fbpx

Στα Όριά τους οι Φαρμακοποιοί Λόγω των Τελευταίων Επιδημιολογικών Εξελίξεων

Η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron, τα νέα περιοριστικά μέτρα, η επιστροφή στα σχολεία…

Πολλοί παράγοντες, οι οποίοι εξηγούν και τον αριθμό ρεκόρ των τεστ που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες. 

Και στην πρώτη γραμμή, οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι προσπαθούν να ανταποκριθούν όσο καλύτερα μπορούν στις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών.

Κουρασμένοι και Αγανακτισμένοι οι Φαρμακοποιοί Λόγω των Τελευταίων Επιδημιολογικών Εξελίξεων.Μεταξύ των δυσκολιών που καλούνται να αντιμετωπίσουν, είναι προμήθεια και παροχή των τεστ, η διενέργειά τους στα φαρμακεία, το κλεισίμο των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid, οι οδηγίες που αλλάζουν συνεχώς αλλά και οι ολοένα και πιο αγχωμένοι και επιθετικοί ασθενείς..

Έχοντας να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις προκλήσεις λοιπόν, οι φαρμακοποιοί φαίνεται πως βρίσκονται στα όρια τους αυτή τη στιγμή. 

Πόσο ακόμη θα μπορέσουν να αντέξουν;

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες στον κόσμο όσο αφορά την διενέργεια και του αριθμού των τεστ ελέγχου για την Covid-19, ανάλογα με τον πληθυσμό της.

Ο αριθμός των self tests που διανέμονται από τα φαρμακεία, καθώς και των rapid test που διενεργούνται εκεί, έχει πράγματι εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα με το άνοιγμα των σχολείων την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η χειρότερη περίοδος από την έναρξη της κρίσης της Covid

Μπορεί να λένε μερικοί ότι οι τζίροι των φαρμακείων αυξάνονται και αυτή είναι η πραγματικότητα, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί, πως ο χρόνος που αφιερώνουν δεν είναι ανάλογος με τα κέρδη αυτά.

Οι φαρμακοποιοί, δεν μπορούν πλέον να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

Δεν μπορούν να ασχοληθούν με τον χρόνιο ασθενή, να αφιερώσουν χρόνο για συμβουλές και άλλες υπηρεσίες που αναδεικνύουν τον επιστημονικό τους ρόλο.

Αλλά ακόμη και σχετικά με τον επιχειρηματικό τους ρόλο και στις συναλλαγές τους με τους προμηθευτές, αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη χρόνου.

Πολλοί, λένε πως αυτή είναι η χειρότερη περίοδος για το φαρμακείο από την αρχή της κρίσης!

Αλλά δεν είναι μόνο η διενέργεια των tests, που απαιτεί περισσότερο χρόνο και ενέργεια.  

Η γραφειοκρατία, η όλη καταγραφή και ο έλεγχος, αποτελούν επί πλέον πρόβληματα.

Οι φαρμακοποιοί, πρέπει να αφιερώσουν τουλάχιστον 10 λεπτά κατά μέσο όρο για όλη την διαδικασία, μαζί με την ενημέρωση πάνω στους κανόνες και στα μέτρα απομόνωσης σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος... και αυτά αποτελούν σχεδόν το 20%-25% του συνόλου των ελεγχόμενων.

Από την άλλη, παρατηρούμε και τους υπαλλήλους που δουλεύουν μαζί τους είναι και αυτοί εξαντλημένοι, γεγονός το οποίο πολλές φορές οδηγεί σε μικρο- εντάσεις. 

Ας μην μιλήσουμε και για το πρόβλημα των απουσιών τους λόγω νόσησης, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε αναδιοργάνωση των αρμοδιοτήτων της ομάδας.

Μπροστά σε όλες αυτές τις δυσκολίες, θα μπορούσαν τα φαρμακεία να αποφασίσουν να σταματήσουν τη διενέργεια των τεστ; 

Δεν γνωρίζουμε αν θα φτάσουν στο σημείο αυτό, αλλά μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσουν τις προτεραιότητές τους, κάποια στιγμή. 

Αλλά δεν είναι μόνο οι φαρμακοποιοί που είναι αγχωμένοι αυτή τη στιγμή. Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε επίσης θυμωμένους, αγανακτισμένους και επιθετικούς ασθενείς. 

Περιμένοντας στην ουρά, οι ασθενείς μιλάνε άσχημα μεταξύ τους, δεν εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον. 

Αλλά και όταν φθάνει η σειρά τους για το τεστ, συμπεριφέρονται επιθετικά στους φαρμακοποιούς, πολλές φορές με προσβολές και απειλές.

Πολλοί φαρμακοποιοί έχουν πέσει θύματα αυτή την κρίση αυτή, ακόμη περισσότερο όταν το αποτέλεσμα της εξέτασης δεν είναι το επιθυμητό.

Στα κοινωνικά δίκτυα, οι μαρτυρίες και τα σχόλια των φαρμακοποιών πάνω σε τέτοιου είδους θέματα, πολλαπλασιάζονται. 

Οι ασθενείς μερικές φορές φτάνουν στο σημείο να κάνουν δυσμενή και άσχημα σχόλια, ακόμη και για την εισαγωγή του στυλεού στη μύτη.

Βέβαια, με τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της αποκλιμάκωσης της πανδημίας, το επόμενο διάστημα, ελπίζουμε ότι ο αριθμός των τεστ θα μειωθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε ανθρώπινο επίπεδο λοιπόν, όλοι είμαστε κουρασμένοι! Θα είναι προς όφελος μας το να μείνουμε ενωμένοι. 

Ευκολότερο όμως να το λέμε, παρά να το κάνουμε..

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Αρχισυντάκτρια Pharmacy management και Επικοινωνία

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων