fbpx

Εξέλιξη των Φαρμακείων σε 3 Ευρωπαϊκές Χώρες και στο Κεμπέκ

Επειδή δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα του οίκου μας, καλό είναι να μαθαίνουμε μερικές φορές και τι γίνεται στα φαρμακεία άλλων χωρών.

Διαβάζοντας το παρόν θα διαπιστώσετε που πάει η αγορά του φαρμακείου. Ανακαλύψτε την…

Εξέλιξη των Φαρμακείων σε 3 Ευρωπαϊκές Χώρες και στο Κεμπέκ.

Γερμανία: ένα μοντέλο προσανατολισμένο στις τιμές

Στον τομέα των φαρμακείων, η Γερμανία πάντα πρωτοπορεί και δείχνει την τάση.

Η Γερμανία φαίνεται να επανεξετάζει την εμπορική αρχιτεκτονική του χώρου στα φαρμακεία ώστε να ευνοεί την εμπορική δραστηριότητα.

Τα παλιά φαρμακεία, παραδοσιακά μεγαλύτερα σε χώρο από ό, τι στην Ελλάδα, συχνά εγκαταλείπουν τη διάταξη των προϊόντων ανά μάρκα στα ράφια.

Σε μερικά από αυτά, τα ράφια φιλοξενούν κουτιά φαρμάκων OTC και παραφαρμάκων για την ίδια πάθηση/ανάγκη, δηλαδή κατηγοριοποίηση ανά ανάγκη, που στοιβάζονται το ένα δίπλα στο άλλο, ή τοποθετούνται απλά σε γόνδολες προβολής διασκορπισμένες κατά μήκος των διαδρόμων, με τις τιμές σε εμφανή θέση στους δείκτες ραφιών.

Με άλλα λόγια, τα φαρμακεία υιοθετούν μία προβολή τύπου Lidl, όπου η τιμή του προϊόντος παραμένει το κύριο επιχείρημα.

Και είναι κάτι εύλογο, αφού τα ηλεκτρονικά φαρμακεία τους ανταγωνίζονται με πολύ χαμηλές τιμές.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, τα γερμανικά φαρμακεία είναι ως επί το πλείστο εξοπλισμένα με ρομπότ αποθήκευσης και διανομής φαρμάκων και διαθέτουν ένα χώρο στο εργαστήριο για την ετοιμασία σε Blisters (με αυτοματοποιημένο τρόπο) των ημερησίων δόσεων για τους ασθενείς που θα το ζητήσουν και θα το πληρώσουν.

Επίσης και τα εργαστηριακά παρασκευάσματα παραμένουν σε μεγάλη ζήτηση.

Όσον αφορά τα ραντεβού για τη φαρμακευτική παρακολούθηση ασθενών και για άλλες υπηρεσίες υγείας που ευδοκιμούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφαρμόζονται με δυσκολία στη Γερμανία, κυρίως λόγω της έντονα αρνητικής στάσης των ιατρών, των οποίων τα ιατρεία έχουν πολύ προσωπικό και εφαρμόζουν αυτή την υπηρεσία.

Αυτή η οργάνωση των ιατρείων αφήνει λίγο χώρο για την ανάθεση νέων αποστολών σε φαρμακοποιούς.

Μάλιστα η έλλειψη συμφωνίας για αποζημίωση αυτής της υπηρεσίας με τα ταμεία ασφάλισης υγείας, είναι ένα άλλο εμπόδιο για το γερμανικό φαρμακείο.

Ηνωμένο Βασίλειο: ένα διαφορετικό σύστημα

Οι Βρετανοί είναι πάντα εκτός συντονισμού με την υπόλοιπη Ευρώπη και το φαρμακείο δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Εάν η εικόνα του «μεγάλου» φαρμακείου όπου πωλούνται όλα είναι πραγματικότητα, πολλά μικρά φαρμακεία παραμένουν εγκατεστημένα στις γειτονιές των πόλεων και της υπαίθρου.

Επιπλέον, η έννοια του φαρμακείου δεν εμποδίζει τους Βρετανούς φαρμακοποιούς να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο ταξίδι υγείας των ασθενών.

Οι Άγγλοι φαρμακοποιοί αποζημιώνονται τώρα για να παρέχουν φροντίδα, συμμόρφωση και σωστή χρήση του φαρμάκου.

Στο φαρμακείο, αυτό μεταφράζεται σε πολλαπλασιασμό των χώρων εμπιστευτικότητας που προορίζονται να φιλοξενήσουν τους ασθενείς, σε εξατομικευμένες συναντήσεις.

Οι υπηρεσίες αυτές που ενισχύθηκαν από τους Βρετανούς φαρμακοποιούς, οφείλονται εν μέρει και στη χαμηλή πυκνότητα των γιατρών στη χώρα.

Στη Σκωτία, οι φαρμακοποιοί είναι εξουσιοδοτημένοι να συνταγογραφούν φάρμακα για περίπου 20 συχνές και ήπιες παθολογίες (Minor Ailment Service).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των Βρετανικών φαρμακείων είναι η προετοιμασία και η διανομή φαρμάκων ανά δόση, με την ανάγκη προσαρμογής του back office σε αυτήν την πρακτική.

Τέλος, το NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας), ενθαρρύνει τους φαρμακοποιούς να συνάπτουν συμβάσεις με παρόχους τηλεϊατρικής, με σκοπό την ανάπτυξη αυτής της υπηρεσίας ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν υπάρχουν ιατροί.

Έτσι, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί το ελβετικό μοντέλο, το οποίο ξεκινά την τηλεδιάσκεψη στα φαρμακεία, όπως και πολλοί ευρωπαίοι γείτονές του.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί το ελβετικό μοντέλο, το οποίο ξεκινά την τηλεδιάσκεψη στα φαρμακεία, όπως και πολλοί ευρωπαίοι γείτονές του.

Ολλανδία: η επιτυχημένη συμμαχία εμπορικού και κλινικού φαρμακείου

Στην Ολλανδία, η συνύπαρξη φαρμακείου με κέντρο υγείας είναι σχετικά συχνή και αυτή η εγγύτητα μεταξύ ιατρού και φαρμακοποιού προάγει τη δια-επαγγελματική συνεργασία.

Και εδώ, υπάρχει ένα συγκεκριμένο παράδοξο μεταξύ της άποψης που μπορεί να έχει κανείς από τα ολλανδικά φαρμακεία και με αυτά που προσφέρουν.

Μεγάλα και ευάερα, δίνουν την εντύπωση μεγάλων χώρων πωλήσεων. Επίσης τα ολλανδικά φαρμακεία είναι συχνά εξοπλισμένα με αυτόματο διανομέα φαρμάκων (ακόμη και για συνταγογραφούμενα φάρμακα) που τοποθετούνται στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Αυτό το σύστημα, που έγινε εφικτό χάρη στην ηλεκτρονική συνταγή, εξασφαλίζει συνεχή εξυπηρέτηση των ασθενών εκτός των ωρών λειτουργίας του φαρμακείου.

Ωστόσο, αυτή η εμπορική πτυχή της εξυπηρέτησης, συνδυάζεται τέλεια με μια εις βάθος φαρμακευτική άσκηση που βασίζεται στην κλινική φαρμακευτική.

Οι φαρμακευτικές συνεντεύξεις έχουν αναπτυχθεί ευρέως, καθώς και πολλές υπηρεσίες για την υποστήριξη ασθενών.

Αυτή η ευελιξία οφείλεται στη διαμόρφωση των φαρμακείων με πολλές καμπίνες εμπιστευτικότητας.

Αντίθετα, ο χώρος που διατίθεται για πώληση των OTC και άλλων παραφαρμάκων και καλλυντικών είναι μικρός, αν όχι ανύπαρκτος, σε πολλά φαρμακεία, καθώς οι φαρμακοποιοί παραδοσιακά πωλούν πολύ λίγα προϊόντα αυτού του τύπου. Αυτά τα προϊόντα πωλούνται κυρίως σε παραφαρμακεία, σε eshops και σε σούπερ μάρκετ.

Φαρμακείο στο Κεμπέκ: ένας ωκεανός μας χωρίζει!

Στην επαρχία του Κεμπέκ, η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακείων διαθέτει πλέον μία καμπίνα συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Αυτός ο χώρος επιτρέπει στους φαρμακοποιούς να προσφέρουν περισσότερη εμπιστευτικότητα κατά τις συναντήσεις τους με τους ασθενείς και να έχουν περισσότερη ηρεμία για να εκτελούν ποικίλες υπηρεσίες πλέον σήμερα.

Για παράδειγμα, ο φαρμακοποιός μπορεί να «συνταγογραφήσει» ορισμένες εργαστηριακές αναλύσεις που του επιτρέπουν να παρακολουθήσει τη θεραπεία.

Ωστόσο, δεν μπορεί να δώσει εξετάσεις για τη διάγνωση ενός προβλήματος υγείας.

Το ίδιο ισχύει και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων για μικρά και ήπια προβλήματα υγείας ή ως προληπτικό μέτρο.

Ένα νομοσχέδιο ψηφίζεται σύντομα στην Εθνοσυνέλευση και θα δώσει στους φαρμακοποιούς ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες για υπηρεσίες υγείας, αλλά προφανώς πάντα σε ένα πλαίσιο καλύτερης χρήσης φαρμάκων, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Οι φαρμακοποιοί του Κεμπέκ δεν είναι ακόμη εξουσιοδοτημένοι να εμβολιάσουν. Αυτό το νομοσχέδιο θα τους δώσει και αυτή τη δυνατότητα.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη στη διάταξη των φαρμακείων του Κεμπέκ, είναι ότι τα εργαστήρια είναι γενικά μεγαλύτερα πλέον από πριν και χωρίζονται σε τομείς για συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η προετοιμασία δόσεων χορήγησης χαπιών ή η παρασκευή γαληνικών παρασκευασμάτων.

Για τα τελευταία, με την αυστηροποίηση των προδιαγραφών, οι φαρμακοποιοί αναθέτουν ένα μεγάλο μέρος των παρασκευασμάτων σε ειδικά εργαστήρια, παρόλο που τα περισσότερα φαρμακεία έχουν διατηρήσει στο εργαστήριό τους τα απλά παρασκευάσματα (για παράδειγμα: μείγματα κρεμών, εναιωρημάτων, επικίνδυνων ναρκωτικών σε μικρές ποσότητες).

Τέλος, ακόμη και αν είναι λιγότερο ορατό στους ασθενείς, η εξέλιξη του επαγγέλματος αντικατοπτρίζεται επίσης και στον τεχνολογικό εξοπλισμό, με αλλαγές στο λογισμικό για τα φαρμακευτικά αρχεία των ασθενών.

Όλο και περισσότερο, οι πλατφόρμες προσαρμόζονται και καθιστούν δυνατό τον προγραμματισμό παρακολούθησης ή τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την παρακολούθηση της θεραπείας των ασθενών.

Από το 2015, στους φαρμακοποιούς του Κεμπέκ έχουν ανατεθεί επτά νέες δραστηριότητες για τη βελτιστοποίηση της θεραπευτικής φροντίδας:

- Παράταση και ανανέωση συνταγής,

- Συνταγογράφηση εργαστηριακών αναλύσεων για παρακολούθηση,

- Συνταγογράφηση φαρμάκου όταν δεν απαιτείται ιατρική διάγνωση,

- Συνταγογράφηση φαρμάκων για ορισμένες ήπιες καταστάσεις υγείας,

- Προσαρμογή συνταγής ιατρού,

- Αντικατάσταση φαρμάκου σε περίπτωση έλλειψης και

- Χορήγηση φαρμάκου και παρακολούθηση της κατάλληλης χρήσης.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων