fbpx

Δύο Χρόνια Ανάπτυξης για τα Φαρμακεία... αλλά Μετά;

Και αν, το 2023, δεν υπάρχει πλέον η Covid-19 για να υποστηρίξει την οικονομία των φαρμακείων...;

Πώς θα αντιμετώπιζε το δίκτυο φαρμακείων μια ξαφνική επιστροφή στην κανονικότητα;

Δύο Χρόνια Ανάπτυξης για τα Φαρμακεία... αλλά Μετά;

Οι κραδασμοί κατά την προσγείωση κινδυνεύουν να ενισχυθούν από τον πληθωρισμό του κόστους προσωπικού και γενικά των εξόδων και της ενεργειακής κρίσης.

Εκτός και αν η δραστηριότητά του απογειωθεί ξανά αμέσως, με την ανάληψη νέων αποζημιούμενων αποστολών.

Η υγειονομική κρίση έδωσε τη δυνατότητα στο φαρμακείο να ζήσει μια εξαιρετική χρονιά το 2021.

Ωστόσο, προσοχή να μην βυθιστείτε στην αισιοδοξία!

Επισφαλής κερδοφορία χωρίς Covid-19

Επομένως, είναι πολύ πιθανό όταν υποχωρήσει η παλίρροια της Covid-19, η εξέλιξη της δραστηριότητας να επιστρέψει σε επίπεδο κοντά στο 2019 ή 2018.

Χωρίς το φαινόμενο «Covid», η κερδοφορία των φαρμακείων πιθανότατα θα είχε αλλάξει ελάχιστα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των προηγούμενων ετών.

Το 2022, ακόμα χάρη στα tests και γενικά τα OTC για τα συμπτώματα της Covid στην αρχή του έτους, η κερδοφορία θα πρέπει να διατηρηθεί.

Το 2023, τα περιθώρια κέρδους που θα πρέπει να επιστρέψουν στα ίδια επίπεδα με το 2020 και κόστος προσωπικού και γενικών εξόδων που θα αυξηθεί ανεπανόρθωτα, δεν θα καταρρεύσουν, απλώς θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα.

Αν η επιδημία φαίνεται να αμβλύνεται με τον καλό καιρό, τίποτα δεν λέει ότι δεν θα ξαναρχίσει εκδικητικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς, με την επιστροφή του κρύου και την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής.

Όποιο και αν είναι το σενάριο, θα ήταν άσεμνο να στοιχηματίσουμε στη συνέχιση της υγειονομικής κρίσης μόνο και μόνο επειδή είναι φορέας περιθωρίων και κερδοφορίας για το φαρμακείο.

Για τη διαχείριση του φαρμακείου τους, τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας της επιχείρησής τους, την άσκηση της επενδυτικής τους πολιτικής (σχετικά με τους μισθούς, ιδίως) και τη διαχείριση, οι ιδιοκτήτες φαρμακοποιοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αβεβαιότητες που ενυπάρχουν σε οποιαδήποτε πανδημία.

Αύριο, εάν ο ιός γίνει πολύ λιγότερο επιδραστικός στην ανθρώπινη ζωή και την οργάνωσή της, οι φαρμακοποιοί σίγουρα δεν θα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη πρόσληψης για αυξημένη δραστηριότητα που συνδέεται με την Covid-19, ωστόσο, οι μισθολογικές εντάσεις, οι δυσκολίες στις προσλήψεις και στην εύρεση προσόντων για νέες υπηρεσίες θα παραμείνουν.

Ψυχολογική προσμονή

Για να προετοιμάσουμε το φαρμακείο «μετά Covid», να διασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητά του, να διατηρήσουμε τη συνοχή της ομάδας και να προσλάβουμε το κατάλληλο προσωπικό στο πλαίσιο των νέων υπηρεσιών και νέων αποστολών που θα αποτελέσουν τους μοχλούς ανάπτυξης του αύριο, πρέπει αποδεχτείτε πρώτα ότι η περίοδος της «Covid-19» ήταν μεν δύσκολη επαγγελματικά, αλλά οικονομικά προσοδοφόρα.

Πρέπει επίσης να εκμεταλλευτείτε τις ταμειακές εισροές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια για να επενδύσετε σε ανθρώπους και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των φαρμακείων.

Σήμερα, το επάγγελμα, όπως ένας μεγάλος αθλητής, έχει ενδορφίνη. Η επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση θα έχει ψυχολογικές και οικονομικές επιπτώσεις που θα πρέπει να αναμένονται.

Ο φαρμακοποιός πρέπει να είναι έτοιμος να εργαστεί για κανονική μελλοντική κερδοφορία.

Πρέπει λοιπόν να μειώσουμε το προσωπικό;

Σίγουρα όχι, γιατί το επάγγελμα θα αντιμετωπίσει ορισμένες νέες προκλήσεις και ευκαιρίες…

Δεν είναι επίσης αδύνατο τα τεστ και ο εμβολιασμός να γίνουν ο κανόνας κερδοφορίας για το φαρμακείο.

Ίσως όμως, τα δύο πρώτα χρόνια «μετά την Covid» θα είναι δύσκολα για το φαρμακείο.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων