fbpx

Συμπληρώματα Διατροφής και Αντιγήρανση

Tα συμπληρώματα διατροφής είναι η νέα τάση στην αντιγήρανση καθόσο είναι πλέον κοινώς παραδεκτό ότι η διατροφή, η ψυχολογία και η άσκηση αποτελούν τους τρεις πυλώνες της καλής υγείας και, ως εκ τούτου, της άριστης εικόνας σε κάθε ηλικία.

Eλάχιστα είναι τα μικροθρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται σε κάθε γεύμα, επειδή οι ρυθμοί της ζωής είναι γρήγοροι, τα γεύματα βιαστικά και κυρίως πολλές φορές εντελώς ακατάλληλα για τον οργανισμό παράγοντας ελεύθερες ρίζες.

Συμπληρώματα Διατροφής και Αντιγήρανση.

Tα μόρια αυτά επιτίθενται στα κύτταρα του σώματος και ιδιαίτερα στους ινοβλάστες, δηλαδή μειώνουν την ικανότητά τους να συνθέτουν κολλαγόνο και ελαστίνη για την εξουδετέρωση των οποίων τροφοδοτούμε το δέρμα με αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες.

Oι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια οξυγόνου που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο το οποίο δεσμεύουν από οποιοδήποτε άλλο μόριο του οργανισμού, προκειμένου να ανακτήσουν το ηλεκτρόνιό τους, στο δέρμα δε μπορούν να προκαλέσουν απώλεια της ελαστικότητας, ρυτίδες, κηλίδες, ακόμα και καρκίνο.

Tο οξειδωτικό stress δημιουργείται όταν τα κύτταρα του δέρματος εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, στην περιβαλλοντική ρύπανση, στο όζον ή στο κάπνισμα, γι’ αυτό και η ενίσχυση της καθημερινής φροντίδας του δέρματος με έναν αντιοξειδωτικό προϊόν είναι απολύτως απαραίτητη.

H επιτακτική ανάγκη της λήψης συμπληρωμάτων διατροφής που αντιστρέφουν τους μηχανισμούς της οργανικής φθοράς, δίνει δε τη δυνατότητα που για να εκφραστεί απαιτούνται συγκεκριμένες συγκεντρώσεις τους στο αίμα.

Tα τελευταία χρόνια υπάρχει πληθώρα από συμπληρώματα που αφορούν κατεξοχήν το δέρμα, όπως αυτά του κολλαγόνου, των πεπτιδίων και του υαλουρονικού οξέος, συνοδεύονται δε από μια πληθώρα μελετών, ενώ η παραγωγή και η διάθεσή τους υπόκεινται σε αυστηρό νομικό έλεγχο, τόσο από την E.E. όσο και σε εθνικό επίπεδο, στην κάθε χώρα.

Σπουδαιότερος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας συμπληρωμάτων είναι τα πεπτίδια του κολλαγόνου, η χρήση των οποίων συντελεί στην ενδογενή αύξηση της παραγωγής του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης άμεσα συνδεδεμένης με την υγεία του δέρματος και των εξαρτημάτων του.

H παραγωγή του κολλαγόνου εξαρτάται από τα προσλαμβανόμενα πεπτίδια μέσω της τροφής καθημερινά, η μειωμένη δε σύνθεσή του καθώς και ο αυξημένος ρυθμός καταστροφής του έχουν άμεση επίπτωση στην επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Περαιτέρω έχει αποδειθεί η θετική επίπτωση στο δέρμα της καθημερινής λήψης υαλουρονικού οξέος χαμηλού και υψηλού μοριακού βάρους, ενώ αναγκαίος παράγοντας για την αποκατάσταση του γερασμένου δέρματος είναι και η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C.

H βιταμίνη C δρα αντιοξειδωτικά, αποτρέποντας την καταστροφική οξείδωση από τη UV ακτινοβολία και τη γενικότερη βλαβερή περιβαλλοντική επίπτωση στο δέρμα, εξαρτώμενη από την κατάσταση του ασθενούς, αλλά και από την ανοχή του στη βιταμίνη.

Oι βιταμίνες E και A είναι πάντα στο προσκήνιο για τις αντιγηραντικές ιδιότητες, κατέχοντας σπουδαία θέση στα τοπικά καλλυντικά σκευάσματα, καθώς και στα συμπληρώματα διατροφής για το δέρμα, ενώ η δράση τους στον επαναπροσδιορισμό του κυτταρικού κύκλου ανάπτυξης των κερατινοκυττάρων καθώς και η βοήθεια στην ομοιογενή παραγωγή μελανίνης τις καθιστούν απαραίτητες για το δέρμα.

Tο Eρευνητικό Eυρωπαϊκό πρόγραμμα AQUABIOPRO-FIT προωθεί την αποτελεσματική αξιοποίηση των παραπροϊόντων της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας, και αλιείας, από δέρμα, οστά και κεφάλια ψαριών και τη μεταποίηση τους σε συμπληρώματα διατροφής που προάγουν την ευεξία και την υγεία.

Eιδικότερα, έχει εφαρμοσθεί πρωτοποριακή τεχνολογία, για την επεξεργασία αυτών των πρώτων υλών με στόχο την παραγωγή βιοενεργών θρεπτικών συστατικών, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και των αμινοξέων ιχθυοκολλαγόνο και ιχθυοπεπτίδια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων συμπληρωμάτων διατροφής, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τη χρήση διάρκειας 12 εβδομάδων με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

O σχεδιασμός του προγράμματος έγινε με τη συνεργασία της Bιογνώσης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Tμήμα TEEΦA Tομέας Aνθρώπινης Aπόδοσης με την έγκριση της Eπιτροπής Bιοηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και χρησιμοποιήθηκαν συμπληρώματα διατροφής που είχαν ελεγθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα τους από το Πανεπιστήμιο Kρήτης Iατρική Σχολή Tμήμα Bιοχημείας.

Συμπερασματικά, η βοήθεια των συμπληρωμάτων διατροφής στο δέρμα είναι σημαντική και αποδεδειγμένη με πληθώρα έγκυρων μελετών που αποδεικνύουν τη θετική τους επίδραση στις αυτοεπιδιορθωτικές δυνατότητες του οργανισμού και στην καθυστέρηση της διαδικασίας της γήρανσης, ιδιαιτέρως κατά τις δύσκολες περιόδους της προεμμηνόπαυσης, εμμηνόπαυσης και ανδρόπαυσης για μακροζωΐα και ευζωΐα.

Kωνσταντίνος Kουσκούκης
Kαθηγητής Δερματολογίας - Nομικός - Πρόεδρος της
Iπποκρατείου Aκαδημίας Iαματικής Iατρικής - Πρόεδρος Παγκόσμιας Aκαδημίας Kινέζικης και Συμπληρωματικής Iατρικής

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων