fbpx

Η Υγεία δεν Νοείται Πλέον Χωρίς τους Φαρμακοποιούς

Από το Συνέδριο της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας στη Σεβίλλη

Η Υγεία δεν Νοείται Πλέον Χωρίς τους Φαρμακοποιούς.

Από την πανδημία της Covid-19, «η υγεία δεν νοείται πλέον χωρίς φαρμακοποιούς», αλλά και η ταχεία πρόοδος της ψηφιοποίησης, έχει επίσης αναστατώσει τον ρόλο και τη λειτουργία τους, σημειώνει η Διεθνής Φαρμακευτική Ομοσπονδία (FIP), στο 80στό συνέδριό της στη Σεβίλλη (Ισπανία), μετά από αναγκαστική διακοπή δύο ετών.

Σε αυτό το συνέδριο κυριάρχησαν σε μεγάλο βαθμό τα μαθήματα που πήρε το επάγγελμα από την πανδημία.

Μεταξύ των πρόσφατων παραδειγμάτων της ταχείας εξέλιξης των δεξιοτήτων στον κόσμο, οι φαρμακοποιοί του Κεμπέκ μόλις απέκτησαν το δικαίωμα να συνταγογραφούν «οποιοδήποτε φάρμακο χρήσιμο κατά της Covid».

Γεγονός παραμένει ότι, όπως εξήγησε για παράδειγμα ο πρόεδρος των φαρμακοποιών της Μαλαισίας, Jack Shen Lim, «έχουμε ενισχύσει τον ρόλο μας, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τον εμβολιασμό και την τηλε-εξυπηρέτηση, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε πώς να διατηρήσουμε αυτά τα κέρδη, ιδιαίτερα για υπηρεσίες μέσω διαδικτύου όπου οι γιατροί είναι πολύ παρόντες και ενεργοί».

Ένα άλλο επαναλαμβανόμενο ερώτημα, για το ποιο θα είναι το μέλλον των φαρμακοποιών μόλις ψηφιοποιηθεί πλήρως το φαρμακείο, έθεσε ο Ιρλανδός φαρμακοποιός Paul Fahey.

Πολλοί ομιλητές προβλέπουν την εμφάνιση «μεικτών» φαρμακευτικών υπηρεσιών, που συνδυάζουν την ανθρώπινη παρουσία και την τεχνητή νοημοσύνη, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα φαρμακεία, και επομένως παραμένει η πρόκληση, για τους φαρμακοποιούς, να διατηρήσουν τον έλεγχο αυτών των υπηρεσιών.

Οι οικοδεσπότες του συνεδρίου, οι Ισπανοί φαρμακοποιοί, πιστεύουν ότι κατάφεραν να «κάνουν την Covid μια ευκαιρία», προσαρμοζόμενοι στις απαιτήσεις της δημόσιας υγείας και στις ανάγκες του πληθυσμού.

Από τη χορήγηση νοσοκομειακών φαρμάκων στα φαρμακεία, μέχρι την εφαρμογή πρωτοκόλλων προσυμπτωματικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας και της κοινωνικής απομόνωσης, «ήμασταν εκεί σε όλη τη διάρκεια της κρίσης», λένε, και συγχαίρουν τους εαυτούς τους.

Για τον πρόεδρο του συμβουλίου του Ισπανικού Συλλόγου, Jesus Aguilar Santamaria, «είμαστε τώρα πολύ καλύτερα για να ενισχύσουμε τη θέση μας απέναντι στο εθνικό μας σύστημα υγείας, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά πεδία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ισπανία σήμερα είναι «Η πιο προηγμένη χώρα στις νέες φαρμακευτικές ψηφιακές υπηρεσίες».

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει γενικευθεί από το 2017 και η χώρα διαθέτει πολλά εργαλεία για την πρόληψη των ελλείψεων φαρμάκων, ένα θέμα επίσης που ήταν στο επίκεντρο του συνεδρίου.

Παράλληλα με το σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης αποθέματος CISMED, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, οι 52 ισπανικές επαρχίες έχουν δημιουργήσει μια τοπική υπηρεσία ανταλλαγής φαρμάκων, τη "Pharmahelp", η οποία επιτρέπει στα φαρμακεία της ίδιας περιοχής να ανεφοδιάζονται μεταξύ τους εάν είναι απαραίτητο, γεγονός που μειώνει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα αυτών των ελλείψεων.

«Πρέπει να μοιραστούμε τις εμπειρίες μας με λιγότερο προηγμένες χώρες σε αυτούς τους τομείς, ώστε και αυτές να τις κάνουν πραγματικότητα», δήλωσαν οι αξιωματούχοι της FIP.

Ο Πρόεδρος, ο Ελβετός Dominique Jordan, βλέπει στην ψυχική υγεία και στον εμβολιασμό των παιδιών, δύο νέα πεδία δράσης για τους φαρμακοποιούς:

«H κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές έχουν αυξηθεί κατά 25% από την εμφάνιση της Covid και η κάλυψη των εμβολιασμών των παιδιών μειώνεται δραματικά», υπογραμμίζει.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι φαρμακοποιοί είναι σε θέση να εντοπίζουν έγκαιρα αυτές τις διαταραχές και να θεραπεύουν τις ελλείψεις των εμβολίων, όπως φαίνεται από πολυάριθμα έργα και πρωτοβουλίες που πραγματοποιούνται από φαρμακοποιούς σε όλο τον κόσμο.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων