fbpx

Βρεφικά Γάλατα στο Φαρμακείο

Το μητρικό γάλα παραμένει η καλύτερη και καταλληλότερη διατροφή για το βρέφος και συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Θα πρέπει να ενθαρρύνετε λοιπόν τις μητέρες που επισκέπτονται το Φαρμακείο σας να θηλάσουν.

Παρ'όλα αυτά κάποιες ίσως να μην θηλάσουν ή επειδή δεν μπορούν ή εξ επιλογής.

Ευτυχώς, στην αγορά υπάρχουν γάλατα με σύνθεση πολύ κοντά στο μητρικό γάλα που εξασφαλίζουν την υγιή διατροφή και ανάπτυξη του μωρού.

Βρεφικά Γάλατα στο Φαρμακείο

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα βρεφικά γάλατα για να παρέχετε σωστή πληροφόρηση στους γονείς που επισκέπτονται το Φαρμακείο σας.

Τα Κλασικά Γάλατα

• 1ης Βρεφικής Ηλικίας (0-6μηνών)

Εδώ ανήκουν τα τροποποιημένα γάλατα αγελάδος Νο 1.

Όταν λέμε τροποποιημένα, εννοούμε ότι έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, έτσι ώστε να μιμούνται το μητρικό γάλα.

Αυτό γίνεται διότι αν χορηγούνταν απευθείας, θα δημιουργούσαν παρενέργειες.

Περιέχουν πρωτεΐνες, μέταλλα, υδατάνθρακες, ιχνοστοιχεία και διάφορα άλλα στοιχεία.

Ως Φαρμακοποιός θα πρέπει να υπενθυμίζετε στους γονείς ότι χρειάζεται υπομονή και χρόνος, έτσι ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα ανωριμότητας του πεπτικού συστήματος του μωρού, τα οποία πολλές φορές αποδίδονται λανθασμένα στο γάλα και οδηγούν σε επανειλημμένες αλλαγές και ταλαιπωρία για όλη την οικογένεια.

• 2ης Βρεφικής Ηλικίας (6-12 μηνών)

Η διαφορά τους από αυτά της βρεφικής ηλικίας είναι ότι στη σύστασή τους είναι αυξημένοι οι υδατάνθρακες που δίνουν την απαιτούμενη ενέργεια στο βρέφος που μεγαλώνει και έχει περισσότερη δραστηριότητα και έχουν καλύτερη γεύση, για να κερδίσουν το μεγαλύτερο βρέφος που έχει μεγαλύτερες γευστικές απαιτήσεις.

• 3ης Βρεφικής Ηλικίας (1-3 ετών)

Από τον 1ο χρόνο και μετά, το παιδί «μπαίνει» στη διατροφή του ενήλικα.

Όσον αφορά, λοιπόν, το γάλα που θα πίνει, δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι περιορισμοί.

Τα Ειδικά Γάλατα

Μια Ιδιαίτερη Κατηγορία στο Φαρμακείο

Εδώ τα Φαρμακεία έχουν την πρωτοκαθεδρία στις πωλήσεις.

Οι αγχωμένοι γονείς μπαίνουν στο Φαρμακείο και ψάχνουν γάλατα για την αντιμετώπιση διάφορων «προβλημάτων», όπως οι κολικοί, η δυσκοιλιότητα, οι αναγωγές, η διάρροια, η αλλεργία στην πρωτεΐνη του γάλακτος της αγελάδας κ.λπ.

Σας εμπιστεύονται και χρειάζονται και τη συμβουλή σας συμπληρωματικά με τη γνώμη του παιδίατρου.

Οι εταιρείες διαθέτουν τα εξής προϊόντα:

• Γάλατα χωρίς Λακτόζη

Χορηγούνται σε έμβρυα με παρατεινόμενη διάρροια, ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή εκτομή του λεπτού εντέρου, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε βλάβη ή απώλεια των λαχνών του εντέρου, οπότε και απώλεια ενός ένζυμου, της λακτάσης, που διασπά τη λακτόζη του γάλακτος.

Σε παρατεινόμενη διάρροια μετά από γαστρεντερίτιδα χορηγείται γάλα χωρίς λακτόζη για 3-4 εβδομάδες, έως ότου επουλωθεί ο βλεννογόνος του εντέρου.

Αποφεύγεται η επί μακρόν χρήση τους, γιατί η λακτόζη είναι χρήσιμη για την απορρόφηση του ασβεστίου.

• Αντιαναγωγικά Γάλατα

Η διαφορά τους από τα κοινά γάλατα είναι η προσθήκη πηκτικών παραγόντων όπως το χαρουπάλευρο ή το άμυλο καλαμποκιού, έτσι ώστε το γάλα να είναι πιο πηχτό και να μειώνονται οι αναγωγές.

Ενδείκνυνται σε βρέφη με πολλούς εμετούς και στασιμότητα ή απώλεια βάρους, ενώ αντενδείκνυνται σε οισοφαγίτιδα ή σε παλινδρόμηση που εκδηλώνεται με συμπτώματα στο αναπνευστικό.

Το μειονέκτημά τους είναι η σχετική δυσκολία στην παρασκευή τους, η ανάγκη για μεγαλύτερη οπή στη θηλή του μπιμπερό και οι διαταραχές των κενώσεων που μπορεί να προκαλέσουν στο βρέφος.

Συγκεκριμένα, το χαρουπάλευρο σε μερικά παιδιά προκαλεί διάρροιες, ενώ το άμυλο καλαμποκιού δυσκοιλιότητα.

• Γάλατα Υποαλλεργικά

Χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση την υποαλλεργικότητά τους, και συγκεκριμένα σε:

α) Γάλατα ΗΑ Μερικής Υδρόλυσης
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο ρόλος τους περιορίζεται στην πρόληψη αλλεργίας, σε βρέφος με έντονο θετικό οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, και όχι στη θεραπεία της.

β) Γάλατα με Πρωτεΐνη Εκτεταμένης Υδρόλυσης ή Στοιχειακά
Προορίζονται για παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδος ή νωσιοφιλική οισοφαγίτιδα-εντεροκολίτιδα.

Εδώ οι πρωτεΐνες του γάλακτος έχουν υποστεί διάσπαση σε μικρότερα κομμάτια, έτσι ώστε να μην προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Βρεφικά Γάλατα στο Φαρμακείο

• Γάλατα Σόγιας
Ενδείκνυνται για βρέφη με γαλακτοζαιμία ή έλλειψη λακτάσης, και σε βρέφη που οι γονείς επιθυμούν να ακολουθήσουν δίαιτα φυτοφάγων.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε αλλεργία στο γάλα αγελάδος, γιατί έχουν διασταυρωμένη αλλεργία σε μεγάλο ποσοστό, ούτε για πρόληψη κολικών, όπως επίσης ούτε σε πρόωρα βρέφη.

• Γάλατα για Πρόωρα ή Λιποβαρή Βρέφη
Είναι κατάλληλα εμπλουτισμένα σε θρεπτικά συστατικά για να καλύπτουν τις ανάγκες αυτών των ειδικών ομάδων.

• Γάλατα για Μεταβολικά Νοσήματα
Σε αυτά τα γάλατα που χρησιμοποιούνται σπάνια, αφαιρούνται τα συστατικά (αμινοξέα, λίπη ή υδατάνθρακες) που δεν μεταβολίζονται στο κάθε νόσημα.

Επιπλέον, έδαφος κερδίζουν συνεχώς και τα βιολογικά γάλατα, συνεπώς μια δημοφιλής σειρά βιολογικού γάλατος χρειάζεται να υπάρχει στη ραφιέρα σας, προκειμένου να καλύψετε τις ανάγκες όλων των γονέων.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων