fbpx

Συνεργασίες Φαρμακείων

Η ανησυχία, η ανασφάλεια, η απογοήτευση, οδηγούν πολλούς φαρμακοποιούς και κυρίως νέους να γυρνάνε την πλάτη τους στο επάγγελμα, δηλώνοντας απρόθυμοι να πολεμήσουν για ένα παιχνίδι που είναι χαμένο.

Πριν αποφασίσουμε όμως ότι οι πόρτες του επαγγέλματος έκλεισαν, ας θυμηθούμε ότι πάντα «όταν μία πόρτα κλείνει, ανοίγει μια άλλη».

Μπορεί οι τζίροι να πέφτουν, τα νέα μέτρα να μας «πνίγουν» ολοένα και περισσότερο ή το αρχικό κεφάλαιο ίδρυσης φαρμακείου να είναι δυσπρόσιτο, όμως πάντα μέσα στις δυσκολίες βρίσκονται και οι ευκαιρίες.

Οι ευκαιρίες που καλώς ή κακώς λίγοι καταφέρνουν να ξεχωρίσουν στο χαμό και λίγοι καταφέρνουν στο τέλος να τις αδράξουν.

Ο Καιρός θα Δείξει

Να λοιπόν που ο καιρός μας αποδεικνύει ότι οι συστεγάσεις και οι συνεργασίες τείνουν να παίρνουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξέλιξη του φαρμακείου αλλά και του επαγγέλματος γενικότερα.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου ακούμε για «λουκέτα» φαρμακείων και που είσαι ακόμη!

Όμως δυστυχώς είναι ακόμα λιγότερες οι φορές που ακούμε για συνεργασίες.

Και εδώ είναι που αναρωτιόμαστε και εκφράζουμε το μεγάλο μας αθώο και αφελές ΓΙΑΤΙ!

Γιατί οι συστεγάσεις να αποτελούν απλά ένα θέμα συζήτησης και να μην γίνονται πράξη;

Αναμφίβολα, η ενότητα μεταξύ συναδέλφων θα δώσει ώθηση στον κλάδο, θα δώσει έμπνευση για καινοτόμες ενέργειες, αισιοδοξία και κίνητρα και περισσότερους πόρους, έτσι ώστε το επάγγελμα να εκσυγχρονιστεί και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πελάτη.

Ας αποδείξουμε το «η ισχύς εν τη ενώσει» και να περάσουμε από την θεωρία στην πράξη!

Συνεργασίες Φαρμακείων

Ποιος στέκεται εμπόδιο σε μία πιθανή συνεργασία - συστέγαση;

Τα ερωτήματα για το «τί έπεται» μετά το άνοιγμα του επαγγέλματος είναι πολλά.

Όμως θεωρήσαμε ότι ίσως κάπου, κάποιος να στέκεται εμπόδιο στη διαδικασία συνεργασιών, αλλιώς δεν υπάρχει εξήγηση, λογική τουλάχιστον, για το ότι οι φαρμακοποιοί αδρανούν και δε κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναμφισβήτητα Ελλάδα και γραφειοκρατία πάνε μαζί.

Μήπως λοιπόν το ίδιο το κράτος με την αντίστοιχη νομοθεσία είναι το εμπόδιο;

«Σύμφωνα με τον ν.3819/2011 κατ’ εξαίρεση των διατάξεων των πληθυσμιακών ορίων που προβλέπει ότι δίνεται 1 άδεια ιδρύσεως φαρμακείου ανά 1000 κατοίκους, επιτρέπεται η συστέγαση στο ίδιο κατάστημα λειτουργούντος φαρμακείου με υπό ίδρυση φαρμακείο ή υπό ίδρυση φαρμακείων ή λειτουργούντων φαρμακείων.

Η συστέγαση μπορεί να γίνει μεταξύ 2 ή και περισσότερων φαρμακείων με απόφαση του νομάρχη μετά από γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου εφ’ όσον δεν παρακωλύεται χωροταξικά η εξυπηρέτηση του κοινού.

Τα κατά την παρούσα διάταξη συστεγαζόμενα φαρμακεία λειτουργούν υποχρεωτικά με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας. Στις εν λόγω εταιρείες οι συστεγαζόμενοι φαρμακοποιοί μετέχουν με ίσα ποσοστά.

Στα νεοϊδρυόμενα φαρμακεία χορηγούνται αυτοτελείς άδειες ίδρυσης υπό τις προϋποθέσεις των πληθυσμιακών ορίων και τήρησης των ελαχίστων αποστάσεων.

Οι φαρμακοποιοί των συστεγαζόμενων φαρμακείων υποχρεούνται στην αυτοπρόσωπη διεύθυνση αυτών.

Επίσης, τα εν λόγω φαρμακεία θεωρούνται, για τον καθορισμό του αριθμού των φαρμακείων, ως λειτουργούντα χωριστά και υποχρεούνται σε ιδιαίτερη διημέρευση και διανυκτέρευση, ενώ τονίζεται ότι είναι συνυπεύθυνοι για κάθε παράβαση του νόμου.»

Η λειτουργία των συστεγασμένων φαρμακείων ως ομόρρυθμη εταιρεία δίνει οικονομική ανάσα στους φαρμακοποιούς λόγω της διαφορετικής φορολογικής μεταχείρισης, καθώς ο καθένας ξεχωριστά φορολογείται για το 50% του ετήσιου τζίρου.

Οι διατάξεις δεν επιβάλουν τη σύσταση Ο.Ε συστεγασμένων φαρμακείων, αλλά ορίζουν τις προϋποθέσεις για τη σύστασή τους, κατά συνέπεια η επιλογή της σύστασης Ο.Ε από δύο φαρμακοποιούς εξαρτάται αποκλειστικά από τους ίδιους, με κριτήριο να δημιουργήσουν οικονομικά ισχυρές μονάδες, ικανές να αντλήσουν κεφάλαια, να επιτύχουν γρήγορη ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν το συναγωνισμό μετά την απελευθέρωση του επαγγέλματος.

Συνεπώς, οι Ο.Ε συστεγασμένα φαρμακεία δεν διαφέρουν από τις λοιπές ομόρρυθμες εταιρείες ώστε να προκύπτει διαφορετική φορολογική αντιμετώπιση.

Επιπρόσθετα, μειώνεται αισθητά το κόστος προμήθειας φαρμάκων και παραφαρμάκων καθώς διαμοιράζεται στους εταίρους.

Αντίστοιχα, μειώνονται και τα χρήματα που θα κατέβαλλε ο καθένας μόνος του για τα λειτουργικά έξοδα του φαρμακείου π.χ ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΗ κλπ.

Φυσικά αντίστοιχα μοιράζονται και τα έσοδα και κέρδη!

Ακόμη, ο νόμος επιτρέπει τη συνεργασία φαρμακείων που λειτουργούν ως ατομικά ή συστεγαζόμενα υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας.

Για παράδειγμα, είναι εφικτό σ’ έναν νομό να συνεργάζονται πολλά λειτουργούντα φαρμακεία έχοντας καταβάλλει κεφάλαιο με σημαντικό πλεονέκτημα να προμηθεύονται φαρμακευτικά και μη προϊόντα σε ευνοϊκότερες τιμές, αλλά και να κερδίζουν σημαντικές προσφορές από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Το πλεονέκτημα αυτό οφείλεται στο ότι ο όγκος της παραγγελίας στις φαρμακευτικές εταιρείες είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν ενός ανεξάρτητου φαρμακείου.

Τα συνεργαζόμενα φαρμακεία ακολουθούν την ίδια στρατηγική με αποτέλεσμα να επωφελούνται έμμεσα και οι φαρμακευτικές εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται καθώς ενισχύεται τόσο η διαφήμισή τους όσο και η πώληση των προϊόντων τους.

Το κράτος λοιπόν δεν είναι το εμπόδιο!

Άρα μήπως το εμπόδιο είναι ο ίδιος μας ο εαυτός; Είναι αυτό το γονίδιο που κανένας επιστήμονας δεν έχει μελετήσει, αλλά επικρατεί σε κάθε μας κίνηση, γνωστό ως το εγωιστικό μας γονίδιο;

Όφελος των Παλαιότερων Προοπτική για τους Νέους

Οι συστεγάσεις και οι συνεργασίες δίνουν αν μη τι άλλο προοπτική στη νέα γενιά φαρμακοποιών.

Η σκέψη πολλών νέων είναι είτε να περιμένουν να συνταξιοδοτηθεί κάποιος φαρμακοποιός για να αγοράσουν την άδεια του, είτε θα περιμένουν να δοθεί μια νέα άδεια ίδρυσης φαρμακείου στην περιοχή, ώστε να κάνουν το ξεκίνημα τους.

Αλλά είναι και όφελος των παλαιότερων τώρα στους δύσκολους καιρούς, να συνεργαστούν με τους νέους, ιδιαίτερα αν δεν έχουν διαδόχους φαρμακοποιούς στην οικογένεια.

Σε επίπεδο συστέγασης το ήδη υπάρχον φαρμακείο θα μπορέσει να ανασάνει οικονομικά, βάζοντας έναν εταίρο ακόμη και να ανακάμψει η κερδοφορία του.

Ο παλαιότερος φαρμακοποιός θα μεταφέρει τις εμπειρίες και τις γνώσεις του στον νεότερο που θα τις αξιοποιήσει και μέσω του νεανικού ενθουσιασμού του και της φρεσκάδας του, θα φέρει καινοτόμες ιδέες για την ανάπτυξη του φαρμακείου.

Το αίσθημα της προοπτικής θα φέρει ανανέωση και η συνεργασία θα είναι περισσότερο αποδοτική.

Η στόχευση σε ένα κλίμα αλληλοϋποστήριξης και ειλικρινούς επικοινωνίας θα είναι κέρδος για την ομάδα και όταν κερδίζει η ομάδα τότε κερδίζει και κάθε μέλος της.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα των συνεργασιών και συστεγάσεων είναι ότι, εφόσον λειτουργήσουν σωστά, θα είναι ευκολότερο να αποφευχθούν απολύσεις συνεργατών (βοηθοί φαρμακείου, αισθητικοί) ή να γίνουν μειώσεις των αποδοχών τους.

Η παροχή επαγγελματικής ασφάλειας εξασφαλίζει την καλή επικοινωνία μεταξύ συνεργατών, καθώς επίσης και αυξάνει την αποδοτικότητα και την διάθεση για εργασία.

Η απουσία της αβεβαιότητας για το μέλλον μειώνει το άγχος και την πιθανότητα να γίνουν λάθη και κυριαρχεί μόνο η συγκέντρωση και η προσήλωση στο στόχο που δεν είναι άλλος από την ανάκαμψη της επιχείρησης!

Και στις δύο περιπτώσεις συνεργασιών είναι επιτακτική η ανάγκη του ομαδικού πνεύματος.

Ο ανταγωνισμός πρέπει να μετατραπεί σε συλλογικότητα. Το «εγώ» σε «εμείς».

Έτσι, θα εκπληρώσουμε το όραμά μας και το προσωπικό μας όνειρο. Αρκεί να αφήσουμε στο πλάι τον εγωισμό μας, την απαισιοδοξία μας και τον κακό μας εαυτό, που αντί να προσπαθήσει να κάνει μια καινούρια αρχή, προτιμά να εγκαταλείψει και να ρίχνει το φταίξιμο στους «άλλους».

Γιατί από παιδιά το ξέραμε!

«Ένας αγρότης φώναξε τα παιδιά του που όλο καυγάδιζαν μεταξύ τους και τους είπε να φέρουν από ένα κλαδί. Αφού έκανε τα κλαδιά ένα δεμάτι και τα έδεσε, προκάλεσε ένα από τα παιδιά του να πάρουν το δεμάτι και να το σπάσουν.

Όλα προσπάθησαν, αλλά μάταια. Κατόπιν ο πατέρας έλυσε το δεμάτι και έδωσε από ένα κλαδί σε κάθε παιδί για να το σπάσει, πράγμα που έκαναν όλοι με μεγάλη ευκολία.

Στο τέλος ο πατέρας είπε: "Βλέπετε, παιδιά μου, πως αν παραμείνετε ενωμένοι, θα είστε ανίκητοι. Όμως αν διαφωνείτε και χωρίσετε, θα καταστραφείτε.» Αίσωπος

Θέλοντας να γίνουμε λίγο θρασείς και προκλητικοί με την καλή την έννοια, αλλά και συνάμα ονειροπόλοι, θα εκφράσουμε ότι δε βλέπουμε τρωτά σημεία στο να προχωρήσουν δύο ή παραπάνω φαρμακοποιοί σε ένα νέο μοτίβο συνεργασίας που επιτακτικά το ζητάει η κοινωνία, οι αλλαγές αλλά κυρίως οι πελάτες μας:

Ένα ευχάριστο κατάστημα, ανανεωμένο με καλές υπηρεσίες και καλές τιμές!

Συνεργασίες - Συστεγάσεις - Συγχωνεύσεις.

Όφελος, όφελος και όφελος, ξεκινώντας από το οικονομικό και καταλήγοντας πάντα στην ικανοποίηση του ασθενή - πελάτη μας που θα δει ένα επαγγελματικό κλάδο να στέκεται στα πόδια του, ανανεωμένο και έτοιμο να ανταπεξέλθει σε κάθε δυσκολία.

Ναι αυτός ο κλάδος είμαστε εμείς τα φαρμακεία!

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων