fbpx

Ο Φαρμακοποιός της Γειτονιάς στο Σήμερα

Ένα ερώτημα που αναδύθηκε όταν το ελληνικό φαρμακείο συνάντησε την ευρωπαϊκή κουλτούρα:

Ποια είναι η θέση του φαρμακοποιού σήμερα ως αρωγός της υγείας των πολιτών;

Με ποιους τρόπους και μέσα θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας ώστε να ανταποκριθεί σε ένα νεότερο ρόλο;

Ο Φαρμακοποιός της Γειτονιάς στο Σήμερα.

Η σύγχρονη πραγματικότητα των ραγδαίων επιστημονικών εξελίξεων και των καταιγιστικών πληροφοριών στις νεότερες μελέτες στον τομέα της υγείας, αποτελεί πρόκληση στην έως σήμερα παραδοσιακή θέση του φαρμακοποιού στην ελληνική πραγματικότητα.

Παραδείγματα της τελευταίας ιδιαίτερης περιόδου για την ανθρωπότητα, όπως οι συνεχείς αλλαγές στα επιστημονικά δεδομένα για τα στοιχεία της πανδημίας και την αντιμετώπισή της, οι μεταβαλλόμενες προδιαγραφές για τη διασφάλιση της κοινωνικής υγείας και η αυξανόμενη επισκεψιμότητα των πολιτών στο φαρμακείο ως άμεσα προσβάσιμος χώρος υγείας ενισχύουν την ανάγκη για έναν άρτια καταρτισμένο επιστήμονα και πλήρη ενημερωμένο σύμβουλο υγείας.

Επιστημονικές μελέτες, συζητήσεις ακαδημαϊκών και πολιτικής ηγεσίας, παράλληλα με την πρωτοβουλία των φαρμακευτικών συλλόγων, έχουν αναδείξει την άρρηκτη ανάγκη για τη δια βίου μάθηση και εκπαίδευση του φαρμακοποιού, αλλά και του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει την ομάδα του, ώστε να παρέχει την πιο σύγχρονη, ακριβή και συναφή συμβουλή στο γενικό κοινό.

Επομένως, εύλογα γεννιέται το ερώτημα με ποιες μεθόδους ο φαρμακοποιός του σήμερα, θα παραμένει ενημερωμένος για τα νέα δεδομένα και στη συνέχεια θα εφαρμόσει διαφορετικές τεχνικές εξυπηρέτησης, θα παρέχει υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών στο κοινό;

Χαρακτηριστικά, θα αναφέρουμε ορισμένα μέσα εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμένες μεθόδους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η συστηματική οργάνωση κέντρων εκπαίδευσης και κατάρτισης, όπως ο ΙΔΕΕΑΦ (Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών) και οι διοργανώσεις εκπαιδευτικών ημερίδων από μεγάλη μερίδα Φαρμακευτικών Συλλόγων.

Μάλιστα, ο ΙΔΕΕΑΦ συνεργάζεται με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) για τη μοριοδότηση φαρμακοποιών κατόπιν παρακολούθησης webinars, για την παροχή πιστοποιήσεων όπως του αντιγριπικού εμβολιασμού και τη δυνατότητα παρακολούθησης θεματικών σεμιναρίων συναφή με τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία.

Αξιοσημείωτο είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προαγωγής του εμβολιασμού έναντι της νόσου Covid-19 μέσα από το οποίο δίνονται οι στοιχειώδεις πληροφορίες και τα επιστημονικά τεκμήρια, με σκοπό τον εφοδιασμό του επιστήμονα φαρμακοποιού με τα κατάλληλα εργαλεία ώστε η συμβολή του να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο της προάσπισης της υγείας του κοινού.

Επιπλέον, online εκπαιδεύσεις προσφέρονται από εταιρείες και μέσα επικοινωνίας όπως το www.PharmaManage.gr, υπό την αιγίδα εταιρειών συνεργατών, και παρέχουν μια εύκολα προσβάσιμη επιλογή για όλα τα μέλη της ομάδας του φαρμακείου και δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης στον επιθυμητό χρόνο, με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης και τη δομή λειτουργίας του.

Έτσι, εκπληρώνεται η κατάρτιση των μελών της ομάδας σε διαρκή εξέλιξη, που είναι ζωτικής σημασίας για τη συντήρηση των υφιστάμενων γνώσεων και την ανάπτυξη αυτοπεποίθησης κατά την επικοινωνία με το κοινό.

Είναι φανερό πως η νέα εποχή του digital communication ήρθε για να αλλάξει εν τω βάθει τις μεθόδους εκπαίδευσης και ενημέρωσης, καθώς η ευκολία της πρόσβασης και η άνεση της διαμόρφωσης κατάλληλου timing παρακολούθησης ανταποκρίνονται στις απαιτητικές καθημερινές υποχρεώσεις.

Συγχρόνως, πολλά κλαδικά μέσα ενημέρωσης στον Δυτικό κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, αναδεικνύουν τη δυναμική εικόνα του φαρμακοποιού του σήμερα, που εφαρμόζει νέες παροχές και υπηρεσίες βάσει των επιστημονικών του γνώσεων και ικανοτήτων, για να προσφέρει υγειονομικές υπηρεσίες καθημερινής ανάγκης στους ασθενείς, στα πλαίσια της Φαρμακευτικής Φροντίδας, όπως η φροντίδα του διαβητικού ασθενή, η παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, η δομημένη συμβουλή στη διακοπή του καπνίσματος κ.ά.

Η παροχή εξετάσεων ρουτίνας όπως η μέτρηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και η διενέργεια ιατρικών πράξεων όπως ο εμβολιασμός στον χώρο του φαρμακείου, έχουν τη γενική αποδοχή των ασθενών και ενισχύουν την εμπιστοσύνη που μέχρι τώρα δείχνουν στο πρόσωπο του επιστήμονα φαρμακοποιού.

Αν παρατηρήσουμε τη σταδιακή αναδιαμόρφωση του φαρμακοποιού σήμερα, γινόμαστε θεατές μιας ουσιαστικής μετ’ εξέλιξης των στοιχείων που τον χαρακτηρίζουν, από παθητικό πωλητή φαρμάκων σε διαδραστικό σύμβουλο υγείας.

Είναι φανερό πως έχει την εξαίρετη θέση να διαμορφώσει και να καλλιεργήσει την αντίληψη του ασθενή – πελάτη, μέσα από προσωπικές πρωτοβουλίες και δομημένες ενέργειες, που συμβάλλουν στην αποβολή της εικόνας του απλού πωλητή και δίνουν θέση στον σύμβουλο υγείας.

Οι φαρμακοποιοί παίζουν έναν ζωτικό ρόλο όταν χρειαστεί να συμβουλεύσουν την τοπική κοινωνία σε θέματα υγείας και συγχρόνως προσφέρουν ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την προστασία των πολιτών από καταστάσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και πνευμονολογικά νοσήματα και όχι μόνο.

Στον αντίποδα, είναι χρέος την πολιτείας να ενδυναμώσει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να εντάξει ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διενέργεια ιατρικών πράξεων στον χώρο του φαρμακείου και αντίστοιχες αμοιβές αποζημίωσης.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων