fbpx

ΠΦΣ - Απάντηση σε κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο

Προς: Τον κύριο Γρηγόρη Λεοντόπουλο, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών

Με το πρόσφατο Δελτίο Τύπου με το οποίο διαμαρτύρεστε για το κλείσιμο του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ στην Καλαμάτα, για μία ακόμη φορά κάνετε αναφορά για απόφαση που εξυπηρετεί αυτά που αποκαλείτε «τα φαρμακεία της αγοράς», κατηγορώντας τα ότι ωφελούνται εις βάρος των συμφερόντων του Οργανισμού, για συνακόλουθες ελλείψεις φαρμάκων ΦΥΚ και για οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των νεφροπαθών, επιχειρηματολογία την οποία φροντίζετε να επαναφέρετε επανειλημμένα, με κάθε ευκαιρία.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Ο ΠΦΣ σθεναρά υποστηρίζει την επιστροφή των ΦΥΚ στον φυσικό τους χώρο, στο «φαρμακείο της κοινότητας» από το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται το σύνολο των φαρμάκων τους χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.

Άλλωστε τα φάρμακα αυτά (ΦΥΚ) χορηγούνται ήδη από τα φαρμακεία μας, για το σύνολο των ταμείων εκτός ΕΟΠΥΥ, για τον οποίο εξακολουθούν να παρατηρούνται ουρές, καθυστερήσεις και χρόνιες ταλαιπωρίες ασθενών και συνοδών, πολύωρες μετακινήσεις για την προμήθειά τους, χαμένες εργατοώρες, κοστοβόρες δαπάνες για courier κ.λπ. φαινόμενα για τα οποία δεν κάνετε καμία αναφορά ή σκοπίμως αποκρύπτετε.

Η προμήθεια των ΦΥΚ χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς, από όλα τα φαρμακεία (και της επαρχίας), όλες τις ώρες τις ημέρας (και τα απογεύματα), όλες τις ημέρες της εβδομάδας (και τα Σαββατοκύριακα) είναι η μόνη λύση στα παραπάνω προβλήματα που συνεχίζουν να εμφανίζονται και να ταλαιπωρούν τους ασθενείς και όχι βέβαια η ανεδαφική, ανεφάρμοστη και ουτοπική ανάπτυξη και επέκταση ενός δικτύου κρατικών φαρμακείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού και το «Δημοσιονομικό κόστος» το οποίο συχνά επικαλείστε.

Η προσέγγιση επίσης ότι «τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια σαν ασπίδα προστασίας στην οικονομική κρίση για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που πάσχει από σοβαρές ασθένειες», σκοπίμως αγνοεί ότι τα φάρμακα αυτά των σοβαρών ασθενειών (ΦΥΚ) εκ του Νόμου, από όπου και αν δίνονται, έχουν μηδενική συμμετοχή και συνεπώς καμία επιβάρυνση για τον ασφαλισμένο, ούτε βέβαια τίθεται θέμα διαφοράς ασφαλιστικής και λιανικής τιμής, αντίθετα η διακίνησή τους από άλλα κανάλια διανομής εκτός εκείνου που ξεκινά από την εταιρεία και καταλήγει στον ασθενή μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων, επιφέρει επιπλέον χρεώσεις για τον Οργανισμό.

Η αναφορά σας ότι αν αυτά τα φάρμακα φύγουν από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα «εξαφανίζονται μέσω των παράλληλων εξαγωγών» και θα λείψουν από την εγχώρια αγορά, αγνοεί τις δεσμευτικές προτάσεις μας για απόλυτη εφαρμογή διπλογραφικού συστήματος ακύρωσης και ιχνηλασιμότητας αυτών των φαρμάκων, προκειμένου να εκμηδενιστεί αυτή η πιθανότητα η οποία απασχολεί και τις φαρμακευτικές εταιρείες (ΚΑΚ) και όλους εμάς στα φαρμακεία.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την αποκατάσταση αυτής της Πανευρωπαϊκής πρωτοτυπίας που αφορά την εγχώρια πρακτική στη διακίνηση των ΦΥΚ, για την αποσυμφόρηση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, για την εξομάλυνση των συνθηκών εξυπηρέτησης και την εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών καθώς και για την προστασία του κοινού από επικίνδυνες και λανθασμένες προσεγγίσεις που δεν υπηρετούν τελικά το κοινό καλό αλλά διερωτόμαστε μήπως εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΑΛΤΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων