fbpx

Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη Αναλογεί και στο Φαρμακείο;

Μπορεί η - σχετικά νέα για την Ελλάδα - τάση των επιχειρήσεων για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη να βρει εφαρμογή στον χώρο του φαρμακείου;

Ή μήπως αποτελεί υπόθεση μόνο μεγάλων οργανισμών, με ισχυρούς προϋπολογισμούς;

Οι περισσότεροι γνωστοί και δημοφιλείς τρόποι κοινωνικής προσφοράς είναι οικονομικά δυσβάσταχτοι, αλλά το «κοινωνικό συνεισφέρειν» δεν περιορίζεται μονάχα στις «χρυσές χορηγίες».

Κάθε επιχείρηση αποτελεί μέλος της κοινωνίας και έτσι επηρεάζεται και δύναται να επηρεάσει τα κοινωνικά δρώμενα. Κατά συνέπεια, από τη θέση της εταιρείας μέσα στην κοινωνία, προκύπτει και η αντίστοιχη ευθύνη απέναντί της.

Ο όρος «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» περιγράφει τις ενέργειες των επιχειρήσεων που σκοπεύουν στη συνεισφορά κοινωνικών ζητημάτων.

Corporate Social Responsibility

Οι δραστηριότητες αυτές βρίσκουν εφαρμογή σε τομείς όπως το περιβάλλον (πρωτοβουλίες και οργάνωση δεντροφύτευσης), οι τέχνες και ο πολιτισμός (χορηγίες επικοινωνίας), ο αθλητισμός (υποστήριξη εθνικών ομάδων) και ο άνθρωπος (υποτροφίες, χορηγίες σε κοινωφελείς οργανισμούς).

Ορισμένες φορές οι επιχειρήσεις προωθούν την προβολή της κοινωνικής τους δράσης (Κοινωνικό Marketing) και καθημερινά γινόμαστε δέκτες σχετικών μηνυμάτων.

Παράλληλα με την κοινωνική συνεισφορά, σκοπός σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ανάδειξη του κοινωνικού προφίλ της εταιρείας και η καλλιέργεια σεβασμού και αναγνώρισης του έργου της από το κοινωνικό σύνολο.

Προκειμένου να «ενεργοποιηθεί κοινωνικά», κάθε εταιρεία θα πρέπει αφενός να το επιθυμεί και αφετέρου να διαθέσει πόρους.

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του επαγγέλματος του φαρμακοποιού αποτελεί το ιδανικό υπόβαθρο για κοινωνική δράση.

Αρκεί να υπάρχει η θέληση! Όσο για τους πόρους... οι προτάσεις που ακολουθούν απαιτούν από μηδαμινούς έως οικονομικά ανεκτούς πόρους.

Κοντά στον Άνθρωπο

► Μπορείτε να συγκεντρώνετε τα ληξιπρόθεσμα (ή μη) προϊόντα και να τα διαθέτετε σε κοινωφελείς οργανισμούς που παρέχουν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες και τα έχουν άμεση ανάγκη.

► Διαμορφώστε τον χώρο του φαρμακείου σας έτσι, ώστε να εξυπηρετεί την προσβασιμότητα για τα Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.).

► Μην παραμελείτε τα έντυπα που σας στέλνουν προς διανομή οι κοινωφελείς οργανισμοί, εάν φυσικά, εγκρίνετε το περιεχόμενό τους.

«Πράσινο» Φαρμακείο

► Υιοθετήστε συνήθειες εξοικονόμησης ενέργειας στο φαρμακείο σας, όπως ελεγχόμενη χρήση φωτισμού και κλιματισμού – όχι στην άσκοπη σπατάλη.

► Πριν εκτυπώσετε άρθα, mail ή οποιοδήποτε υλικό, αναλογιστείτε εάν πραγματικά χρειάζεστε την εκτύπωση αυτή.

► Επιπλέον τρόπος εξοικονόμησης χαρτιού είναι και η δημιουργία «πρόχειρων σελίδων». Πριν πετάξετε στα σκουπίδια εκτυπώσεις που δεν σας είναι πια χρήσιμες, μπορείτε να τις γυρίσετε στην αχρησιμοποίητη πλευρά τους και να δημιουργήσετε έτσι ένα «μπλοκ» από έτοιμα για τις σημειώσεις σας χαρτιά.

► Ανακυκλώστε! Μεγάλος όγκος από περιοδικά, έντυπα, υλικά προβολής και άλλα υλικά από χαρτί μπορούν, αντί να αυξήσουν τον όγκο των απορριμμάτων, να ανακυκλωθούν.

► Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να ξαναγεμίζετε τα μελάνια των εκτυπωτών σας.

Corporate Social Responsibility 2

► Χρησιμοποιείτε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον στο εργαστήριό σας και επιλέξτε ανακυκλώσιμα υλικά για τη συσκευασία των εργαστηριακών σας σκευασμάτων.

► Επιλέγετε αναλώσιμα (τσάντες, σακουλάκια κ.ά) μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά. Αντικαταστήστε τις κοινές πλαστικές τσάντες, δίνοντας τα προϊόντα σας σε βιοδιασπώμενες τσάντες. Ενθαρρύνετε τους πελάτες σας να επαναχρησιμοποιούν τις πάνινες τσάντες που θα τους προμηθεύσετε.

► Ρωτήστε εάν μπορείτε να τοποθετήσετε στο φαρμακείο σας το ειδικό «δοχείο» συλλογής χρησιμοποιημένων μπαταριών προς ανακύκλωση.

Υπέρ στον Πολιτισμό / Αθλητισμό

► Φροντίστε ώστε το φαρμακείο να αποτελεί σημείο επικοινωνίας και προβολής για τα πολιτιστικά ή και αθλητικά δρώμενα της τοπικής σας κοινωνίας, χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα από τους οργανωτές επικοινωνιακά υλικά.

► Μπορείτε να αναλάβετε την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών κάποιας τοπικής αθλητικής ομάδας.

Καλό θα ήταν να ενημερωθείτε από τον λογιστή σας για ενδεχόμενες φοροαπαλλαγές που προκύπτουν από τις όποιες δωρεές.

Απόφαση δική σας, Υπόθεση όλων

Σημαντικό είναι να ενημερώσετε το προσωπικό του φαρμακείου σας για την απόφασή σας για κοινωνική δραστηριοποίηση, να συζητήσετε όλοι μαζί ως ομάδα για ευκαιρίες κοινωνικής συνεισφοράς και να ενθαρρύνετε ιδέες και προτάσεις για σχετικές πρωτοβουλίες.

Η κοινωνική συνεισφορά είναι υπόθεση όλων και τα αποτελέσματα θα είναι ουσιαστικά, εάν και μόνο εάν όλη η ομάδα του φαρμακείου ενστερνίζεται την ανάληψη της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του φαρμακείου.

Σκεφτείτε. Αποφασίστε. Δραστηριοποιηθείτε!

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων