fbpx

Εμβόλια Κατά της Covid-19: Ενημερωμένη Λίστα Ανεπιθύμητων Ενεργειών

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) παρέχει τις πληροφορίες ασφαλείας 3 αντι-Covid-19 εμβολίων: Nuvaxovid, Spikevax και Vaxzevria.

Εμβόλια Κατά της Covid-19: Ενημερωμένη Λίστα Ανεπιθύμητων Ενεργειών.

Οι αντιδράσεις αναφυλαξίας (σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις) αναφέρονται ως ανεπιθύμητες αντιδράσεις στο εμβόλιο Covid-19 Nuvaxovid (Novavax).

Η συχνότητα αυτής της ανεπιθύμητης ενέργειας είναι άγνωστη «επειδή είναι γενικά δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι συχνότητες των ανεπιθύμητων ενεργειών από αυθόρμητα αναφερόμενες περιπτώσεις ύποπτων ανεπιθύμητων ενεργειών», αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος έχει «λίγα κρούσματα».

Ο EMA συνιστά να μην χορηγείται δεύτερη δόση αυτού του εμβολίου σε άτομα που υπέστησαν αναφυλακτική αντίδραση κατά την πρώτη δόση.

Ο EMA για το ίδιο εμβόλιο, προσθέτει επίσης την παραισθησία (ασυνήθιστη αίσθηση του δέρματος, όπως μυρμήγκιασμα ή σύρσιμο) και την υποαισθησία (μειωμένη αίσθηση ή ευαισθησία, ειδικά στο δέρμα) στη λίστα με τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

189 περιπτώσεις παραισθησίας και 67 περιπτώσεις υπαισθησίας έχουν αναφερθεί παγκοσμίως για περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έως τις 31 Μαΐου 2022, προσθέτει ο EMA.

Η προσθήκη της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας είναι ακόμη υπό συζήτηση και η αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό συνεχίζεται.

Από την άλλη πλευρά, ο EMA προσθέτει στη λίστα με τις ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου mRNA Spikevax (Moderna) σημαντικό οίδημα του εμβολιασμένου άκρου.

Η ευρωπαϊκή βάση δεδομένων φαρμακοεπαγρύπνησης (EudraVigilance) κατέγραψε έως τις 2 Μαΐου περισσότερα από 3.200 περιστατικά εκτεταμένου οιδήματος του εμβολιασμένου άκρου μετά τη χρήση του Spikevax, τα οποία «γενικά» δεν απαιτούν θεραπευτική αντιμετώπιση και υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες.

Τέλος, το εμβόλιο του αδενοϊού Vaxzevria (AstraZeneca) έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις εμβοές καθώς και σε παραισθησία και υποαισθησία.

Οι εμβοές αφενός και η παραισθησία και η υποαισθησία αφετέρου είναι «σπάνιες», εμφανίζονται σε λιγότερο από ένα στα 100 εμβολιασμένα άτομα.

Επιπλέον, στην τελευταία τους έρευνα φαρμακοεπαγρύπνησης για τα εμβόλια κατά της Covid-19 που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου, τα περιφερειακά κέντρα φαρμακοεπαγρύπνησης ανέλυσαν περιπτώσεις κώφωσης (115 τεκμηριωμένες περιπτώσεις από την έναρξη του εμβολιασμού έως τις 2 Φεβρουαρίου 2022) που εμφανίστηκαν μετά τη χορήγηση ενός mRNA εμβόλιο (Spikevax ή Comirnaty).

Εάν σε αυτό το στάδιο η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ αυτών των εμβολίων και των περιπτώσεων κώφωσης δεν έχει τεκμηριωθεί, τα κλινικά χαρακτηριστικά των περιπτώσεων, ιδίως ο χρόνος έναρξης, η έλλειψη ιστορικού (ακουολογικά, ωτολογικά και καρδιαγγειακά) στις περισσότερες περιπτώσεις, καθώς και δεδομένα από τη βιβλιογραφία, καθιστούν αυτά τα συμβάντα πιθανό σήμα.

Αντιμετωπίζοντας οποιαδήποτε υποψία κώφωσης μετά τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, θα πρέπει τα άτομα να επισκεφτούν έναν ΩΡΛ.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων