fbpx

Covid-19: «Προσαρμοσμένα» Εμβόλια Αναμένονται τον Σεπτέμβριο

Η έρευνα για εμβόλια κατά της Covid-19 συνεχίζεται αμείωτη.

Δείτε το πανόραμα που αποκάλυψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος αναμένει να εγκρίνει εμβόλια «προσαρμοσμένα» στις πιο πρόσφατες παραλλαγές του ιού, που θα είναι σε κυκλοφορία τον Σεπτέμβριο’22, πριν δούμε την άφιξη μιας ολόκληρης νέας γενιάς εμβολίων, με εκτεταμένη προστασία και παρατεταμένη, το 2023.

Covid-19: «Προσαρμοσμένα» Εμβόλια Αναμένονται τον Σεπτέμβριο.

Στις αρχές Μαΐου, ο Arnaud Fontanet, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι ανέμενε «μια ισχυρή σύσταση υπέρ μιας πρόσθετης αναμνηστικής δόσης πριν από το φθινόπωρο για τα άτομα άνω των 60 ετών», χωρίς να αναφερθεί σε νεότερους πληθυσμούς.

Αυτή είναι επίσης η γνώμη του EMA, ο οποίος, στις 5 Μαΐου, εκτίμησε ότι τα προσαρμοσμένα εμβόλια, από αυτά που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, θα μπορούσαν να εγκριθούν «το αργότερο τον επόμενο Σεπτέμβριο», ώστε να «είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβριο».

Κατανοητό: η εκστρατεία αναμνηστικής δόσης το φθινόπωρο είναι προφανής.

Μία από τις οδούς που μελετήθηκαν από τους κατασκευαστές εμβολίων mRNA, Pfizer-BioNTech και Moderna, είναι η ανάπτυξη ενός εμβολίου από διάφορα στελέχη του SARS-CoV-2, με στόχο να είναι πιο αποτελεσματικό έναντι νεότερων παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένου της Omicron και υποπαραλλαγών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Moderna στις 19 Απριλίου, δοκιμές για το εμβόλιο Spikevax, το οποίο στοχεύει το προγονικό στέλεχος του SARS-CoV-2, στο οποίο έχει προστεθεί ένα στέλεχος που ενσωματώνει εννέα μεταλλάξεις της Βήτα παραλλαγής της πρωτεΐνης Spike, τέσσερις από τις οποίες είναι κοινές στην Omicron, είναι οριστικές.

Προδημοσιευμένα στο "Research Square", τα αποτελέσματα δείχνουν «υπεροχή έναντι των παραλλαγών Beta, Delta και Omicron ένα μήνα μετά τη χορήγηση» για αυτό το δισθενές εμβόλιο (mRNA-1273.211) έναντι στο αρχικό Spikevax, και η υπεροχή αυτή διατηρήθηκε στους 6 μήνες για τις παραλλαγές Beta και Omicron.

Αναζήτηση για βελτιωμένη προστασία

Μια άλλη μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη στη Moderna για ένα εμβόλιο που συνδυάζει το προγονικό στέλεχος και την παραλλαγή Omicron, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Η εταιρεία δεν κρύβει τον στόχο της να είναι έτοιμη να προσφέρει ένα κατάλληλο αναμνηστικό εμβόλιο το φθινόπωρο.

Μεταξύ των κριτηρίων επικύρωσης που προτείνει ο EMA σχετικά με αυτά τα προσαρμοσμένα εμβόλια, ο Marco Cavaleri, επικεφαλής στρατηγικής εμβολίων, αναφέρει την ανάγκη να μπορούν αυτά τα εμβόλια να χορηγούνται σε όλους τους ενήλικες, είτε έχουν εμβολιαστεί, με ή χωρίς αναμνηστική δόση, ή καθόλου.

Εκτός από αυτά τα προσαρμοσμένα εμβόλια που αναμένονται το φθινόπωρο, ο EMA υποστηρίζει «ερευνητές και βιομήχανους να προχωρήσουν προς μια 2η γενιά εμβολίων (…) που θα προσφέρει ευρύτερη και μεγαλύτερη προστασία» από αυτά που προσφέρονται επί του παρόντος.

Ο Marco Cavaleri αναφέρει αρκετά παραδείγματα εμβολίων 2ης γενιάς που μελετώνται:

«Υπάρχουν εκείνα που στοχεύουν στην προστασία από διάφορες ομάδες παραλλαγών SARS-CoV-2, εκείνα που επιδιώκουν να προσφέρουν προστασία έναντι της μεγάλης οικογένειας των κορωνοϊών, εκείνων που θέλουν να προστατεύσουν τόσο από μόλυνση όσο και μετάδοση, και τέλος όσοι εργάζονται σε ένα συνδυασμένο εμβόλιο, για παράδειγμα κατά της Covid και της γρίπης».

Ενδιαφέρουσες έρευνες, αλλά που δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον EMA, ο οποίος διευκρινίζει ότι ο κύριος στόχος που πρέπει να επιτευχθεί για αυτήν τη 2η γενιά εμβολίων είναι να προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη προστασία.

Αξιολόγηση σε πραγματικό χρόνο

Εν αναμονή των προσαρμοσμένων εμβολίων τον Σεπτέμβριο και στη συνέχεια μιας νέας γενιάς εμβολίων το 2023, ο EMA συνεχίζει τις αξιολογήσεις του σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι μόλις έλαβε το πρώτο αίτημα για έγκριση για ένα εμβόλιο κατά της Covid, ειδικό σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, από τη Moderna, ξεκίνησε την αξιολόγησή του.

Συνεχίζει επίσης την αξιολόγησή του σε σχέση με τις αιτήσεις έγκρισης εμβολίων από τη Valneva και τη Sanofi-GSK.

Νωρίτερα το 2022, ο EMA είχε εκτιμήσει ότι θα ήταν σε θέση να λάβει μια απόφαση «το Πάσχα το νωρίτερο».

Σύμφωνα με τον Marco Cavaleri, η Sanofi εργάζεται παράλληλα σε «ένα προσαρμοσμένο ενισχυτικό» για την εκστρατεία εμβολιασμού του φθινοπώρου, αλλά προβλέπει ότι ο EMA δεν θα μπορέσει να αποφασίσει για αυτό το προϊόν πριν από τον επόμενο Ιούλιο.

Ο οργανισμός μελετά επίσης την αίτηση κυκλοφορίας για το ισπανικό αναμνηστικό Hipra, ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο που προορίζεται για ενήλικες που είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι και του οποίου οι προκαταρκτικές μελέτες υποδηλώνουν αποτελεσματικότητα έναντι της Omicron.

Αξιολογεί επίσης μια αίτηση κυκλοφορίας για το Nuvaxovid, από τη Novavax, για ηλικίες 12-17 ετών, καθώς και μια αίτηση για το Vaxzevria, από την AstraZeneca, ως ενισχυτικό για παιδιά 18 ετών και άνω.

Τέλος ο EMA, διευκρινίζει, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σχετικά με το εμβόλιο Sputnik V, τα αιτήματα για πρόσθετα στοιχεία που αποστέλλονται στον Ρώσο κατασκευαστή έχουν παραμείνει μέχρι σήμερα σε νεκρό σημείο.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων