fbpx

Όνειρο Ζωής ή Εφιάλτης το Άνοιγμα του Φαρμακείου;

Ο νέος φαρμακοποιός, αποφοιτώντας από τη σχολή της Φαρμακευτικής, καλείται να επιλέξει το επαγγελματικό σταυροδρόμι που θα ακολουθήσει.

Υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες επαγγελματικές προοπτικές, σε διάφορους τομείς, για τους νέους φαρμακοποιούς πάνω στην παραγωγή, τον έλεγχο, την ενημέρωση, την προώθηση, την έρευνα και την ανάπτυξη των φαρμάκων… και όχι μόνο.

Όποιο δρόμο λοιπόν και εάν ακολουθήσουν οι νέοι φαρμακοποιοί, θα πρέπει να είναι θωρακισμένοι με θάρρος, δύναμη, αντοχή, υπομονή, εκπαίδευση και σκληρή δουλειά!

Όνειρο Ζωής ή Εφιάλτης το Άνοιγμα του Φαρμακείου;

Το φαρμακείο στην πρώτη γραμμή στη φροντίδα υγείας

Εκτός από τον χώρο πώλησης φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και παραφαρμακευτικών προϊόντων, το φαρμακείο αποτελεί χώρο παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ασθενών και πολιτών.

Οι φαρμακοποιοί, ως ειδικοί στα φάρμακα και τη χρήση τους, είναι ιδανικοί για να αναλάβουν τη στήριξη των ασθενών, ώστε να αποκτήσουν τα μέγιστα οφέλη από τη θεραπεία τους, μέσα από τον χώρο του φαρμακείου.

Η συνεχής προσπάθεια ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου μας, γίνεται καθημερινά μέσα από την προσφορά υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, με αποτέλεσμα να αναβαθμίζεται έτσι το κύρος του επαγγέλματος, στη μικρή κοινωνία του καθενός.

Η υγεία, αποτελεί ένα θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και η φαρμακευτική φροντίδα, έχει ως βασικό της στόχο να συμβάλλει στη φροντίδα της υγείας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Σημειωτέον ότι, στις μικρές και απομονωμένες κοινότητες, αλλά και στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας, το φαρμακείο αποτελεί τον πρώτο χώρο υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων και των πρώτων βοηθειών.

Ο φαρμακοποιός και ο κοινωνικός του ρόλος

Στη διάρκεια των αιώνων, ο φαρμακοποιός, υπήρξε ο επιστήμονας που δεν έπαψε να παίζει σημαντικό κοινωνικό ρόλο.

Εκτός από την προσφορά της κατάλληλης θεραπείας για τις διάφορες ασθένειες των ανθρώπων, προσφέρει συγχρόνως και αφιλοκερδώς, διαπροσωπική συμπαράσταση αλλά και συμβουλευτική ανακούφιση στα προβλήματα της υγείας τους.

Για τον λόγο αυτό, η δράση του φαρμακείου, δεν πρέπει να σταματά μόνο στις φαρμακευτικές συμβουλές, αλλά να επεκτείνεται και σε κοινωνικές δράσεις.

Με αφετηρία, λοιπόν, το κοινωνικό συμφέρον και με στόχο τη βελτίωση των παροχών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο φαρμακοποιός αναλαμβάνει ενεργό ρόλο, με επαγγελματισμό, γνώση, τόλμη και απόφαση στη στήριξη και βελτίωση της υγείας του πολίτη.

Με τον τρόπο αυτό, προσπαθεί να ενημερώσει και να κάνει ενεργά συμμέτοχους τους συνανθρώπους και τους κατοίκους της περιοχής του φαρμακείου του, μέσα από εναλλακτικές δράσεις.

Επίσης, στηρίζει πρωτοβουλίες που αφορούν αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως λόγου χάρη σε περιπτώσεις καπνίσματος, εθισμού σε ναρκωτικά ή αλκοόλ, αλλά και σε θέματα σωστής διατροφής και άσκησης.

Η δράση του φαρμακείου, δεν πρέπει να σταματά μόνο στις φαρμακευτικές συμβουλές, αλλά να επεκτείνεται και σε κοινωνικές δράσεις.

Οι εξελίξεις στο επάγγελμα

Το πλάνο των αλλαγών στην οικονομία της κρίσης, δεν εξαιρεί τον τομέα της υγείας. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, ο φαρμακοποιός στην Ελλάδα, βιώνει πολύ ενδιαφέρουσες προκλήσεις, όπως:

- Η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης και μείωση της αγοραστικής δυνατότητας των πολιτών,

- Η μείωση του ποσοστού κέρδους στα φάρμακα,

- Η πτώση στις τιμές των φαρμάκων,

- Το άνοιγμα του επαγγέλματος,

- Η πτώση του τζίρου και

- Η ταυτόχρονη αύξηση των λειτουργικών εξόδων.

Το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε, ήδη βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και είναι σίγουρο ότι θα υποστεί αρκετές μεταβολές ακόμη.

Με άλλα λόγια, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, όχι μόνο γνωρίζοντας τα προϊόντα που διαθέτουμε, αλλά θα πρέπει να είμαστε και γνώστες του σωστού τρόπου επικοινωνίας με τους πελάτες και κυρίως, να διαχειριζόμαστε σωστά τα οικονομικά της επιχείρησής μας.

Προσαρμογή σε νέα δεδομένα

Οι νέοι φαρμακοποιοί έχουν πλήρη συνείδηση ότι το φαρμακείο σήμερα είναι μια σύνθετη και πολύπλευρη επιχείρηση.

Αποτελεί μίγμα εμπορικής δραστηριότητας και παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ως επιχείρηση, θα πρέπει αφενός να θέσει ως στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που παρέχει και αφετέρου, θα πρέπει να διεισδύσει σε νέες αγορές, να διευρύνει τον τυπικό χώρο του φαρμάκου στην ευρύτερη αγορά υγείας, ομορφιάς και ευεξίας.

Για να διατηρήσουμε λοιπόν τη βιωσιμότητα μας, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τον ρόλο που παίζει η ποιότητα εξυπηρέτησης, η ανάδειξη της επιστημοσύνης μας, η συνέπεια απέναντι στο κοινό μας, η σχολαστικότητα, η μεθοδικότητα, η συνεχής εκπαίδευση, καθώς και οι ενέργειες μάρκετινγκ για την ανάπτυξη του πελατολογίου μας.

Το φαρμακείο για να επιβιώσει σήμερα και να αναπτυχθεί, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένη στρατηγική, φιλοσοφία και να μπορεί να συνδυάσει τους παραδοσιακούς δρόμους μαζί με τους σύγχρονους όρους λειτουργίας, μέσα από προσωποποιημένες σχέσεις με τον ασθενή - πελάτη.

Η επιλογή ενός μικρού φαρμακείου

Η επιλογή για το άνοιγμα φαρμακείου σε χωριό της περιφέρειας ήταν συνειδητή και έγινε ύστερα από διερεύνηση των ευκαιριών και της αγοράς.

Είδαμε ότι πρόκειται για μια περιοχή χωρίς πολλούς κατοίκους, η οποία όμως, αναπτύσσεται τουριστικά με σταθερά βήματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Γνωρίζαμε ότι, είναι μια επιλογή ζωής, διότι τίθεται σοβαρά το θέμα τρόπου ζωής για ένα άτομο που έχει ζήσει στην πόλη και απομακρύνεται από φίλους και οικογένεια.

Ο οικονομικός σχεδιασμός εσόδων εξόδων, έγινε με πολύ μεγάλη σύνεση και μελέτη και προσπαθήσαμε όσο το δυνατό να υπολογίσουμε τον αναμενόμενο τζίρο, το περιθώριο κέρδους και τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ο πελάτης στο επίκεντρο

Ένα φαρμακείο στο χωριό, είναι μια τολμηρή κίνηση μέσα στην αστάθεια και την αβεβαιότητα της οικονομικής κρίσης.

Με τη συνεχή όμως προσπάθεια για καλύτερη εξυπηρέτηση και επικοινωνία με τον πελάτη, καταφέρνουμε να δραστηριοποιηθούμε σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερα απαιτητικό.

Στην καθημερινότητα μας, προσπαθούμε να παρέχουμε προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες μας και να θωρακίζουμε το μεγαλείο της ανθρώπινης προσέγγισης και σχέσης.

Απόλυτη προτεραιότητα για το φαρμακείο μας είναι ο πελάτης, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση, τη διαβίωση και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του χωριού και της περιοχής.

Αξιόπιστος σύμβουλος

Η ψηφιακή εποχή, είναι πλέον στη ζωή μας και η επικοινωνία με τον ασθενή - πελάτη γίνεται επιπρόσθετα και με τεχνολογικά μέσα.

Η εύκολη πρόσβαση σε πληθώρα πληροφοριών για θέματα υγείας, οδηγεί πολλές φορές σε φαινόμενα επικοινωνιακής σύγχυσης και ο ασθενής - πελάτης, δεν μπορεί να επιλέξει πάντα τη σωστή, καθώς κατακλύζεται από πληροφορίες, οι οποίες πολλές φορές αποδεικνύονται λανθασμένες.

Αυτό λοιπόν το φαινόμενο, δημιουργεί την ανάγκη να καθιερώνεται ο φαρμακοποιός ως αξιόπιστος σύμβουλος υγείας του κοινωνικού συνόλου.

Αριστείδης Κούνας, Φαρμακοποιός

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων