fbpx

Θεραπευτική Παρακολούθηση σε Χρόνιους Ασθενείς με Προσωπικές Συνεντεύξεις

Μέρος Α'

Η διασφάλιση της ικανοποίησης των ασθενών είναι πρωταρχικής σημασίας.

Οι προβληματισμοί σε αυτόν τον τομέα μπορούν να μας οδηγήσουν να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο σε υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της παράδοσης φαρμάκων στον πάγκο του φαρμακείου.

Η ιδέα είναι να παρέχεται θεραπευτική υποστήριξη σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, με προσωπικές συνεντεύξεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

Για τη διεύρυνση του ρόλου του φαρμακοποιού μπορεί να αναπτυχθεί μια θεραπευτική υποστήριξη με προσωπικές συνεντεύξεις ασθενών με χρόνιες παθολογίες, στοχεύοντας αρχικά στον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, το άσθμα, τις «σοβαρές» ασθένειες και ιδιαίτερα την πληροφόρηση και υποστήριξη ανακούφισης σε πάσχοντες από καρκίνο.

Η ιδέα είναι να παρέχεται θεραπευτική υποστήριξη σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις

Τα στάδια υλοποίησης της υπηρεσίας

Το πρώτο είναι η εκπαίδευση του ίδιου του φαρμακοποιού αλλά και των βοηθών που εξυπηρετούν στον πάγκο, με στόχο τη θεραπευτική υποστήριξη κυρίως σε τρεις συχνές και σοβαρές παθήσεις: τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, το άσθμα.

Επίσης, στους πάσχοντες από καρκίνο, που αποτελούν μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατηγορία ασθενών, η γνώση και η υποστήριξη της ομάδας του φαρμακείου έχουν πολύτιμη αξία.

Όλη η ομάδα που εξυπηρετεί στον πάγκο πρέπει να εκπαιδευτεί και να διευρύνει τις γνώσεις της.

Παράλληλα, πρέπει να ενημερωθούν πλήρως για το νέο εγχείρημα και να τους υποδείξουμε πού να βρουν τις πληροφορίες και γενικά το εκπαιδευτικό υλικό.

Σε ένα δεύτερο βήμα, η ομάδα συγκεντρώνει την απαραίτητη πληροφόρηση, γραπτή ή ηλεκτρονική.

Για κάθε παθολογία, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν φύλλα παρακολούθησης, με την καταχώριση ενός ορισμένου αριθμού στοιχείων της συνάντησης.

Η όλη διαδικασία πρέπει να περιλαμβάνει επίσης διαγνωστικά ερωτηματολόγια και να καταγραφεί ένα πρωτόκολλο.

Πρέπει επίσης να δημιουργηθεί ένας χώρος εμπιστευτικότητας μέσα στο φαρμακείο, προκειμένου να διεξαχθούν οι συνεντεύξεις με πλήρη εμπιστευτικότητα.

Τέλος, προτού φτάσουμε στο τελικό στάδιο του όλου εγχειρήματος, η ομάδα δοκιμάζει με εικονικούς ασθενείς τη διαδικασία μιας πρώτης προσέγγισης και στη συνέχεια, αναλόγως του περιστατικού, παραπέμπει στον φαρμακοποιό, ο οποίος είναι ο πλέον κατάλληλος για την κύρια συνέντευξη και συμπλήρωση των ανάλογων εγγράφων.

Το κόστος της επένδυσης

Το κόστος είναι μάλλον έμμεσο, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος για να οργανωθεί το πρόγραμμα της εκπαίδευσης του προσωπικού, αλλά χρειάζεται επίσης και χρόνος για να δημιουργηθούν τα φύλλα ελέγχου και στη συνέχεια, να μοιραστούν όλες οι πληροφορίες με την ομάδα.

Μπορούμε επίσης, για την εκπαίδευση, να επικοινωνήσουμε με φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες συνήθως διαθέτουν ενημερωτικό υλικό, αλλά και με τους γενικούς ιατρούς της περιοχής, καθώς και με μερικούς ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι μπορούν να δεχθούν θετικά την όλη υπηρεσία.

Η συχνότητα όμως της συνάντησης και της επικοινωνίας μας με τον ασθενή στο φαρμακείο, υπερέχει έναντι εκείνης με τον γιατρό.

Ευαισθητοποιήστε τον ασθενή

Για να στοχεύσετε τους ασθενείς που θα επωφεληθούν από την υπηρεσία αυτή, πρέπει να εφαρμοστεί μια διαδικασία επικοινωνίας.

Αναμφισβήτητα, οι ασθενείς έχουν ήδη ακούσει συμβουλές από τον γιατρό τους.

Η συχνότητα όμως της συνάντησης και της επικοινωνίας μας με τον ασθενή στο φαρμακείο, υπερέχει έναντι εκείνης με τον γιατρό.

Η όλη διαδικασία είναι απλά μια υπενθύμιση σε ένα ήσυχο χώρο, όπου αφιερώνουμε χρόνο για να ανταλλάξουμε, να ελέγξουμε την κατανόηση και την αφομοίωση των πληροφοριών.

Ο τελικός στόχος είναι να ευαισθητοποιηθεί ο ασθενής και να καταστεί πιο υπεύθυνος για τη φροντίδα της υγείας του.

Μετά από κάθε συνέντευξη, παρέχεται στοχευμένο υλικό πληροφόρησης στον ασθενή.

Για τις σοβαρές ασθένειες, οι συνεντεύξεις αυτές μπορεί να γίνουν και χωρίς ραντεβού απευθείας στον πάγκο ή σε κάποιο ιδιαίτερο χώρο του φαρμακείου, για να συζητήσετε, να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήσεις και να προτείνετε λύσεις, εφόσον υπάρχει η έγκριση του γιατρού.

Τα αποτελέσματα της υπηρεσίας

Μετά από ένα χρονικό διάστημα, θα είστε σε θέση να υιοθετήσετε πλήρως στην καθημερινή σας πρακτική αυτήν τη διαδικασία παρακολούθησης.

Θα διαπιστώσετε ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με διαβήτη, καρδιοπάθεια ή άσθμα στους οποίους η ομάδα σας πρότεινε ένα ραντεβού, το έχουν αποδεχθεί και έχουν δει καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Εκτός από την κάλυψη των αναγκών των ασθενών σας, η προσέγγιση αυτή θα παρακινήσει και την ομάδα σας.

Όσο για την ικανοποίηση των πελατών σας και την αύξηση της πιστότητάς τους, θα έχετε αναμφισβήτητα πολύ καλά σκορ.

Οι ευχαριστημένοι πελάτες σας, όχι μόνο θα σας είναι πιστοί αλλά θα το διαδώσουν και στον περίγυρό τους.

 

Αν θέλετε να τολμήσετε αυτήν την υπηρεσία

Τα πλεονεκτήματα

- Ανάδειξη του ρόλου του επαγγελματία υγείας.

- Πιστότητα πελατολογίου.

- Πρόοδος κάθε μέρα.

- Συμμετοχή στη συνολική διαχείριση των παθολογιών των ασθενών.

Οι Δυσκολίες

- Αφιέρωση χρόνου και ενέργειας.

- Μόνιμη αναθεώρηση ενεργειών και βελτίωση.

Οι συμβουλές μας

- Να εμπλακείτε από την αρχή σε μια ποιοτική προσέγγιση για να εξοικονομήσετε χρόνο αργότερα.

- Τοποθετήστε τον εαυτό σας και την ομάδα σας σε μια διαδικασία συνεχούς μάθησης.

- Μην αποθαρρύνεστε.

- Αναλογιστείτε τη βελτίωση της ικανοποίησης των ασθενών, σε σχέση με τη θεραπεία τους.

Διαβάστε το Μέρος Β'

Αγγελική Καραμπούλα, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων