fbpx

Το Παιδί Βασιλιάς!

Καθημερινά βλέπουμε παιδιά όλων των ηλικιών να επισκέπτονται τα φαρμακεία, μαζί με τους γονείς τους.

Για να προσελκύσουν καλύτερα την προσοχή των γονέων, κάποιοι φαρμακοποιοί επενδύουν ακόμη και σε μια ειδική παιδική γωνιά, με τραπέζια με παιχνίδια ή ακόμη και μια ψηφιακή ταμπλέτα...

Μια στρατηγική που αποδίδει, εφόσον συνάδει με την πελατεία στόχο και την κατάλληλη προσφορά προϊόντων.

Για να προσελκύσουν καλύτερα την προσοχή των γονέων, κάποιοι φαρμακοποιοί επενδύουν ακόμη και σε μια ειδική παιδική γωνιά, με τραπέζια με παιχνίδια ή ακόμη και μια ψηφιακή ταμπλέτα...

Το παιδί «καταναλωτής»

Σήμερα, οι γονείς αισθάνονται την ανάγκη να ζήσουν όλες τις στιγμές της καθημερινότητας με τα παιδιά τους.

Τα παίρνουν μαζί τους όπου και να πάνε, ακόμη και στα ψώνια, για να εκμεταλλευτούν κάθε στιγμή και να συνδεθούν όσο περισσότερο μπορούν μαζί τους, ενώ παράλληλα έχουν την ευκαιρία να τα εκπαιδεύσουν στην κατανάλωση.

Το παιδί μπορεί να είναι «καταναλωτής» από την ηλικία των 5-6 ετών και στο 95% των περιπτώσεων, ο γονέας ακολουθεί τη σύσταση και την επιθυμία ενός παιδιού για κάποια αγορά.

Εξάλλου, εδώ και καιρό θεωρούμε τις επιθυμίες και τις ανάγκες ενός παιδιού σαν προτεραιότητα στη ζωή μας.

Σήμερα πλέον το παιδί είναι ο «βασιλιάς» και στη λήψη αποφάσεων αγορών!

Το βλέπουμε περισσότερο ως ισότιμο μέλος της οικογένειας.

Οι γονείς θέλουν να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους και πάνε μαζί για ψώνια για να τους διδάξουν την τιμή των πραγμάτων, την επιλογή, την επικοινωνία των μαρκών...

Η ανάγκη να λαμβάνουμε υπόψη και τη γνώμη του παιδιού στην καθημερινότητά μας, άλλαξε και αυτό άλλαξε και τη συμπεριφορά των καταναλωτών στο σύνολό τους.

Ακολουθώντας μια κατάλληλη στρατηγική

Στο πλαίσιο αυτό, το να εξοπλίσουμε τον χώρο πώλησης του φαρμακείου έτσι ώστε να προσελκύει τα παιδιά, αποτελεί μια στρατηγική που συνάδει σε αυτή τη σύγχρονη τάση.

Το να δημιουργήσουμε μια παιδική γωνιά, έναν χώρο δηλαδή που να προσελκύει τα παιδιά, είναι μια κίνηση προστιθέμενης αξίας για τους πελάτες μας που συμβάλλει στη μεγαλύτερη παραμονή τους στον χώρο, αλλά κυρίως στην πιστότητά τους.

Διότι ο στόχος δεν είναι πλέον να αφήσουμε το παιδί σε μια γωνιά για να μην μας απασχολεί, αλλά να δείξουμε ότι φροντίζουμε τον χώρο μας για να προσελκύει όλη την οικογένεια!

Συνεπώς, η δημιουργία μιας παιδικής γωνιάς με παιχνίδια, αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση στην εργονομία χώρου και πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη όταν κάνουμε μια ανακαίνιση και φυσικά όταν δημιουργούμε εξ' αρχής το φαρμακείο μας.

Επιπλέον, ας μην αμελούμε και ένα ζεστό καλωσόρισμα κατάλληλο για τα παιδιά.

Για παράδειγμα, σκύβοντας στο επίπεδό τους για να τους μιλήσουμε, λέγοντας «καλημέρα νεαρέ μου» και δίνοντας μια ιδιαίτερη προσοχή όταν εκφράζουν τις επιθυμίες τους...

Με λίγες προφυλάξεις ασφαλείας είναι εύκολο να δημιουργήσετε μια ειδική παιδική γωνιά για να απασχοληθούν την ώρα που οι γονείς τους περιφέρονται στον χώρο ή εκτελούν τη συνταγή τους.

Άνεση, ασφάλεια και πρακτικότητα

Σήμερα, όταν ένα φαρμακείο αναθεωρεί τη διάταξη του, η προσέλκυση του παιδιού συχνά δεν είναι μία από τις προτεραιότητές του.

Μόνο με τον χρόνο και τη σωστή παρατήρηση της πελατείας και των αναγκών της, συνειδητοποιεί κανείς το ενδιαφέρον της δημιουργίας ενός ειδικού χώρου για παιδιά.

Αλλά η αναδιάταξη του χώρου εκ των υστέρων είναι περίπλοκη, επειδή δεν έχει προβλεφθεί η ροή των πελατών όταν είναι σε λειτουργία.

Είναι κρίμα επειδή υπάρχουν πολλές λύσεις, ακόμη και σε φαρμακεία με μικρή επιφάνεια.

Οργανώστε ένα χώρο αφιερωμένο στα παιδιά

Με λίγες προφυλάξεις ασφαλείας είναι εύκολο να δημιουργήσετε μια ειδική παιδική γωνιά για να απασχοληθούν την ώρα που οι γονείς τους περιφέρονται στον χώρο ή εκτελούν τη συνταγή τους.

Οι κατασκευαστές που θα το αναλάβουν πρέπει πρώτα να λάβουν υπόψη τους ορισμένα κριτήρια για να είναι αποτελεσματικοί αυτοί οι χώροι.

Η πρώτη από τις προφυλάξεις που πρέπει να ληφθούν σχετίζεται αναγκαστικά με την ασφάλεια των παιδιών.

Τα χρησιμοποιούμενα υλικά πρέπει να τηρούν τα πρότυπα στον τομέα αυτό, πρότυπα που αφορούν την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων χρωμάτων ή την προσοχή που δίνεται στην εύφλεκτη πλευρά των υλικών...

Πέρα από αυτά τα πρότυπα, οι προφυλάξεις αφορούν επίσης τα σχήματα των αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά, όπως τα tablets και τα παιχνίδια με στρογγυλεμένες άκρες.

Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τους φυσικούς περιορισμούς των φαρμακείων.

Ένας χώρος αφιερωμένος στα παιδιά είναι εφικτός μόνο αν η επιφάνεια του φαρμακείου είναι πάνω από 80 m2, πράγμα που σήμερα μπορεί να γίνει γιατί τα νέα φαρμακεία γίνονται όλο και σε μεγαλύτερους χώρους από ό,τι παλαιότερα.

Αυτό δεν εμποδίζει τους κατασκευαστές να εξετάσουν λύσεις που θα καταλαμβάνουν μόνο 1 τ.μ. επιφάνειας.

Στη συνέχεια, παραμένει το πιο σημαντικό:

Η ποιότητα των χώρων και τα παιχνίδια που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Τα παιχνίδια είναι σχεδιασμένα συνήθως για παιδιά ηλικίας από τριών έως δέκα ετών.

Αξιοσημείωτη είναι μια σαφής τάση για τα ψηφιακά παιχνίδια.

Σε ένα τέτοιο tablet αφής, τα παιδιά μπορούν να βρουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά παιχνίδια, από ψηφιακή ζωγραφική μέχρι παζλ.

Αυτή η παιδική γωνία καλό είναι να είναι μακριά από την έξοδο του φαρμακείου για να μην υπάρχει κίνδυνος να βγουν τα παιδιά έξω.

Μια καλή λύση να είναι δίπλα στο τμήμα βρεφανάπτυξης.

Πώς να προσεγγίσετε το παιδί

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το να δημιουργήσετε μια παιδική γωνία με παιχνίδια δεν είναι τόσο απαραίτητο, διότι ο χρόνος που περνάει ένα παιδί στο φαρμακείο όταν έρθει με τον γονιό του, δεν είναι πάρα πολύ μεγάλος, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στον παιδίατρο ή στον οδοντίατρο.

Εκείνο όμως που, θεωρείται απαραίτητο είναι να φροντίσετε το φαρμακείο σας να είναι εύκολα προσβάσιμο στα παιδικά καροτσάκια.

Επίσης σημαντικό είναι να φροντίσετε να διοργανώνετε τακτικά εκπαιδευτικές θεματικές εκδηλώσεις για παιδιά όπως «πώς να βουρτσίζω τα δόντια μου», «πώς να τρώω καλά» κ.ά., που δημιουργούν ενδιαφέρον σε αυτούς τους λιλιπούτιους πελάτες σας αλλά και ικανοποιούν τους γονείς τους.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων