fbpx

Εξασκώντας Μόνος το Επάγγελμα του Φαρμακοποιού

Την ώρα που αρκετά φαρμακεία συστεγάζονται ή σκέφτονται να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές δυσκολίες, η εξάσκηση του επαγγέλματος από έναν Φαρμακοποιό μόνο, χωρίς κανέναν συνεργάτη, είναι άραγε οικονομικά βιώσιμη;

Αυτά τα μικρά φαρμακεία, χωρίς μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και χρέη, φαίνεται πως κατορθώνουν να επιβιώνουν!

Τα μικρά φαρμακεία, όπου ο φαρμακοποιός δουλεύει μόνος του δεν απαντούν στο business model του αύριο, όπως λένε οι ειδικοί.

Παρ'όλα αυτά, είναι απαραίτητα εφόσον συντελούν κοινωνικό έργο και προσφέρουν εκτός από το φάρμακο, ως κατεξοχήν αγαθό της εμπορικής τους δραστηριότητας, πολλαπλές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Εξασκώντας Μόνος το Επάγγελμα του Φαρμακοποιού

Οι ειδικοί εξαγγέλλουν ότι το φαρμακείο του μέλλοντος θα υπερβαίνει την ατομικότητα και θα είναι συλλογικό, με συνεργασίες τόσο μεταξύ Φαρμακοποιών, αλλά και άλλων επαγγελματιών υγείας.

Κατά συνέπεια, ένας Φαρμακοποιός, που εργάζεται μόνος του, δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές, που θα αναπτύξουν την επιχείρησή του.

Αδυναμίες και Ατού

Αυτά τα μικρά φαρμακεία είναι άραγε καταδικασμένα να πεθάνουν;

Πολλοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν μία επιχείρηση στη χρεωκοπία.

Ωστόσο, το μέγεθος της επιχείρησης δεν είναι αυτό που θα καθορίσει τη βιωσιμότητά της.

Μία μικρή επιχείρηση, όσο κι αν αυτό φαίνεται παράδοξο, συνιστά μία συμπαγή οικονομική οντότητα.

Μπορεί ο κύκλος εργασιών να είναι μικρός και τα κέρδη περιορισμένα, αλλά αυτό δίνει στην επιχείρηση καλύτερη ταμειακή ροή, περιορίζει το ελάχιστο αναγκαίο απόθεμα λειτουργίας, ως εκ τούτου και το ελάχιστο κεφάλαιο κίνησης, και επιτρέπει τη λειτουργία χωρίς κόστος δανεισμού.

Η συνεργασία μόνο με μία φαρμακαποθήκη, ως κύριου προμηθευτή και η επιλογή μικρού αριθμού εταιρειών παραφαρμακευτικών προϊόντων εξασφαλίζει την απαιτούμενη επάρκεια προϊόντων για την κάλυψη βασικών αναγκών του πελατολογίου.

Η άτυπη συνεργασία μεταξύ συναδέλφων για ανταλλαγή ελλειπτικών ειδών (φαρμάκων και παραφαρμάκων) και οι συλλογικές παραγγελίες, εφόσον εφαρμόζονται συστηματικά, έρχονται να προσδώσουν σημαντικά οφέλη στα συνεργαζόμενα μέλη. Αναγκαία προϋπόθεση η διαφάνεια και η εντιμότητα, που συντελούν στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και προάγουν τη συνεργασία.

Αν τα μικρά αυτά φαρμακεία, βρίσκονται σε μικρά χωριά, εξυπηρετούν καλύπτοντας ιδανικά την ανάγκη της περιοχής για βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και επιβιώνουν θαυμάσια χωρίς να έχουν ανταγωνισμό γύρω τους.

Αντίθετα, τα φαρμακεία αντίστοιχου μεγέθους που βρίσκονται σε αστικές περιοχές δεν είναι συνήθως ανταγωνιστικά, ειδικά όταν περιβάλλονται από μεγαλύτερα φαρμακεία, που συχνά έχουν μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, πιο ελκυστικές τιμές και διευρυμένα ωράρια λειτουργίας.

Εάν ο ιδιοκτήτης βρίσκεται σε συντάξιμη ηλικία και επιθυμεί να πουλήσει το φαρμακείο του θα εκπλαγεί καθώς τα περισσότερα φαρμακεία αυτής της δυναμικής, ειδικά όσα βρίσκονται σε αστική περιοχή, δεν έχουν μεγάλη αξία μεταπώλησης.

Η Διαχείριση από το Α ως το Ω

Η καθιέρωση οδηγιών για την εκτέλεση κάθε εργασίας (SOPs) και η αποδοτική οργάνωση του χρόνου αποτελούν τις κρίσιμες συνιστώσες για τη λειτουργία της επιχείρησης.

Η κάθε εργασία πρέπει να εκτελείται σε συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένο τρόπο.

Συνήθως, ο Φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να επιτελεί παράλληλα πολλές εργασίες, ενώ είναι αναγκαίο να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος, αφού ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι από το παραμικρό σφάλμα.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται με συνέπεια και σύνεση η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Η εξυπηρέτηση των πελατών, η διαχείριση των παραγγελιών, η παραλαβή των εμπορευμάτων, οι πληρωμές, εκτελούνται από τον ίδιο άνθρωπο, ο οποίος πρέπει να φροντίζει να εκμεταλλεύεται τους νεκρούς χρόνους, που δεν έχει κάποιον πελάτη να εξυπηρετήσει, για να κάνει όλες τις άλλες εργασίες.

Τέλος, οι εξωτερικές εργασίες είναι δύσκολο να εκτελεστούν καθώς το φαρμακείο θα πρέπει να παραμείνει κλειστό.

Ο Φαρμακοποιός δεν επιτρέπεται να αρρωστήσει ή να πάει διακοπές, καθώς η επιχείρηση για κάθε μέρα μη λειτουργίας επωμίζεται την αντίστοιχη ζημία.

Ίσως λίγες μέρες τον Αύγουστο, που οι περισσότεροι πελάτες του φαρμακείου λείπουν, να μπορούν να αποσβεστούν.

Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα;

Το να εργάζεται κανείς μόνος είναι κυρίως μία προσωπική επιλογή, η οποία δίνει αυτονομία σε όποιον την επιλέγει, αλλά ακολουθείται από πολλούς περιορισμούς.

Μία μικρή επιχείρηση συνήθως ιδρύεται από ένα άτομο (ατομική επιχείρηση) και σκοπό έχει την ανάπτυξή της.

Ένας Φαρμακοποιός που εργάζεται μόνος έχει στα άμεσα σχέδιά του την πρόσληψη ενός τουλάχιστον υπαλλήλου.

Σε πρώτη φάση όμως προέχει η επιβίωση της επιχείρησης, για την οποία προϋπόθεση είναι ο περιορισμός των λειτουργικών εξόδων.

Εξασκώντας Μόνος το Επάγγελμα του Φαρμακοποιού

Μερικές προτάσεις που θα διαφοροποιήσουν το φαρμακείο και θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του μικρού φαρμακείου:

• Έμφαση στην εξατομικευμένη προσέγγιση του πελάτη,

• Ενημερωμένη γνώση του Φαρμακοποιού,

• Επιλογή ποιοτικών προϊόντων για εξισορρόπηση της περιορισμένης ποικιλίας και

• Προώθηση γαληνικών σκευασμάτων με φαρμακολογική δράση και private – label προϊόντων με την επωνυμία του φαρμακείου.

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων