fbpx

10 Επαγγελματικές Ιδέες για Φαρμακοποιούς

Τι μπορούν να κάνουν οι Φαρμακοποιοί όταν δεν πουλάνε φάρμακα;

Το επάγγελμα του Φαρμακοποιού τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό και οι φαρμακοποιοί έχουν αποκτήσει νέες αρμοδιότητες και επαγγελματικές δυνατότητες.

Το κοινό λοιπόν δεν θα πρέπει πλέον να τους αντιμετωπίζει μόνο σαν διανομείς φαρμάκων.

Είναι πολλοί οι τομείς που μπορεί να απασχοληθεί ένας φαρμακοποιός.

Ας δούμε 10 επαγγελματικές ευκαιρίες, εκτός φαρμακείου που υπάρχουν στην Αμερική και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης για να πάρουμε ιδέες.

Άλλες ήδη εφαρμόζονται στην Ελλάδα και άλλες αποτελούν ενδιαφέρουσες μελλοντικές προοπτικές.

Φαρμακοποιός σε Νοσοκομείο
1. Το Φαρμακείο του Νοσοκομείου ή Ιδιωτικής Κλινικής

Στα νοσοκομεία οι φαρμακοποιοί δεν εκτελούν μόνο συνταγές, αλλά έχουν επίσης και έναν ενεργό ρόλο στην φροντίδα του ασθενή σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

Αυτοί οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν στις συσκέψεις και συνεργάζονται με τους ιατρούς για να επιλέξουν από κοινού την πιο κατάλληλη θεραπεία για τους νοσηλευόμενους.

Ανάλογα με το νοσοκομείο, οι φαρμακοποιοί μπορούν να εργαστούν σε τμήματα που φροντίζουν τους χρόνιους ασθενείς, στον τομέα της παροχής υπηρεσιών κατ’ οίκον ή σε ψυχιατρικές πτέρυγες.

2. Φαρμακογενομική

Η επιστήμη αυτή μελετά την απόκριση ενός ασθενή στην φαρμακευτική αγωγή, βασιζόμενη στο γενετικό προφίλ του.

Υπάρχουν εταιρείες που απασχολούν φαρμακοποιούς για να κάνουν στους ιατρούς φαρμακευτικές συστάσεις που βασίζονται στο φαρμακογενετικό προφίλ των ενζύμων μεταβολισμού του ασθενή.

3. Management Φαρμακευτικής Αγωγής (MTM), Medication Therapy Management

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα. Πολλά φαρμακεία στο εξωτερικό αλλά και μερικά στη χώρα μας έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν τις υπηρεσίες αυτές.

Επιπλέον, μια μοναδική ευκαιρία είναι και η δημιουργία ατομικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ΜΤΜ από τον φαρμακοποιό, διότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν τη δυνατότητα παροχής αυτής της υπηρεσίας.

4. Φαρμακοεπαγρύπνηση

Η ασφάλεια των φαρμάκων - ή η συλλογή, ο έλεγχος και η πρόληψη δυσμενών επιδράσεων των φαρμάκων και άλλων φαρμακευτικών προϊόντων - είναι ένα σημαντικό ζήτημα και ένας ακόμη δρόμος που οι φαρμακοποιοί μπορούν να ακολουθήσουν.

Οι ανεπιθύμητες επιδράσεις φαρμάκων συχνά συλλέγονται κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών αλλά και κατά την ευρεία χρήση τους.

5. Management Πλεονεκτημάτων Φαρμάκων (PBM)

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να δουλεύουν για ασφαλιστικές εταιρείες και να συμμετέχουν σε φαρμακευτικά και ιατρικά συνέδρια.

Κατά τη διάρκεια τέτοιων συνεδρίων έρχονται στο προσκήνιο θέματα σχετικά με τις λίστες φαρμάκων και γίνεται αξιολόγηση αυτών.

Επιπρόσθετα, οι φαρμακοποιοί που απασχολούνται σε αυτόν τον τομέα μπορούν να εργάζονται για να επιλύσουν προγενέστερα νομικά δικαιώματα και να αποφασίσουν εάν ένα συγκεκριμένο φάρμακο θα πρέπει να καλυφθεί ή όχι από την ασφαλιστική.

6. Πληροφορίες για τα Φάρμακα

Οι φαρμακοποιοί μπορούν επίσης να εργάζονται σε τηλεφωνικά κέντρα ασφαλιστικών εταιρειών ή σε άλλους τύπους επιχειρήσεων.

Για παράδειγμα, κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες στην Αμερική προσλαμβάνουν φαρμακοποιούς για να μιλήσουν στους πελάτες τους για την φαρμακευτική τους αγωγή και για να ενημερώσουν για τις αλληλεπιδράσεις φαρμάκων ή για σχετικούς προβληματισμούς.

Επιπρόσθετα, υπάρχει και το Κέντρο Δηλητηριάσεων ή άλλες υπηρεσίες που παρέχουν πληροφορίες για τα φάρμακα.

Κάποιοι, μπορεί επίσης να εργάζονται για εταιρείες φαρμάκων και να παρέχουν πληροφόρηση για τα προϊόντα της εταιρείας στους ιατρούς ή σε ασθενείς, ενώ κάποιοι άλλοι να εργάζονται σε νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές και ν' αποτελούν πηγή πληροφόρησης για παρόχους υγείας και ασθενείς.

Φάρμακα

7. Κλινική Έρευνα

Πολλοί φαρμακοποιοί απασχολούνται στο τομέα ανάπτυξης πειραματικών φαρμάκων.

Αρκετοί φαρμακοποιοί κλινικής έρευνας ξεκινούν τη καριέρα τους με μεταπτυχιακές υποτροφίες.

Οι ευθύνες που έχουν οι κλινικοί φαρμακοποιοί περιλαμβάνουν τη συγγραφή πρωτοκόλλων, τον έλεγχο κλινικών δοκιμών, τη συλλογή και την πειραματική ανάλυση δεδομένων, την καταγραφή ανεπιθύμητων ενεργειών καθώς και τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων κλινικών ερευνών.

8. Πυρηνική Φαρμακευτική

Οι πυρηνικοί φαρμακοποιοί διαχειρίζονται ραδιοενεργά υλικά που χρησιμοποιούνται για διάγνωση ή θεραπεία.

Ο τομέας αυτός παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά ενέχει και τους μεγαλύτερους κινδύνους σε σχέση με την οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική καριέρα.

9. Διδασκαλία

Πολλοί φαρμακοποιοί, ειδικά αυτοί που έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές μπορούν να κάνουν ακαδημαϊκή καριέρα διδάσκοντας στις φαρμακευτικές σχολές.

Ακόμα και σχολές που προσφέρουν πιστοποιημένα προγράμματα κατάρτισης τεχνικών φαρμακείου, αναζητούν φαρμακοποιούς ή πιστοποιημένους τεχνικούς φαρμακείου για να διδάξουν.

10. Συγγραφή Θεμάτων για την Υγεία

Η συγγραφή αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία καριέρας για τους φαρμακοποιούς.

Οι φαρμακοποιοί μπορούν να γράφουν για θέματα υγείας σε περιοδικά, ηλεκτρονικά περιοδικά ή newsletters ή να εκδίδουν έντυπα και άλλα εκπαιδευτικά υλικά που αφορούν κλινικές έρευνες.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων