Μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά επιστημονική αμοιβή για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 4.2.2020 του ΠΦΣ.
Εντός της άλλης εβδομάδας θα υπογραφεί η Συλλογική Σύμβαση, η οποία συμβαδίζει επακριβώς με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η Γενική Συνέλευση του κλάδου στις 22.9.2019.
Με ψήφους 12 υπέρ και 1 κατά, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ έκρινε, στη συνεδρίασή του που έγινε στις 23.1.2020, ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας και η Συλλογική Σύμβαση, συμβαδίζουν απόλυτα με τις προϋποθέσεις της Γενικής Συνέλευσης.
Μετά τον τελικό έλεγχο του μηχανογραφικού συστήματος και την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, οι φαρμακοποιοί θα λάβουν τις οδηγίες για τον ακριβή τρόπο εκτέλεσης των συνταγών που αφορούν τελικά μόνο 39 φάρμακα.