fbpx

Κλινικός Φαρμακοποιός - Η Εξειδίκευση που θα Αναδείξει τον Ρόλο του Φαρμακοποιού

Ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων φαρμακοποιών θεωρούν ότι η μετεκπαίδευσή τους δεν πρόκειται να τους αποφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Τα πράγματα αλλάζουν όμως και νέα δεδομένα στο περιβάλλον της υγείας επιβάλλουν την εξειδίκευση.

Μην το αποκλείετε λοιπόν, ίσως είναι μια ευκαιρία για τους νέους φαρμακοποιούς που θα σας διαδεχθούν στο μέλλον ή και μια πρόκληση για σας τους παλιούς.

Κλινικός Φαρμακοποιός - Η Εξειδίκευση που θα Αναδείξει τον Ρόλο του Φαρμακοποιού.

Η συνήθης τακτική των περισσότερων φαρμακοποιών μετά το πτυχίο, επιβάλλει την εσπευσμένη απόκτηση ενός φαρμακείου και το ξεκίνημα μιας «ανιαρής» και μονότονης επαγγελματικής δραστηριότητας, στην οποία ο φαρμακοποιός παραμένει αμέτοχος στις αποφάσεις και εν μέρει διστακτικός στην εκτίμηση της φαρμακοθεραπείας.

Ταυτόχρονα, το εύρος της επιστημονικής γνώσης των φαρμακοποιών περιορίζεται σε βάθος χρόνου στη γνώση των εμπορικών ονομασιών, χωρίς να είναι σε θέση να εκτιμήσουν την καταλληλότητα μιας φαρμακοθεραπείας.

Σε αντίθεση με άλλες επιστήμες, ο φαρμακοποιός δεν ενημερώνεται ουσιαστικά όπως θα έπρεπε, ενώ το υπάρχον σύστημα υγείας τον αναγκάζει σε περίπτωση διαφωνίας να οδηγηθεί σε σύγκρουση με τον θεράποντα γιατρό, κάτι το οποίο κανείς δεν επιθυμεί να κάνει.

Η ερώτηση όμως είναι κατα πόσο οι φαρμακοποιοί είναι ενημερωμένοι σχετικά με τις σύγχρονες φαρμακοθεραπείες.

Εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, ελάχιστοι φαρμακοποιοί γνωρίζουν γιατί η μία φαρμακοθεραπεία θεωρείται καλύτερη από κάποια άλλη.

Υπάρχουν φαρμακοποιοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν να κατηγοροποιήσουν ένα αντιυπερτασικό φάρμακο.

Αν ανήκει δηλαδή στους αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου ή στους β-αναστολείς καθώς και ποιό ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση.

Η απάντηση των περισσοτερών είναι ότι το γνώριζα αλλά δεν το θυμάμαι. Και είναι λογική απάντηση, δεδομένου ότι το σύστημα υγείας είναι αυτό που περιορίζει και εξασθενεί τη γνώση των φαρμακοποιών.

Τι είναι όμως η κλινική φαρμακευτική;

Η κλινική φαρμακευτική είναι μία εξειδίκευση της φαρμακευτικής επιστήμης η οποία αφορά στον τομέα της φαρμακευτικής πρακτικής.

Είναι μια εξειδίκευση που παρέχει τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να αναπτύξει τη γνώση και την κριτική του ικανότητα στην εκτίμηση των φαρμακοθεραπειών, στην ορθή χορήγηση των φαρμάκων και τη σωστή χρήση των αντίστοιχων φαρμακευτικών συσκευών.

Η κλινική φαρμακευτική αφορά τον φαρμακοποιό σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής του δραστηριότητας και όχι μόνο το νοσοκομειακό.

Έτσι, κλινικούς φαρμακοποιούς μπορούμε να συναντήσουμε στον τομέα της βιομηχανίας αλλά και στον τομέα των φαρμακείων.

Τα + της εξειδίκευσης «κλινικού» φαρμακοποιού στο φαρμακείο

- Συμβουλεύει επιτυχώς και με σιγουριά τον ασθενή για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα και όλα τα συμπληρώματα διατροφής.

- Παρέχει νέες πληροφορίες πάνω στα φάρμακα, δίνοντας τη δυνατότητα στον θεράποντα γιατρό να βασιστεί στην άποψη του φαρμακοποιού για κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα.

- Ενημερώνει τον ασθενή για ποιες παραμέτρους πρέπει να ελέγχει και κάθε πότε, με βάση τη φαρμακοθεραπεία του.

- Ενημερώνει τους ασθενείς για τυχόν αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που εμφανίζονται πιο συχνά.

- Επικοινωνεί επιτυχώς με τους ασθενείς πελάτες του και τους άλλους επιστήμονες υγείας.

- Αναδεικνύει την εικόνα του σαν πραγματικός λειτουργός υγείας και όχι απλά σαν διανομέας, δημιουργώντας ένα πιστό πελατολόγιο.

Η κλινική φαρμακευτική είναι μία εξειδίκευση της φαρμακευτικής επιστήμης η οποία αφορά στον τομέα της φαρμακευτικής πρακτικής.

Η κλινική φαρμακευτική ενδυναμώνει τον ειδικό ρόλο του φαρμακοποιού στο σύστημα υγείας, εξασφαλίζοντας στον ασθενή τη σωστή πληροφορία, στον σωστό χρόνο, με εγκυρότητα και σιγουριά.

Υπάρχουν όμως αποδείξεις για τη χρησιμότητα αυτής της εξειδίκευσης;

Σύμφωνα με το άρθρο των Borenstein et al (2003), εξετάστηκε ο ρόλος του κλινικού φαρμακοποιού στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Η μελέτη έγινε συγκριτικά στη αξιολόγηση, μεταξύ δύο επιστημονικών ομάδων.

Στην πρώτη ομάδα υπήρχαν μόνο γιατροί, ενώ στη δεύτερη υπήρχαν και κλινικοί φαρμακοποιοί.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική υπεροχή της ομάδας με τους κλινικούς φαρμακοποιούς, η οποία ήταν και στατιστικά σημαντική όσο αναφορά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης στους ασθενείς,

Σε ανάλογη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η συμβολή του κλινικού φαρμακοποιού βοήθησε ηλικιωμένους ασθενείς να αυξήσουν τη συμβατότητα με τη φαρμακοθεραπεία τους, μειώνοντας κατά επέκταση την αρτηριακή πίεση και τις τιμές της LDL χολεστερόλης.

Αυτά αποτελούν απλά παραδείγματα της βιβλιογραφίας που επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα του κλινικού φαρμακοποιού.

Η ουσιαστικότητα για την ανάδειξη του επαγγέλματος δεν έγκειται μόνο στην ανάδειξη του χώρου του φαρμακείου, αλλά και του φαρμακοποιού ως επιστήμονα ειδικού στα φάρμακα.

Σκοπός δεν είναι να πείσουμε τους ασθενείς ή πελάτες του φαρμακείου να μας επισκέπτονται στα φαρμακεία μόνο επειδή προσφέρουμε στη μια πολυβιταμίνη ακόμη μία δώρο, αλλά γιατί θα γνωρίζουν ότι ανα πάσα στιγμή θα έχουν έναν επιστήμονα που θα τους συμβουλέψει ουσιαστικά στην επίλυση ενός προβλήματος που σχετίζεται με τη φαρμακοθεραπεία τους.

Εννοείται ότι το management και το marketing είναι αναπόσπαστα εργαλεία του σύγχρονου φαρμακείου, αλλά είναι σημαντικό να τα εκμεταλλευόμαστε σωστά ως φαρμακοποιοί.

Σκοπός δεν είναι κάθε φαρμακοποιός να δημιουργήσει ακόμη ένα φαρμακείο με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας για να κερδίσει ενα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

Αλίμονο αν υπάρχουν εταιρείες που προωθούν και υποστηρίζουν τέτοιου είδους κινήσεις, διότι έτσι ανοίγουμε από μόνοι μας την κερκόπορτα σε μια φάση που ο ουσιαστικός ρόλος του φαρμακοποιού απαξιώνεται.

O κλινικός φαρμακοποιός επενδύει στο όνομά του, στην ιδιότητά του και στη διαφορετικότητά του, επιτυγχάνοντας τον τίτλο του ειδικού και αρκετά ενημερωμένου επιστήμονα στον κλάδο της υγείας.

Αυτά τα προσόντα θα εκτιμηθούν από τον ασθενή και τον θεράποντα ιατρό.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων