fbpx

Ολιγοθεραπεία και Ανοσία

Η συνεργιστική δράση της τριάδας:
Ψευδάργυρου-Σεληνίου-Χαλκού

Το θεραπευτικό δυναμικό των ιχνοστοιχείων αποτελεί αντικείμενο αυξανόμενου ενδιαφέροντος.

Η τρέχουσα έρευνα προσπαθεί να αποδείξει επιστημονικά την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση σοβαρών χρόνιων ασθενειών, καθώς και την αντιική τους επίδραση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ολιγοθεραπεία και Ανοσία.

Τα ιχνοστοιχεία είναι τροποποιητές πεδίου, σκοπός των οποίων είναι η αποκατάσταση ή η διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας των οργάνων. Εμπλέκονται σε πολλούς βιολογικούς μηχανισμούς.

Η αναλυτική έρευνα επέτρεψε σημαντικές προόδους για την καλύτερη περιγραφή των διαφορετικών τρόπων λειτουργίας τους.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί:

  • Η αντιδραστική/καταλυτική ολιγοθεραπεία στοχεύει στην ενίσχυση της ενζυμικής δραστηριότητας,
  • Η διατροφική ολιγοθεραπεία είναι χρήσιμη για να αντισταθμίσει ανεπάρκειες ή ελλείψεις και
  • Η φαρμακολογική ολιγοθεραπεία βοηθά στην αντιμετώπιση μιας παθολογίας.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον ρόλο του ψευδαργύρου (Zn), του σεληνίου (Se) και του χαλκού (Cu) στην ανοσία και στις παθήσεις του χειμώνα.

Αυτά τα τρία ιχνοστοιχεία δρουν σε δύο επίπεδα στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε εξωτερικές επιθέσεις:

Έχουν συμπληρωματικές αντιμολυσματικές ιδιότητες και έχουν άμεση και συνεργιστική δράση στα παθογόνα.

Μια ανεπάρκεια σε ένα από τα στοιχεία αυτής της αδιαχώριστης τριάδας, είναι πιθανό να αλλάξει την άμυνα του οργανισμού.

Επιστημονικές μελέτες με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα

Ο ψευδάργυρος έχει ευρέως φάσματος αντιικές ιδιότητες in vitro έναντι των πιο κοινών ιών του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένων των κορωνοϊών.

Μια μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών με 5.446 συμμετέχοντες (κανείς δεν ήταν ειδικός για τον SARS-CoV-2), αξιολόγησε τα οφέλη και τους κινδύνους των σκευασμάτων ψευδαργύρου για την πρόληψη ή τη θεραπεία οξειών αναπνευστικών ιογενών λοιμώξεων σε ενήλικες.

Ο ψευδάργυρος περιόρισε την εμφάνιση των συμπτωμάτων, εξαφανίστηκαν κατά μέσο όρο 2 ημέρες νωρίτερα, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, με σημαντικές μειώσεις στις βαθμολογίες σοβαρότητας των συμπτωμάτων την 3η ημέρα.

Οι μηχανισμοί λειτουργίας του ψευδαργύρου, περιλαμβάνουν επίσης την ενεργοποίηση των Τ λεμφοκυττάρων, των μονοκυττάρων και των κοκκιοκυττάρων, καθώς και τον περιορισμό της ιικής αναπαραγωγής.

Μια άλλη μελέτη παρατήρησης διεξήχθη στο Βέλγιο για να διερευνηθεί εάν η ανεπάρκεια σε Se ή/και Zn συσχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου Covid-19 και τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με ή χωρίς συννοσηρότητες.

Οι συγκεντρώσεις των δύο ιχνοστοιχείων προσδιορίστηκαν στον ορό ή στο πλάσμα και τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η ανεπαρκής κατάσταση σε Se και Zn σχετίζεται με υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας και πιο σοβαρή πορεία της νόσου, ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Η αξιολόγηση των ιχνοστοιχείων

Συγκεκριμένα, έχουν παρατηρηθεί συσχετίσεις με το χαμηλό επίπεδο Se για τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο, διαβήτη και χρόνιες καρδιακές παθήσεις και με ανεπάρκεια Zn σε διαβητικούς και παχύσαρκους ασθενείς.

«Η αξιολόγηση των ιχνοστοιχείων Se και Zn ως προγνωστικών παραγόντων σοβαρών μορφών Covid-19, μπορεί επομένως να συμβάλει στην καλύτερη φροντίδα των ασθενών και η χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για εκείνους με συννοσηρότητες», παρατηρούν οι ερευνητές.

Τρίτη in vitro μελέτη με στόχο την αξιολόγηση της αντιϊκής δράσης του Cu έναντι του SARS-CoV-2. Τα κύτταρα που μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 διατηρήθηκαν σε μέσο που περιείχε γλυκονικό χαλκό για μια περίοδο 48 ωρών.

Σε σύγκριση με κύτταρα που δεν υποβλήθηκαν σε αγωγή με γλυκονικό χαλκό, ο γλυκονικός χαλκός απεδείχθει ότι μειώνει το ποσοστό μόλυνσης από SARS-CoV-2 στα υπό θεραπεία κύτταρα.

Ο αριθμός των μολυσμένων κυττάρων μειώθηκε κατά 71%, 77% και 78%, με συγκεντρώσεις 25, 50 και 100 μm γλυκονικού χαλκού, αντίστοιχα.

Η μελέτη καταδεικνύει έτσι μια αντιική επίδραση του γλυκονικού χαλκού στο παθογόνο που ευθύνεται για την Covid-19 από τη συγκέντρωση των 25 μm.

Απαιτούνται, ωστόσο, περαιτέρω μελέτες για να καθοριστεί εάν η ομοιόσταση του χαλκού μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη μόλυνση από SARS-CoV-2.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων