fbpx

Παραλλαγή Omicron: Απαντήσεις σε Συχνές Ερωτήσεις

Από τη στιγμή της εμφάνισή της, η παραλλαγή Omicron φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, ωστόσο προκαλεί λιγότερο σοβαρές μορφές. 

Οι υποθέσεις αυτές, επιβεβαιώνονται πλέον από διάφορες επιστημονικές μελέτες. 

Οι τελευταίες δείχνουν επίσης, τη σημασία του εμβολιασμού με αναμνηστική δόση και τον περιορισμό των επαφών προκειμένου να αναχαιτιστεί η επιδημία και να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα νοσοκομεία.

Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Παραλλαγή Omicron. 

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να σας κάνουν στον πάγκο του φαρμακείου

Είναι μειωμένος ο κίνδυνος νοσηλείας με την Omicron;

Όταν κάποιος έχει μολυνθεί με την Omicron, ο κίνδυνος νοσηλείας είναι τρεις φορές μικρότερος σε σύγκριση με την Delta. 

Τα δεδομένα αυτά πρέπει να προσαρμοστούν, καθώς η Omicon μολύνει επίσης άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή μολυνθεί και τα οποία, λόγω αυτής της προηγούμενης ανοσίας, προστατεύονται εν μέρει από σοβαρές μορφές. 

Με αυτήν την προσαρμογή, μπορούμε να προσδιορίσουμε την εγγενή βαρύτητα της Omicron σε σύγκριση με την Delta καταλήγοντας σε κίνδυνο νοσηλείας που είναι δύο φορές χαμηλότερος.

Τι γίνεται με τον κίνδυνο επιδείνωσης για τους νοσηλευόμενους ασθενείς;

Δημοσίευση από τη Νότια Αφρική καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος σοβαρής μορφής (ανάγκη μηχανικού αερισμού ή εντατικής θεραπείας) για νοσηλευόμενους ασθενείς, μειώνεται κατά 73% για την Omicron σε σύγκριση με την Delta.

Επιπλέον, η διάρκεια νοσηλείας μειώνεται: από 8 ημέρες κατά μέσο όρο με την Delta, σε 4 ημέρες με την Omicron.

Ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου;

Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, η προστασία έναντι της μόλυνσης που παρέχει το εμβόλιο Pfizer είναι 60% μετά από 1 μήνα μετά τη 2η δόση, αλλά σχεδόν εξαφανίζεται μετά από 6 μήνες. 

Τα καλά νέα είναι ότι με την ενισχυτική δόση, ένα μήνα μετά, η προστασία ανεβαίνει στο 70%… πριν πέσει ξανά, μετά από 3 μήνες, στο 50%. 

«Η αναμνηστική δόση παρέχει προστασία έναντι της μόλυνσης, αλλά αυτή μειώνεται με την πάροδο του χρόνου», καταλήγει ο καθηγητής Arnaud Fontanet, επικεφαλής της Μονάδας Επιδημιολογίας Αναδυόμενων Νοσημάτων στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Εάν και η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός έναντι της μόλυνσης με την Omicron μπορεί να είναι απογοητευτική, από την άλλη πλευρά είναι πιο ενδιαφέρουσα όσον αφορά τον κίνδυνο σοβαρής μορφής. Αυτός που είναι, παρεμπιπτόντως, και ο κύριος στόχος!

 Αγγλικές μελέτες δείχνουν ότι με μια δόση εμβολίου, μετά από ένα μήνα, ο κίνδυνος νοσηλείας μειώνεται στο μισό. 

Έτσι, «για άτομα που δεν εμβολιάζονται σήμερα, ο εμβολιασμός θα μειώσει στο μισό τον κίνδυνο να νοσηλευτούν ένα μήνα αργότερα. Αξίζει τον κόπο, ακόμα και τώρα, ακόμα κι αν έχουμε την εντύπωση ότι το κύμα Omicron είναι ήδη προχωρημένο», επιμένει ο Arnaud Fontanet.

Με 2η δόση ανεβαίνουμε έως και 72% προστασία έναντι σοβαρής μορφής αμέσως μετά τον εμβολιασμό, προστασία η οποία πέφτει στο 50% μετά από 6 μήνες.

Τα πολύ καλά νέα όμως είναι ότι με μια αναμνηστική δόση φτάνουμε έως και 90% προστασία έναντι μιας σοβαρής μορφής και στους άνω των 65 ετών αυτό το ποσοστό είναι 94% μετά το booster και διατηρείται στο 90% μετά από τρεις μήνες. 

«Η αναμνηστική δόση κατά των σοβαρών μορφών και κατά των νοσηλειών λειτουργεί και είναι εξαιρετικά σημαντική», επισημαίνει ο Arnaud Fontanet.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε δει τη σημασία αυτής της αναμνηστικής δόσης σε σχέση με τον κίνδυνο νοσηλείας (ο οποίος μειώνεται), με περισσότερο από το 90% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω που έχουν λάβει την αναμνηστική τους . 

Είναι πραγματικά ένα σημείο επαγρύπνησης και πρέπει να ενταθεί η  προσπάθεια για αύξηση της αναμνηστικής δόσης στους  ηλικιωμένους.

Δεν υπάρχει διαφορά στην αποτελεσματικότητα μεταξύ του εμβολίου Pfizer και Moderna

Αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονιστεί, δεδομένου ότι οι άνθρωποι αναβάλλουν την αναμνηστική τους ημερομηνία επειδή θέλουν να εμβολιαστούν με Pfizer και όχι με Moderna ή το αντίθετο.

«Πρέπει πραγματικά να κλείσετε το 1ο δυνατό ραντεβού για την αναμνηστική δόση, ανεξάρτητα από το εμβόλιο, τα οποία είναι εξίσου αποτελεσματικά, επειδή αυτή η αναμνηστική δόση είναι που προστατεύει από την Omicron», επιμένουν οι ειδικοί.

Επιπλέον, εξηγούν τους λόγους για την πτώση της αποτελεσματικότητας δύο δόσεων εμβολίου στις λοιμώξεις και την καλύτερη διατήρησή της στον κίνδυνο νοσηλείας. 

Έτσι, με 2 δόσεις εμβολίου, υπάρχει καθόλου ή πολύ μικρή αποτελεσματικότητα όσον αφορά την χυμική απόκριση (παραγωγή αντισωμάτων). 

Αλλά η κυτταρική απόκριση διατηρείται: είναι σχεδόν πανομοιότυπη για την Delta και για την Omicron. 

Τα δεδομένα αυτά εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών μορφών λοίμωξης, για τις οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντική η παρέμβαση της κυτταρικής απόκρισης.

Γιατί πρέπει οι επαφές να είναι περιορισμένες;

Συχνά ακούμε ότι η Omicron είναι μια λιγότερο επικίνδυνη παραλλαγή και ότι με το να μολυνθούμε θα συμβάλουμε στη συλλογική ανοσία. 

«Προσέξτε όμως τις επιπτώσεις μιας τέτοιας στάσης στην καθημερινή ζωή και στις εισαγωγές στο νοσοκομείο», προειδοποιούν οι ειδικοί. 

Είναι λοιπόν η αντίθετη θέση που πρέπει να τηρηθεί διότι, «μειώνοντας τις επαφές μας κατά 20%, μειώνουμε στο μισό τον αριθμό των λοιμώξεων και επίσης κατά 2 τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία που θα ακολουθήσουν μετά από 20 μέρες», σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Παστέρ.

Αν υποθέσουμε ότι η μετάδοση του Omicron είναι υψηλή με χαμηλή σοβαρότητα, το σενάριο της μείωσης των επαφών κατά 20% αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι σε σχέση με τις νοσηλείες (ειδικά σε άτομα σε τηλεργασία ή που περιορίζουν τις επαφές τους).

 

Αυτή η πρόβλεψη θα μας φέρει, έως τα τέλη Ιανουαρίου, σε εισαγωγές στα νοσοκομεία σε επίπεδα κοντά σε αυτά που παρατηρήθηκαν κατά τα σκληρά κύματα του 2020.

Με λιγότερους ασθενείς στην εντατική θεραπεία. Ωστόσο, θα παραμείνει δύσκολο για τη συμβατική νοσηλεία. 

«Η μείωση στο -20% των επαφών, θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στο τι θα βιώσουν τα νοσοκομεία τις επόμενες εβδομάδες», λέει ο Arnaud Fontanet και συμπληρώνει

«Χωρίς αυτή τη μείωση των επαφών, η κατάσταση στα νοσοκομεία θα είναι πολύ τεταμένη».

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων