fbpx

Τα Ορθοπεδικά Βοηθήματα και η Προβολή τους

Παρόλο που στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η υποστήριξη του ασθενούς πραγματοποιείται σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του, υπάρχουν ορισμένες κοινές οδηγίες και συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε ώστε να αναπτύξετε την κατηγορία των ορθοπεδικών βοηθημάτων, βελτιώνοντας τις σχέσεις με τους πελάτες και αυξάνοντας τον τζίρο του φαρμακείου σας.

Τα Ορθοπεδικά Βοηθήματα και η Προβολή τους.

Μια συχνή περίπτωση του πάγκου

Ένας άντρας έρχεται στο φαρμακείο με ιατρική συνταγή για αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη (αλοιφή και per os). Έχει πόνους χαμηλά στην πλάτη.

Η συμβουλή σας

Ο γιατρός δεν πρότεινε στον ασθενή μια οσφυϊκή ζώνη επειδή ο ασθενής διαθέτει ήδη μια. Στην πραγματικότητα, χρησιμοποιεί τη ζώνη του αδελφού του.

Τον συμβουλεύετε να αποκτήσει τη δική του ζώνη και του κάνετε τη μέτρηση στον ειδικό χώρο που διαθέτει το φαρμακείο σας, μετρώντας την περιφέρεια μέσης στο επίπεδο του ομφαλού. Ο άνδρας έχει ύψος 1,75 μ. και επιλέγετε μια ζώνη 26 εκ.

ΟΡΙΣΜΟΣ

Ορθοπεδικά είδη: Πρόκειται για ιατροτεχνολογικά προϊόντα. Είναι τα βοηθήματα που προορίζονται από τον κατασκευαστή να χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο για ιατρικούς σκοπούς, χωρίς φαρμακολογική δράση.

Τα διακρίνουμε σε δύο κατηγορίες: τα ορθοπεδικά είδη σειράς και τα ορθοπεδικά είδη με μέτρηση.

Τα πρώτα αναφέρονται σε πρότυπα μεγέθη, ενώ τα δεύτερα προσαρμόζονται ειδικά, με μέτρηση, για την κατάσταση του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Ορθοπεδικός χώρος, με απαιτούμενη άνεση και εμπιστευτικότητα

Μια μεζούρα, ένας ειδικός χώρος και οι απαραίτητες γνώσεις οι οποίες αποκτούνται με την κατάλληλη εκπαίδευση, είναι τα τρία απαραίτητα στοιχεία για τη σωστή πρόταση των ορθοπεδικών βοηθημάτων.

Τα φαρμακεία που θέλουν να ασχοληθούν ενεργά με αυτήν την κατηγορία πρέπει να διαθέτουν έναν ειδικό χώρο διαμορφωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε οι μετρήσεις να γίνονται χωρίς δυσκολίες, με εμπιστευτικότητα και με άνεση για τον ασθενή, αποδεικνύοντας ότι τα ορθοπεδικά, αν και δεν ανήκουν στο μονοπώλιο, είναι παράλληλα και μια κατηγορία του φαρμακείου.

Τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση και να κινούνται με άνεση σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος θα πρέπει να είναι εξοπλισμένος με τουλάχιστον μια θέση εξέτασης και να είναι αρκετά ευρύχωρος ώστε να επιτρέπει στον ασθενή να κινείται και να περπατάει χωρίς εμπόδια.

Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε αφίσες ή και ψηφιακές οθόνες με τις κατάλληλες εικόνες για να κάνετε τον χώρο πιο ζωντανό, αλλά και να ενημερώνετε τους ασθενείς σας για εξοπλισμό πιο ογκώδη (κρεβάτια, καρότσια…) που δεν μπορείτε να εκθέσετε στο φαρμακείο.

Εκπαίδευση, το πλεονέκτημα του φαρμακοποιού

Η πρόταση ορθοπεδικών ειδών επιτρέπεται από τους φαρμακοποιούς χωρίς κάποιο επιπλέον πτυχίο.

Από την άλλη πλευρά όμως, η διάθεση ειδικών ορθοπεδικών βοηθημάτων, απαιτεί ειδικές γνώσεις στην ορθοπεδική.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη γνώση παθήσεων ή τραυμάτων που μπορεί να απαιτούν τη χρήση ενός ορθοπεδικού βοηθήματος και την αξιολόγηση της ιατρικής συνταγής.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τη γνώση παθήσεων ή τραυμάτων που μπορεί να απαιτούν τη χρήση ενός ορθοπεδικού βοηθήματος και την αξιολόγηση της ιατρικής συνταγής.

Η εκπαίδευση επιτρέπει επίσης τη μετάδοση ορθών πρακτικών διανομής, δηλαδή τη μέτρηση και την τοποθέτηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα της φαρμακευτικής υπηρεσίας στον τομέα αυτό.

Οι συνήθεις παθήσεις που αντιμετωπίζονται στο φαρμακείο με ορθοπεδικά βοηθήματα είναι:

- Οσφυαλγία (πόνος στην πλάτη) και ισχιαλγία (πόνος στην πλάτη και στο κάτω άκρο),

- Τενοντίτιδα που μπορεί να εμφανιστεί στον αγκώνα, στον ώμο και στον αστράγαλο,

- Διαστρέμματα (τραυματισμός συνδέσμου),

- Πόνοι στον αυχένα,

- Οστεοαρθρίτιδα και ρευματικές νόσοι,

- Διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος (φλεβο-λεμφική ανεπάρκεια και φλεβικές θρομβώσεις).

Δύο ενδεχόμενα μπορεί να συμβούν: η έκδοση μιας συνταγής που συνιστά ένα ορθοπεδικό βοήθημα ή η ζήτηση ενός ορθοπεδικού βοηθήματος χωρίς συνταγή.

Και στις δύο περιπτώσεις, η συνομιλία με τον ασθενή πρέπει να επιτρέπει τον προσδιορισμό του καταλληλότερου βοηθήματος, ανάλογα με την πάθηση και τον τρόπο ζωής του.

Ένα τηλέφωνο στον γιατρό ή στον φυσιοθεραπευτή είναι χρήσιμο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν όλες οι λεπτομέρειες στη συνταγή.

ΤΑ ΣΥΝΗΘΗ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

Επιστραγαλίδα και νάρθηκας αστραγάλου

Συνήθως προτείνονται στην περίπτωση διαστρέμματος. Το μέγεθος του αστραγάλου ορίζεται από την περίμετρο του αστραγάλου, μετράται περίπου 3 έως 5 cm πάνω από τον αστράγαλο.

Η επιστραγαλίδα δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς υπάρχει κίνδυνος να είναι αναποτελεσματική ή πάρα πολύ σφιχτή, καθώς υπάρχει κίνδυνος σχηματισμού αιματώματος.

Όσον αφορά τους σταθεροποιητές, ενδείκνυται σε ασθενείς με μέτριο ή σοβαρό διάστρεμμα, και το μέγεθος του βοηθήματος ορίζεται ανάλογα με το ύψος του ασθενή ή ανάλογα με το μέγεθος του ποδιού, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες των κατασκευαστών.

Κάλτσες και καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης

Η μέτρηση μπορεί να γίνει σε διάφορα σημεία, κυρίως το πρωί. Η περίμετρος του αστραγάλου, της γάμπας και του μηρού στο ευρύτερο μέρος, επιτρέπουν να οριστεί το μέγεθος.

Το ύψος ή το μήκος της κάλτσας ορίζεται ανάλογα με το ύψος του γονάτου από το πάτωμα ή το ύψος της γάμπας από το πάτωμα.

Για τα καλσόν, είναι χρήσιμο να μετρηθούν και οι γοφοί. Το προϊόν συμπίεσης δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ χαλαρό ούτε πολύ σφιχτό.

Επιγονατίδα και νάρθηκας γονάτου

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ανάλογα με την κατάσταση για ανακούφιση ή θεραπεία. Ενδείκνυνται σε περίπτωση διαστρέμματος, οστεοαρθρίτιδας ή προβλήματος στο γόνατο.

Η μέτρηση γίνεται μετρώντας την περίμετρο με το γόνατο ελαφρώς λυγισμένο.

Η περίμετρος του μηρού και της γάμπας μπορεί να φανεί χρήσιμη, ανάλογα με το μοντέλο. Οι ιμάντες στερέωσης επιτρέπουν την ευκολότερη προσαρμογή στο σχήμα του ποδιού (μερικές φορές δυσανάλογη μεταξύ του μηρού και της γάμπας).

Ανάλογα με την κατάσταση (κάταγμα, εξάρθρωση, οστεοαρθρίτιδα), το μοντέλο είναι διαφορετικό. Το πιο συχνό είναι το γιλέκο ακινητοποίησης για τη σταθεροποίηση του ώμου, που διατηρεί τον πήχη στο σώμα.

Νάρθηκες ώμου

Ανάλογα με την κατάσταση (κάταγμα, εξάρθρωση, οστεοαρθρίτιδα), το μοντέλο είναι διαφορετικό. Το πιο συχνό είναι το γιλέκο ακινητοποίησης για τη σταθεροποίηση του ώμου, που διατηρεί τον πήχη στο σώμα.

Η μέτρηση της περιμέτρου της μέσης (μαζί με το χέρι αναλόγως το μοντέλο) είναι απαραίτητη.

Υπάρχουν νάρθηκες σε ένα μέγεθος, ενώ άλλοι με μεγέθη S, M και L.

Νάρθηκες καρπού και αντίχειρα

Χρησιμοποιούνται στην περίπτωση του διαστρέμματος ή όταν μια ακινητοποίηση είναι απαραίτητη. Είναι απαραίτητο να μετρήσετε την περίμετρο του καρπού.

Για τους νάρθηκες των δακτύλων, είναι απαραίτητο να μετρήσετε το μέγεθος του δακτύλου.

Νάρθηκες αγκώνα

Χρησιμοποιούνται κυρίως στη θεραπεία ή την πρόληψη της επικονδυλίτιδας.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία και η μέτρηση γίνεται στην περίμετρο του βραχίονα περίπου 8cm από την κάμψη του αγκώνα.

Ζώνες μέσης

Οι ζώνες μέσης προτείνονται σε πολλές περιπτώσεις. Για τη μέτρηση ο ασθενής πρέπει να είναι όρθιος.

Μετριέται η περίμετρος στο επίπεδο του ομφαλού και το ύψος λαμβάνεται στο επίπεδο του ομφαλού.

Το ύψος της ζώνης εξαρτάται από το ύψος του ασθενή (πρότυπο 26εκ., 21εκ. για άτομα με ύψος κάτω του 1,60μ).

Για τις έγκυες γυναίκες, η καλύτερη επιλογή είναι οι ειδικές ζώνες μέσης για έγκυες, οι οποίες διατίθενται σε ένα μέγεθος, αλλά έχουν τη δυνατότητα προσαρμογής.

Κολάρα και αυχενικοί νάρθηκες

Πρέπει να μετρηθεί η περίμετρος του αυχένα για να επιλέξετε το σωστό μέγεθος.

Ο ασθενής πρέπει να έχει τον αυχένα σε ευθεία γραμμή, κοιτάζοντας οριζόντια, ευθεία μπροστά. Αφού τοποθετηθεί, οι άκρες του περιλαίμιου δεν πρέπει να επικαλύπτονται.

Ειδικά ορθοπεδικά βοηθήματα

Ο νάρθηκας μανίκι ενδείκνυται σε περιπτώσεις λεμφοιδήματος. Προτείνεται με μέτρηση, με ή χωρίς γάντι.

Είναι απαραίτητες πολλές μετρήσεις για το βραχίονα, το αντιβράχιο, τον ώμο και το χέρι και καλό είναι να γίνονται το πρωί.

Τα ορθοπεδικά παπούτσια και τα μετεγχειρητικά παπούτσια για την εκκένωση του πρόσθιου ποδιού απαιτούν τη γνώση του μέγεθος του ποδιού του ασθενούς.

Τα ορθοπεδικά βοηθήματα με το πέρασμα του χρόνου

Ένα ορθοπεδικό βοήθημα δίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο, σε ένα άτομο και για μια συγκεκριμένη πάθηση.

Από τη μια η φθορά και από την άλλη η αλλαγή μορφολογίας του ασθενούς, καθιστούν το αντικείμενο παλιό και άχρηστο.

Γενικοί κανόνες και οδηγίες ανά βοήθημα

Η μέτρηση πραγματοποιείται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες: μέτρηση της περιμέτρου, μήκος του άκρου κ.λπ.

Σε περίπτωση οιδήματος στο πόδι λόγω φλεβικής ανεπάρκειας, η μέτρηση συνιστάται το πρωί, μετά από μια περίοδο ανάπαυσης.

Οι κατασκευαστές παρέχουν μερικές φορές συγκεκριμένα στοιχεία και οδηγίες ανάλογα του βοηθήματος, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Ορισμένα ορθοπεδικά είδη κατασκευάζονται μόνο για τα αριστερά ή μόνο για τα δεξιά άκρα, ενώ άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στα δύο άκρα και προτείνονται σε ένα μέγεθος.

Κοινοποιήστε το Άρθρο:


e-learning-pharmamanage.gr

Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή "Charami SA" στο κινητό σας και πάντοτε θα έχετε άμεση και επίκαιρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του κλάδου της υγείας, της ομορφιάς και της ευεξίας. Επιλέξτε το αντίστοιχο με τα ενδιαφέροντά σας "κουμπί" και περιηγηθείτε στο περιεχόμενό του!


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων