fbpx

Πώς να Αξιοποιήσετε έναν Διαιτολογικό Εξοπλισμό στο Φαρμακείο σας;

Το βάρος μας είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας που επηρεάζει την υγεία μας και ταυτόχρονα αποτελεί μεγάλο ποσοστό καθημερινών συζητήσεων που απασχολούν πολύ κόσμο.

Σε αυτά τα δύο βασικά στοιχεία βασίζεται η επιτυχία χρήσης διαιτολογικού εξοπλισμού εντός του Φαρμακείου.

Θυμάστε πριν κάποια χρόνια, τα μηχανήματα που κυκλοφορούσαν σε Φαρμακεία που ζύγιζαν και μετρούσαν το ύψος κάποιου με ένα κέρμα;

Μπορεί να ήταν και σε δραχμές ακόμη, δεν θυμάμαι καλά...

Αυτό που μου έκανε εντύπωση πάντως, ήταν ότι στην προτεινόμενη διατροφή που μου έβγαζε, πρότεινε να ξεκινήσω την ημέρα μου με έναν καφέ και 1-2 φρυγανιές –δεν θα έλεγα ότι ήταν το καταλληλότερο πρωινό για ένα παιδί Δημοτικού ακόμη!

Τι δεν πήγε καλά με αυτά και τι θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα στο μέλλον;

Με αφορμή το παραπάνω παράδειγμα, είναι καλό να θυμάστε ότι μία επιτυχημένη ρύθμιση βάρους είναι θέμα τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς κα εξατομικευμένης διατροφής και αυτά δεν μπορούν να εφαρμοστούν μόνο από τα μηχανήματα.

Είναι πολύ σημαντικό να το λάβετε υπόψη σας αυτό πριν αποφασίσετε πώς να επικοινωνήσετε μια υπηρεσία σας για τον έλεγχο του βάρους στον πελάτη σας, ώστε να μην απογοητευτεί από μη αναμενόμενα αποτελέσματα και τελικά επιρρίψει ευθύνες και στο φαρμακείο σας.

 Πώς να Αξιοποιήσετε έναν Διαιτολογικό Εξοπλισμό στο Φαρμακείο σας;

«Ζυγίστε» τη Λειτουργική Χρήση με τα Ωφέλιμα Αποτελέσματα

Ο διαιτολογικός εξοπλισμός που θα διαλέξετε για το φαρμακείο σας θέλετε να είναι χρηστικός, να μην σας δεσμεύει πολύ χρόνο, να μην έχει πολλές υποχρεώσεις συντήρησης, αλλά και να προσφέρει ωφέλιμα αποτελέσματα στον πελάτη σας.

Με άλλα λόγια να νιώσει ότι θα λάβει πολύτιμη πληροφορία ώστε να αξίζει τον κόπο να κάνει τη μέτρηση.

Ευτυχώς, τα μηχανήματα που απαιτούνται για διαιτολογική παρακολούθηση είναι λίγα και δεν θα σας βάλουν σε πολλά διλήμματα. Ας τα δούμε ένα ένα.

Ζυγός

Τα περισσότερα φαρμακεία, αν όχι όλα, έχετε μια ζυγαριά στο χώρο σας!

Πόσοι όμως ασχολείστε συστηματικά με αυτή;

Ίσως ήρθε η ώρα να τη δείτε πιο σοβαρά και να ευαισθητοποιήσετε περισσότερο όσους πελάτες σας φαίνεται να έχουν αυξημένο βάρος και πρέπει να το χάσουν για την υγεία τους.

Θα ήταν μια καλή ιδέα, αν και εκείνοι συμφωνούν, να δημιουργήσετε μια καρτέλα τους, όπου να παρακολουθούν το βάρος τους τακτικά.

Πρακτικά, το ιδανικό θα ήταν οι πελάτες σας να ζυγίζονται χωρίς περιττά βάρη (κινητά, κλειδιά σε τσέπες ή και παπούτσια ακόμη) αλλά στην τελική, σημασία έχει η διαφορά του βάρους από φορά σε φορά και όχι η απόλυτη τιμή του. Πέρα από το αρχικό κεφάλαιο που επενδύετε για να αγοράσετε τη ζυγαριά, συνήθως οι απαιτήσεις της είναι ανέξοδες.

Φιλική συμβουλή: επειδή η σχέση με τη ζυγαριά καλλιεργεί μια ιδιαίτερη ψυχολογία για τον καθένα μας, όταν παροτρύνετε τους πελάτες σας να ζυγίζονται, αποφύγετε να είστε πιεστικοί ή επικριτικοί με τα αποτελέσματα.

Η ενθάρρυνσή σας ότι μπορούν να καταφέρουν να ρυθμίσουν το βάρος τους είναι η καλύτερη προσέγγιση!

Μεζούρα

Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι το βάρος, αν και είναι το πιο εύκολα μετρήσιμο χαρακτηριστικό, εντούτοις δεν αποτελεί πάντα ένδειξη λίπους σώματος!

Και το λίπος, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, ενοχοποιείται για πολλά σύγχρονα μεταβολικά νοσήματα.

Μετρώντας την περιφέρεια μέσης έχετε μια εκτίμηση για το ενδοσπλαχνικό λίπος, ενώ υπάρχουν κατώφλια που ορίζουν τις φυσιολογικές τιμές και μπορούν να λειτουργήσουν σαν στόχοι επίτευξης για τον πελάτη σας.

Μάλιστα, μπορείτε να προμηθευτείτε μεζούρα που χρωματίζεται πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη όπως το φανάρι, για να υποδείξει τη φυσιολογική, την αυξημένη και πολύ αυξημένη περιφέρεια μέσης αντίστοιχα. Προς ενημέρωσή σας, η πορτοκαλί περιοχή είναι 80-88εκ για τις γυναίκες και 94-102εκ για τους άνδρες.

Είναι μια πολύ οικονομική μέτρηση θέλει όμως προσοχή, ώστε κάθε φορά να γίνεται στο σωστό σημείο: στη λεπτότερη περιφέρεια του κορμού, συνήθως πάνω από τον αφαλό και λίγο πιο κάτω από το τελευταίο πλευρικό οστό, ενώ το άτομο πρέπει να αναπνέει φυσιολογικά και να μην κρατά ψηλά τα χέρια.

Λιπομετρητής

Υπάρχουν αρκετοί λιπομετρητές.

Οικονομικοί μέχρι πολύ ακριβοί, με μεταλλικές επιφάνειες επαφής ή με ηλεκτρόδια, με πολύ λεπτομερείς ή πιο αδρές ενδείξεις. Ένας εξυπηρετικός λιπομετρητής βασικής ακρίβειας για το φαρμακείο θα έλεγα ότι αφορά σε ένα μηχάνημα:

1. με μεταλλικές επιφάνειες επαφής στα πόδια και τα χέρια αντί για ηλεκτρόδια, ώστε να αποφύγετε τον περιττό χρόνο αλλά και τα έξοδα αναλώσιμων

2. με βασικές ενδείξεις για δείκτη μάζας σώματος, λίπος σώματος, υγρά σώματος, ενδοσπλαχνικό λίπος και μυϊκή μάζα

3. με τη δυνατότητα αυτόματης εκτύπωσης των αποτελεσμάτων με τα επιθυμητά εύρη, κάθε φορά δίπλα από τις μετρούμενες τιμές

4. Ο λιπομετρητής λοιπόν, συγκεντρώνει ίσως τα πιο ωφέλιμα αποτελέσματα για τον πελάτη σας, ο οποίος τελικά εκτιμά ιδιαίτερα την παρεχόμενη υπηρεσία.

Παράλληλα όμως έχει και τις περισσότερες απαιτήσεις:

• χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο από όλα τα υπόλοιπα για να βγάλει τα αποτελέσματα, αν και ίσως όχι πολύ παραπάνω από την μέτρηση της πίεσης που κάνετε,

• απαιτεί ο πελάτης να ακουμπά με γυμνά πόδια και χέρια τις μεταλλικές επιφάνειες, αλλά και να έχει διατηρήσει κάποιες συνθήκες πριν τη μέτρηση (π.χ. να είναι κάποιες ώρες νηστικός)

Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες περιγραφής άλλων μηχανημάτων, όπως δερματοπτυχόμετρα και μηχάνημα μέτρησης βασικού μεταβολισμού.

Θεωρώ ότι ίσως είναι αρκετά κοστοβόρα ή ακόμη και με υψηλές απαιτήσεις (σε διαθέσιμο χώρο, τεχνογνωσία και χρόνο εφαρμογής) με τα ελάχιστα αξιοποιήσιμα αποτελέσματα στην καθημερινή πράξη για σας και τον πελάτη σας.

Για παράδειγμα, έστω ότι έμαθε ο πελάτης σας ότι έχει χαμηλό μεταβολισμό, τι θα την κάνει αυτή τα πληροφορία;

Το πιθανότερο είναι να πετύχει μια ενοχοποιητική στάση στον εαυτό του.

81e1015515a775c86da5ab2cbbcΠώς να Αξιοποιήσετε έναν Διαιτολογικό Εξοπλισμό στο Φαρμακείο σας;1e59c XL

Αντίθετα, σε ένα διαιτολογικό γραφείο η ίδια πληροφορία μπορεί να έχει αξιοποιήσιμο χαρακτήρα για την απόφαση του θερμιδικού περιεχομένου στο πλάνο διατροφής του.

Πώς να τα Επικοινωνήσετε

Στην περίπτωση της ζυγαριάς και της μεζούρας, η παροχή τους μπορεί να είναι πιο συστηματική, ενώ μπορεί να διαφοροποιούνται ως προς το κοινό τους, με τη ζυγαριά να αποτελεί σταθερή παροχή προς όλους, ενώ τη μεζούρα να την εφαρμόζετε συστηματικά σε όσους πελάτες, για παράδειγμα, πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα (διαβήτη, καρδιαγγειακά, μεταβολικό σύνδρομο) ή βρίσκονται σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

Από την άλλη, η χρήση ενός λιπομετρητή, ίσως θα είχε νόημα να επικοινωνείται σαν έξτρα παροχή με την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων βοηθητικών στην απώλεια βάρους (π. χ συμπληρώματα διατροφής), ή ακόμη να οργανώσετε κάποιο event με αφορμή για παράδειγμα παγκόσμιες ημέρες (παχυσαρκίας, διατροφής, διαβήτη, καρδιάς κλπ) ή κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα, ώστε το κοινό να είναι εκπαιδευμένο.

Μπορεί να θέλετε να συνδυάσετε όλες αυτές τις ενέργειες , με την παροχή δωρεάν διαιτολογικής υπηρεσίας από κάποιον συνάδελφο διαιτολόγο για εκείνες τις μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να μπείτε σε μονοπάτια διατροφικών συστάσεων οι οποίες μπορεί να σας γυρνάνε και μπούμερανγκ καμιά φορά.

Είναι προτιμότερο, να περιοριστείτε ερμηνεύοντας τις τιμές των μετρήσεων ως φυσιολογικές ή όχι και να παραπέμψετε σε κάποιον διαιτολόγο της περιοχής σας για περισσότερη διατροφική συμβουλευτική αν ζητηθεί.

Αυτή η κίνηση θα αυξήσει και το δικό σας κύρος και επαγγελματισμό, ενώ δεν θα θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητά της συμβουλής σας.

Γιατί να τα Κάνετε Όλα Αυτά ;

Αυτό που διαφοροποιεί το σύγχρονο Φαρμακείο είναι ότι αποτελεί έναν δυναμικό χώρο που συγκεντρώνει κάθε μέσο διάγνωσης, παρακολούθησης και βελτίωσης της υγείας.

Ο διαιτολογικός εξοπλισμός είναι ένα μέσο διάγνωσης και παρακολούθησης, είναι μια πρόσθετη αξία στις υπηρεσίες σας.

Η επιμελής, οργανωμένη και συνετή εφαρμογή αυτών των μέσων, σίγουρα θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ευχαριστημένους πελάτες που νιώθουν ότι τους νοιάζεστε, ότι είστε εκεί γι’ αυτούς.

Είναι δεδομένο άλλωστε ότι ο Φαρμακοποιός είναι ο πρώτος στον οποίο θα αποτανθεί ο κάθε ενδιαφερόμενος για την υγεία του. Απογειώστε λοιπόν, τη δυναμική σας!

Ειρήνη Κύρα
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
M.Sc, Επιστημονική υπεύθυνη mednutrition.gr

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων