fbpx

Υγεία: Κοινωνικό Αγαθό ή Εμπορεύσιμο Είδος;

Αναμφισβήτητα όλοι μας γνωρίζουμε πως η οικονομική κρίση που βιώνουμε είναι άνευ προηγουμένου και παρ’ όλα αυτά οι κρατικοί φορείς εξακολουθούν να επιδεινώνουν την κατάσταση με τη λήψη αποφάσεων και οικονομικών μέτρων που οδηγούν στον υποβιβασμό του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Στο χώρο του Φαρμακείου με τις υπάρχουσες συνθήκες, η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής, η διαφορά πρωτότυπου - γενόσημου φαρμάκου και ο αυξανόμενος αριθμός φαρμάκων αρνητικής λίστας, προκαλούν σ’ ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού αδυναμία να προμηθευτεί έστω και τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την πάθησή του.

Μάλιστα με το νέο τρόπο υπολογισμού της συμμετοχής των ασθενών θα πρέπει ο ασφαλισμένος να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη μιας και καλείται να πληρώνει μεγαλύτερη ή εξ ολοκλήρου τη διαφορά της τιμής των φαρμάκων του.

Για πολλοστή φορά το Υπουργείο Υγείας με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πυροδοτεί τις αντιδράσεις και προκαλεί αναταραχές στη χορήγηση φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους, με τους χρονίως πάσχοντες σε ακόμη δυσχερέστερη θέση.

Health

Δυσάρεστες όμως είναι και οι εικόνες των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Με τον αριθμό των καρκινοπαθών, των αιμοκαθαιρόμενων και άλλων ομάδων ασθενών, όπως οι μεταμοσχευμένοι που χρήζουν άμεσης χορήγησης εξειδικευμένων σκευασμάτων, να αυξάνεται είναι αυτονόητη η διόγκωση του προβλήματος και το ερώτημα που γεννάται είναι «μήπως δεν είμαστε στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης αλλά εντός αυτής;»

Ένα ακόμη μεγάλο αγκάθι που εξακολουθεί να παραμένει στο χώρο είναι και η έλλειψη φαρμάκων.

Οι συνεχείς ανακοστολογήσεις με το δείκτη σε καθοδική κίνηση ανάγκασαν πολλές Φαρμακευτικές εταιρείες να προβούν στην απόσυρση φαρμακευτικών σκευασμάτων αφού δεν είναι πλέον εύφορο το ελληνικό έδαφος, με άγνωστο το πότε και το αν θα ξαναδιατεθούν στην αγορά.

Σκευάσματα ακόμα και ευρείας κατανάλωσης όπως π.χ. για σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπάθειες, υπέρταση κλπ. έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των Φαρμακείων.

Η αναζήτηση λύσεων είναι ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι και η εφαρμογή τους ακόμη δυσκολότερη δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας.

Ίσως αν εξορθολογίζονταν οι κρατικές δαπάνες να μπορούσε να γίνει πιο εφικτή η εξεύρεση οικονομικών πόρων και ενδεχομένως να είχε π.χ. αποφευχθεί η μείωση των προνοιακών επιδομάτων.

Είναι καιρός λοιπόν για άμεσες και γενναίες αποφάσεις που θα φέρουν ριζικές αλλαγές και ωφέλιμα αποτελέσματα σε όλους τους Έλληνες πολίτες και οι οποιεσδήποτε εσωτερικές διαμάχες ας παραμεριστούν για το δημόσιο συμφέρον.

Ας δώσουμε όλοι μας τον καλύτερο μας εαυτό στην προάσπιση του μεγαλύτερου κοινωνικού αγαθού:

Την Υγεία!

Ειρήνη Παπαδοπούλου
Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων