fbpx

Συμπληρώνοντας την Πρόληψη των Καρδιαγγειακών Νοσημάτων: Ο Ρόλος του Φαρμακοποιού από τη Σκοπιά του Ιατρού

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ευρώπη αποτελούν όχι μόνο την κυριότερη αιτία θανάτου αλλά και το πιο δαπανηρό κομμάτι των υπηρεσιών υγείας, αφού καταναλώνουν το 20% του συνόλου των οικονομικών πόρων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι εύκολα κατανοητή η σημασία της πρόληψης, όχι μόνο για την προστασία της υγείας σε ατομικό επίπεδο, αλλά και την προστασία της κοινωνίας σε οικονομικό επίπεδο.

Ειδικά για τη χώρα μας παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της συχνότητας των μειζόνων καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, ενώ απουσιάζουν τα οργανωμένα προγράμματα πρόληψης, που θα ήταν σε θέση να αναχαιτίσουν την επαπειλουμένη υγειονομική καταστροφή της αύξησης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε μια εποχή που αυτά μειώνονται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Καρδιαγγειακά_Νοσήματα

Η ορθή πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων πρέπει λοιπόν να ασκείται με κάθε ευκαιρία.

Και είναι γεγονός ότι η σχέση του ασθενούς με το φαρμακοποιό του, αποτελεί μια «χρυσή ευκαιρία» άσκησής της.

Η δοκιμασμένη στο χρόνο εμπιστοσύνη μεταξύ τους, αποτελεί το καλύτερο «έδαφος», αλλά και η επιστημονική γνώση του φαρμακοποιού, το καλύτερο «λίπασμα» για να ευδοκιμήσει η πρόληψη.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί η προνομιακή, σε σύγκριση με τη σχέση ιατρού-ασθενούς, θέση του φαρμακοποιού, ο οποίος συχνά γνωρίζει το χαρακτήρα, την κοινωνική αλλά και οικονομική κατάσταση του ασθενούς- πελάτη του.

Έτσι είναι σε θέση όχι μόνο να τονίσει την ανάγκη λήψης εφαρμόσιμων υγιεινοδιαιτητικών μέτρων από τον ασθενή αλλά και να τον ωθήσει στην πιστή εφαρμογή των ιατρικών οδηγιών, ιδίως στην περίπτωση ατόμων που βρίσκονται σε υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και δεν έχουν επίγνωση αυτού.

Μολονότι τα υγιεινοδιαιτητικά μέτρα και η ορθή, όπου χρειάζεται, φαρμακευτική αγωγή, αποτελούν τη τεκμηριωμένη με αποδείξεις βάση της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα τελευταία χρόνια έχει εισαχθεί στη θεραπευτική προσέγγιση και ένας μεγάλος αριθμός συμπληρωμάτων διατροφής.

Παρά το γεγονός ότι η ανομοιογένεια των χαρακτηριστικών αυτών των σκευασμάτων και το σχετικά χαλαρό θεσμικό πλαίσιο που τα ελέγχει τείνει να οδηγήσει σε μια αφοριστική απόρριψή τους από την λεγομένη «αποδεικτική ιατρική», οφείλουμε να τονίσουμε ότι υπάρχουν ασθενείς στους οποίους μερικά εξ’ αυτών θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια.

Ο ρόλος του φαρμακοποιού στην αξιολόγηση και έλεγχο των σκευασμάτων αυτών είναι καθοριστικός.

Η απόρριψη των αναξιόπιστων σκευασμάτων και η προώθηση των δοκιμασμένων στο χρόνο αυτών που παρασκευάζονται από αξιόπιστες εταιρείες, υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες, είναι υποχρέωση του καλά ενημερωμένου φαρμακοποιού.

Ακόμα είναι ηθικό χρέος ιατρών και φαρμακοποιών να επιλέγουν με επιμέλεια τα υποψήφια άτομα για χρήση των σκευασμάτων αυτών, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η μακροχρόνια χρήση τους θα οδηγήσει σε μια σημαντική ιδιωτική δαπάνη υγείας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν γύρω μας άτομα που απορρίπτουν την προοπτική λήψης φαρμάκων, αλλά αποδέχονται ευκολότερα τη λήψη σκευασμάτων που αποδεδειγμένα τροποποιούν θετικά, παράγοντες όπως η υπερχοληστερολαιμία και η υπέρταση.

Είναι λοιπόν αυτοί κατάλληλοι χρήστες για μακροχρόνιες παρεμβάσεις αυξημένου κόστους;

Αν δεν ξέρετε, ρωτήστε το φαρμακοποιό τους!

Γεώργιος Κ. Ανδρικόπουλος
Καρδιολόγος, Επιμελητής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων