fbpx

Αναπτύξτε Έναν Ιδιαίτερο Χώρο Εμπιστευτικότητας στο Φαρμακείο σας

Με τη σύγχρονη εξέλιξη των επαγγελμάτων υγείας, η αποστολή του φαρμακοποιού οδηγείται σε διαφοροποίηση.

Η υιοθέτηση των υπηρεσιών υγείας είναι πλέον απαραίτητη.

Συνεπώς, πρέπει να φροντίσει να έχει στο φαρμακείο του έναν χώρο εμπιστευτικότητας όπου μπορεί να δέχεται τους ασθενείς μεμονωμένα, να τους προσφέρει τις υπηρεσίες του, επιτρέποντας έναν διάλογο μαζί τους και γενικά να υιοθετήσει μια νέα στάση στην επικοινωνία του με τον ασθενή.

Με τη σύγχρονη εξέλιξη των επαγγελμάτων υγείας, η αποστολή του φαρμακοποιού οδηγείται σε διαφοροποίηση.

Οι εταιρίες αρχιτεκτονικής χώρου, αντιλαμβανόμενες τη νέα τάση, προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις, για να διασφαλίσουν την εμπιστευτικότητα, είτε πρόκειται για έναν ιδιαίτερο κλειστό χώρο, είτε για τη συνομιλία στον πάγκο εξυπηρέτησης.

Άλλωστε, η προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι πρωτίστως θέμα συμπεριφοράς, η οποία θέτει τα θεμέλια της σχέσης μεταξύ φαρμακοποιού και ασθενή στο φαρμακείο του αύριο.

Εμπιστευτικότητα στον πάγκο

Πέρα από τη διάταξη του χώρου, είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε μια στάση προσέγγισης και έναν τρόπο συνομιλίας που εξασφαλίζει την εμπιστευτικότητα.

Κατά τη διάρκεια μιας συμβουλής ή μιας εκτέλεσης συνταγής, οι ασθενείς έρχονται να μιλήσουν για πολύ προσωπικά τους θέματα και κατά συνέπεια να ξεπεράσουν τη μετριοπαθή και συντηρητική τους στάση.

Στον πάγκο, όπως και σε όλη την περιοχή του φαρμακοπωλείου, η ομάδα πρέπει να γνωρίζει αυτή τη δυσκολία και να εξασφαλίζει πάντα την άνεση του πελάτη.

Όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα μας, θα πρέπει να προτιμώνται μεμονωμένοι πάγκοι και όχι ενιαίοι.

Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, μπορούμε να δημιουργήσουμε σε έναν ενιαίο πάγκο εμπιστευτικές θέσεις συνομιλίας, τοποθετώντας ειδικά ηχομονωτικά τζάμια.

Σε γενικές γραμμές, είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε τη λειτουργικότητα του πάγκου εξυπηρέτησης.

Δεν υπάρχει πλέον η εξυπηρέτηση εξ' αποστάσεως σε έναν πάγκο φαρδύ.

Η τάση είναι στρογγυλεμένες γωνίες, μικρές αποστάσεις μεταξύ των συνομιλητών, έτσι ώστε να επιτρέπεται η θέση του φαρμακοποιού σχεδόν δίπλα στον ασθενή, μία εργονομία που προάγει την εμπιστευτικότητα και την ανθρώπινη προσέγγιση.

Υπάρχουν επίσης λύσεις για τον περιορισμό της διάχυσης του ήχου γύρω από τον πάγκο, χρησιμοποιώντας ειδικές επενδύσεις δαπέδων και οροφής.

Προσκαλέστε τον ασθενή σε έναν πιο εμπιστευτικό χώρο

Υπάρχουν εύκολα διαθέσιμες λύσεις που επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να υποδέχονται και να παρακολουθούν τους ασθενείς σε πλήρη εμπιστευτικότητα, μέσα στο πλαίσιο των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Υπηρεσίες όπως η υποστήριξη και παρακολούθηση χρόνιων ασθενειών, ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, γρήγορα τεστ ελέγχου για διαγνωστικό προσανατολισμό, επεξήγηση φαρμακευτικής αγωγής και κινητοποίηση συμμόρφωσης, υποστήριξη στη διακοπή καπνίσματος, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας κ.λπ., απαιτούν τη δημιουργία ενός χώρου εμπιστευτικότητας που επιτρέπει την καλή διεξαγωγή αυτών των εποπτευόμενων πράξεων, αλλά και την αναδιοργάνωση των μεθόδων εργασίας, με τη δυνατότητα συναντήσεων κατόπιν ραντεβού.

Πώς να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο

Αν το φαρμακείο σας δεν διαθέτει ακόμη χώρο εμπιστευτικότητας, θα πρέπει να τον δημιουργήσετε.

Μία εύκολη και πρακτική λύση είναι να χρησιμοποιηθεί ο χώρος των ορθοπεδικών, είτε ο χώρος του εργαστηρίου και να προσαρμοστεί στις ανάγκες των νέων υπηρεσιών, εγκαθιστώντας απλά ένα διαχωριστικό παραπέτασμα, οριστικό ή αφαιρούμενο.

Ο χώρος αυτός, για να είναι λειτουργικός, θα πρέπει να περιλαμβάνει μια σειρά από έπιπλα απαραίτητα για την υλοποίηση των υπηρεσιών υγείας: ένα τραπέζι με 2-3 καθίσματα, εκ των οποίων το ένα να είναι περιστρεφόμενο, ένας υπολογιστής, για πρόσβαση αφ' ενός στα αρχεία συνταγογράφησης του ασθενή, αφ' ετέρου σε αναγκαίες πληροφορίες, καθώς και ένα τηλέφωνο για σύνδεση με τους επαγγελματίες υγείας.

Επίσης, εδώ μπορεί να έχουμε και τον κατάλληλο εξοπλισμό με ιατροτεχνολογικές συσκευές, για τις υπηρεσίες ελέγχου, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι ισχύοντες κανόνες προστασίας, υγιεινής και διάθεσης αποβλήτων.

Ένας νιπτήρας επίσης θα ήταν χρήσιμος.

Αν το φαρμακείο σας δεν διαθέτει ακόμη χώρο εμπιστευτικότητας, θα πρέπει να τον δημιουργήσετε.

Οι διαστάσεις

Η ιδανική επιφάνεια μιας καμπίνας πρέπει να είναι περίπου 6μ².

Το βασικό είναι να διατηρηθεί μια ευκολία στην κίνηση.

Αν το φαρμακείο διαθέτει μεγάλη έκταση, μπορεί να αφιερώσει έως και 15μ² σε αυτή τη καμπίνα εμπιστευτικότητας, με τη δυνατότητα να εγκαταστήσει και έναν καναπέ, για παράδειγμα.

Ο βαθμός άνεσης που προσφέρεται, θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα όταν πρόκειται για τη διεξαγωγή συναντήσεων για θέματα υγείας, που συνήθως προκαλούν άγχος στους ασθενείς (εμβολιασμός, προσυμπτωματικός έλεγχος κ.λπ.).

Σε όλες τις περιπτώσεις, η διάταξη του χώρου πρέπει να λαμβάνει υπόψη την προσβασιμότητα των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα και το πλάτος πόρτας να είναι 90εκ.

Σήμανση, ατμόσφαιρα και φωτισμός

Ο χώρος εμπιστευτικότητας πρέπει να είναι εμφανής στο φαρμακείο.

Συνεπώς, μια κατάλληλη σήμανση απέξω με μια εικόνα (μια καρδιά ή σύριγγα) ή μια ταμπέλα (χώρος ενεσοθεραπείας και παρακολούθησης), άμεσα κατανοητή από το κοινό, είναι απαραίτητη.

Ο φωτισμός του χώρου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Πρώτα απ 'όλα, για να αυξήσει την ορατότητα για εκείνον που πρέπει να εκτελεί μικρές πράξεις υγείας, συχνά πάνω στο δέρμα του ασθενούς.

Το φως ορίζει επίσης και την ατμόσφαιρα που βασιλεύει στον χώρο.

Μπορούμε να επιλέξουμε φωτιστικά για καθαρό και διάχυτο φωτισμό αλλά και προβολείς, για να έχουμε πολύ ισχυρό φωτισμό σε επιλεγμένα σημεία.

Το χρώμα στον τοίχο, καθώς και στο δάπεδο (PVC που μιμείται το ξύλο), να είναι ζεστό. Εικόνες με μηνύματα υγείας μπορούν να υπάρχουν στους τοίχους.

Ο προϋπολογισμός

Όλα εξαρτώνται από την επιφάνεια που πρέπει να δημιουργηθεί και το μέγεθος των ρυθμίσεων.

Αν πρέπει να δημιουργήσετε αυτή την καμπίνα σε ένα προϋπάρχοντα χώρο, τα έξοδα θα είναι ελάχιστα.

Αν όμως δημιουργήσετε το δωμάτιο εξ ολοκλήρου από την αρχή, από το έδαφος μέχρι την οροφή (με μόνωση, παροχή ηλεκτρικού, νερού, κάλυψη επιφανειών, έπιπλα) μπορεί κανείς να προβλέψει έναν προϋπολογισμό περίπου 500 ευρώ ανά τμ, συν φυσικά τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Κλείνοντας…

Η δημιουργία ενός χώρου εμπιστευτικότητας, λαμβάνεται όλο και περισσότερο υπόψη κατά τη διάρκεια των έργων ανακαίνισης.

Πολλοί φαρμακοποιοί σήμερα έχουν συνειδητοποιήσει την ευκαιρία που προσφέρουν οι υπηρεσίες υγείας για το επάγγελμα, με στόχο να εμβαθύνουν τη σχέση με τον ασθενή, αναδεικνύοντας τον επιστημονικό τους ρόλο.

Αν σήμερα, ο χώρος πώλησης με πολλά μέτρα ραφιών για την έκθεση προϊόντων, είναι για πολλούς ο κανόνας προτεραιότητας, γι’ αυτούς που θέλουν να καινοτομούν και να προβλέπουν το μέλλον, το φαρμακείο του αύριο θα μπορούσε να πάρει ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο, με μια διαφορετική αρχιτεκτονική που να διευκολύνει τις υπηρεσίες.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.PharmaManage.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων