος της ημέρας;»,
«Υποφέρετε από φούσκωμα, διάρροιες, διαταραχές της διάθεσης, δερματικά προβλήματα, πόνους στις αρθρώσεις;»,
« Έχετε κάποια τροφική δυσανεξία;».
Τόσα πολλά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ανισορροπία στο πεπτικό σύστημα.
Ποιος ο τρόπος λήψης ενός προβιοτικού;
Αυτά τα προϊόντα πρέπει να λαμβάνονται μεταξύ των γευμάτων, με ένα ποτήρι κρύο νερό (όχι με ζεστό ρόφημα).
Τι δείχνουν οι τελευταίες έρευνες
Αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει στην επίδραση που έχουν τα προβιοτικά στο κοιλιακό λίπος, κυρίως αυτά από τις οικογένειες Lactobacillus και Bifidobacterium.
Μάλιστα, το προβιοτικό βακτήριο Lactobacillus gasseri φαίνεται να είναι το πιο υποσχόμενο στην απώλεια βάρους.
Σχετική έρευνα σε 210 άτομα με σημαντικό ποσοστό κοιλιακού λίπους, έδειξε ότι η πρόσληψη του εν λόγω προβιοτικού για 12 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν το σωματικό βάρος, το κοιλιακό λίπος κατά 8,5%, το λίπος γύρω από τα όργανα, η περιφέρεια μέσης και γοφών.
Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες σταμάτησαν τη λήψη προβιοτικού είχαν επαναπρόσληψη του κοιλιακού λίπους σε 1 μήνα.
Μια άλλη έρευνα σε 135 άτομα επίσης με σημαντικό ποσοστό κοιλιακού λίπους, έδειξε ότι αυτοί που λάμβαναν σκεύασμα με Bifidobacterium animalis subsp. Lactis καθημερινά για 3 μήνες, είχαν σημαντική μείωση στο λίπος στην κοιλιά, στον δείκτη μάζας σώματος (BMI) και την περιφέρεια μέσης, κυρίως οι γυναίκες, συγκριτικά με αυτούς που έπαιρναν placebo.
Γενικά, τα προβιοτικά έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στον μεταβολισμό, ωστόσο αρκετή έρευνα απαιτείται προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τους μηχανισμούς δράσης τους.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός