ΑΣΘΕΝΗΣ: Πάσχω από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε.) και πολλές τροφές με ενοχλούν. Τί με συμβουλεύετε να κάνω;
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ: Είναι αλήθεια πως ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τα αποκλείσετε παντελώς από τη διατροφή σας, εκτός και εάν είναι οδηγία του γιατρού σας.
Ξεκινήστε κρατώντας στη διατροφής σας τρόφιμα «φιλικά» προς το έντερο και σταδιακά επαναφέρετε όλες εκείνες τις τροφές που καταναλώνατε και πριν, για να εντοπίσετε εκείνα που πυροδοτούν τα συμπτώματά σας.
Ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAPs (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες), η οποία περιορίζει ορισμένους τύπους υδατανθράκων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα του Σ.Ε.Ε.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως βρώμη, μπανάνες και καρότα βοηθούν στη ρύθμιση της κινητικότητας του εντέρου και έτσι συνεισφέρουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Επιπλέον, ο τρόπος μαγειρέματος, όπως ο ατμός ή το ψήσιμο στον φούρνο, μπορεί να βελτιώσει την ένταση των συμπτωμάτων.
Μια εύκολη και ασφαλής εναλλακτική, είναι τα συμπληρώματα διατροφής με ευεργετικά συστατικά, όπως προβιοτικά, σύμπλεγμα βιταμινών Β, κουρκουμά, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και ινουλίνη τα οποία καταπραΰνουν τα συμπτώματα του Ευερέθιστου Εντέρου και προάγουν την ισορροπία μιας υγιούς μικροχλωρίδας.
Ενδεικτικά, ο ψευδάργυρος έχει αντιμικροβιακή δράση, ενώ η ινουλίνη χρησιμεύει ως πηγή τροφής για ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο.
Τέλος, οι αντιδράσεις στο οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο, επομένως αυτό που λειτουργεί για κάποιον μπορεί να μην αποδώσει σε κάποιον άλλο.
