fbpx

5 Ιδέες για να Οργανώσετε την Αποθήκη του Φαρμακείου σας

Μια καλά οργανωμένη αποθήκη φαρμακείου σημαίνει κέρδος χώρου και χρόνου!

Ήρθε η στιγμή του μεγάλου ανοιξιάτικου καθαρισμού.

Πόσο θα θέλατε να αποθηκεύσετε τα πάντα, χωρίς να υπάρχουν κούτες και χαρτόνια παντού;

Το κλειδί είναι η τακτοποίηση και η οργάνωση με μεθοδικό και αποτελεσματικό τρόπο.

ΦΑΡΜΑΣΤΟΚ ΑΕ

1. Σκεφτείτε τον κύκλο του φαρμάκου

Πριν αρχίσετε να τακτοποιείτε, θα πρέπει να ανοίξετε όλες τις κούτες και τα κιβώτια.

Η παραλαβή των παραγγελιών γίνεται συνήθως το πρωί και νωρίς το απόγευμα, όταν εσείς και η ομάδα σας είστε πιο παραγωγικοί και λιγότερο απασχολημένοι με τους ασθενείς-πελάτες σας.

Θα πρέπει να ορίσετε ένα συγκεκριμένο σημείο στο back office με έναν ξεχωριστό υπολογιστή, τον οποίο θα χρησιμοποιείται μόνο κατά την αποσυσκευασία και την τακτοποίηση, ώστε να κάνετε καλύτερα την καταγραφή των παραγγελιών σας.

2. Αδειάστε τον χώρο!

Η καθαριότητα και η τακτοποίηση μόλις αλλάζει μια εποχή, όπως ισχύει για ένα σπίτι, έτσι ισχύει και για το φαρμακείο!

Η τακτοποίηση σε ένα καθαρό και άδειο περιβάλλον διευκολύνει την καλύτερη αποθήκευση των προϊόντων, και επομένως διευκολύνει ολόκληρη την ομάδα.

Ξεφορτωθείτε τα παλιά κιβώτια, τα εκθετήρια και τις καρτολίνες που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, καθώς και έγγραφα και χαρτιά που απλά μαζεύουν σκόνη και αποθέματα δειγμάτων που έχουν λήξει!

Τα χρήσιμα έγγραφα που πρέπει να φυλάσσονται μπορείτε να τα τοποθετείτε σε συγκεκριμένο χώρο αποθήκευσης.

3. Η μέθοδος της τακτοποίησης

Η σωστή τακτοποίηση και αποθήκευση δεν σημαίνει απαραιτήτως τακτοποίηση μόνο ανά κατηγορία: φάρμακα, προϊόντα συμβουλής, κατηγορίες φυτοθεραπείας, αρωματοθεραπεία, ομοιοπαθητική, παραφάρμακα, προϊόντα διατροφής...

Υπάρχουν πολλά συστήματα ταξινόμησης σε αυτές τις κατηγορίες: ταξινόμηση κατά μορφή (δισκία, σιρόπια, ενέσιμα διαλύματα, σακουλάκια, προϊόντα για εξωτερική χρήση κ.λπ.) ή και με αλφαβητική σειρά.

Τα ορθοπεδικά προϊόντα που συγκεντρώνονται στον ίδιο χώρο μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τον τύπο, την ένδειξη και το μέγεθος.

Όσο για τα θήλαστρα, τις συσκευές εισπνοής, τις συσκευές μέτρησης (αρτηριακή πίεση, γλυκόζη αίματος), απαιτούν ένα περιβάλλον ξεχωριστό και καθαρό, όπου υπάρχουν και όλα τα έγγραφα που θα διευκολύνουν τη διανομή τους.

Η διαχείριση των αποθεμάτων μέσω του λογισμικού διαχείρισης, σας επιτρέπει τώρα να γνωρίζετε τη διαθεσιμότητα κάθε προϊόντος στο φαρμακείο.

Ιδιαίτερα πρακτική για τους νεοφερμένους στην ομάδα σας!

5 Ιδέες για να Οργανώσετε την Αποθήκη του Φαρμακείου σας 3

4. Ότι λήγει πιο γρήγορα, πρέπει και να δοθεί πιο γρήγορα

Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα της διανομής φαρμάκων και να μειωθεί το άσκοπο πέταγμα των ληγμένων, πρέπει πρώτα να προωθούνται τα προϊόντα με την πιο σύντομη ημερομηνία λήξης.

Η διάρκεια ζωής του προϊόντος πρέπει να είναι επαρκής ώστε να επιτρέπει τη χρήση του πριν από τη λήξη του.

Τα φάρμακα και τα προϊόντα που έχουν λήξει, πρέπει να απομονώνονται από άλλα ώστε να συλλέγονται από τις εταιρείες ή την φαρμακαποθήκη σας ή να αποθηκεύονται σε κούτες για καταστροφή.

Προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των στοιχείων που έχουν λήξει, οι ημερομηνίες λήξης μπορούν να εγγραφούν σε ειδικά σημειωματάρια ή και στα φύλλα προϊόντων του λογισμικού.

Λάβετε επίσης υπόψη σας ότι, ορισμένα από τα πιο πρόσφατα παραληφθέντα προϊόντα ενδέχεται να έχουν πιο σύντομη ημερομηνία λήξης από άλλα προϊόντα που έχουν παραληφθεί σε προγενέστερη ημερομηνία.

Επομένως, ο έλεγχος της ημερομηνίας λήξης κατά την παραλαβή είναι απαραίτητος.

5. Ασφάλεια και ποιότητα, τα κλειδιά για την επιτυχία!

Η ασφάλεια έχει επίσης σημαντικό ρόλο στην οργάνωση της αποθήκης σας!

Σκεφτείτε ότι τα υγρά προϊόντα πρέπει να τοποθετούνται στα χαμηλά ράφια, τα προϊόντα αξίας σε ασφαλείς θέσεις και να διασφαλιστεί η μη πτώση των αντικειμένων που έχουν τοποθετηθεί ψηλά.

Τα κουτιά να είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε η ετικέτα αναγνώρισης και η ημερομηνία λήξης να είναι πάντα ορατές, αποφεύγοντας κάθε κίνδυνο σύγχυσης.

Οι συνθήκες συντήρησης, με προστασία από το φως και την υγρασία, προφανώς πρέπει να τηρηθούν, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα της συσκευασίας και την ποιότητα του προϊόντος.

Τα πιο επικίνδυνα προϊόντα πρέπει να αποθηκεύονται σε ασφαλές μέρος, μακριά από τις ηλεκτρικές συσκευές και τον κύριο χώρο αποθήκευσης φαρμάκων.

Τέλος, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η υγεία του προσωπικού, πρέπει να αποφεύγεται η αποθήκευση στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων όγκων ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος πτώσεων ή πόνων στη μέση.

Ένας κανόνας που πρέπει να γνωρίζετε για την οργάνωση της αποθήκης σας είναι ο εξής: Το 20% των προϊόντων αντιπροσωπεύει το 80% των πωλήσεων.

Τα προϊόντα με υψηλό κύκλο εργασιών πρέπει να αναγνωρίζονται και να επισημαίνονται, όπως τα προϊόντα με παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη, τα φάρμακα συμβουλής, οι φυσιολογικοί οροί, τα αντισηπτικά, τα βρεφικά γάλατα...

Το μεγάλο απόθεμα αυτών των προϊόντων απαιτεί βελτιστοποιημένη αποθήκευση για εύκολη, ορατή και γρήγορη πρόσβαση.

www.PharmaManage.gr 

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων