fbpx

Διακοπή Καπνίσματος: Βελτίωση των Δεδομένων Παγκοσμίως, η Ευρώπη Όμως Μένει Πίσω

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), παρατηρείται βελτίωση των δεδομένων σε ότι αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, παγκοσμίως.

Το 2020, υπολογίστηκαν παγκοσμίως 1,30 δισεκατομμύρια καπνιστές, από 1,32 το 2015 ενώ ο ΠΟΥ προβλέπει 1,27 δισεκατομμύρια το 2025, εάν συνεχιστεί η μείωση αυτή. 

Διακοπή Καπνίσματος: Πρόοδος ανά τον Κόσμο, η Ευρώπη Όμως Μένει Πίσω.Μια πτώση της τάξης των 20 εκατομμυρίων καπνιστών ίσως να φαίνεται μέτρια με την πρώτη ματιά, σε συνδυασμό όμως με την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, οδηγεί σε σημαντική μείωση της επικράτησης του καπνίσματος παγκοσμίως.

Περίπου 60 χώρες (σχεδόν το 41% ​​του παγκόσμιου πληθυσμού) βρίσκονται σε τροχιά μείωσης του καπνίσματος, η οποία αναμένεται να φτάσει το ποσοστό του 30% έως το 2025, σε σύγκριση με το 2010.

«Εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί από αποτελεσματικές πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος, κατανοητές από το ευρύ κοινό», αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Η Ευρώπη ωστόσο, φαίνεται να υστερεί σε ότι αφορά τη διακοπή του καπνίσματος, συμπέρασμα που βέβαια χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια, ανάλογα με τη χώρα. 

Έτσι οι σκανδιναβικές χώρες, η Αυστρία, η Ελλάδα ή ακόμα και η Γερμανία είναι μέσα στην τάση αυτή, ενώ η Γαλλία αναμένεται να παρουσιάσει μείωση του αριθμού των καπνιστών μόνο κατά 6% έως το 2025.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ επισημαίνει: «έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Οι καπνοβιομηχανίες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κάθε μέσο που μπορούν ώστε να υπερασπιστούν τα γιγάντια κέρδη που αποκομίζουν από την πώληση των θανατηφόρων εμπορευμάτων τους».

Οικονομικά μέτρα κατά του καπνίσματος

Ο ΠΟΥ, προτρέπει τις χώρες να είναι πιο «επιθετικές» σε ότι αφορά τους περιορισμούς των καπνιστών. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, μια επένδυση της τάξης των 1,68 δολαρίων (περίπου 1,50 ευρώ) κατά κεφαλήν και ετησίως, θα ήταν αρκετή ώστε να βοηθήσει 152 εκατομμύρια καπνιστές να σταματήσουν τη συνήθεια αυτή, αποφεύγοντας έξοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δαπάνες υγείας.

Ξεκινώντας από μακριά, η Αμερική φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη πτώση στο κάπνισμα, από 21% σε 16% μεταξύ 2010 και 2020.

Στην Αφρική, το κάπνισμα μειώθηκε από 15% σε 10% την ίδια περίοδο. Ορισμένες περιοχές ωστόσο υστερούν, ιδίως η Ευρώπη, ειδικά σε ορισμένες ομάδες πληθυσμών. 

Το 18% των Ευρωπαίων γυναικών καπνίζει, ποσοστό υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. 

Η Ευρώπη είναι επίσης η μόνη ήπειρος που δεν φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του καπνίσματος.

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συγκεντρώνει τέσσερις από τις έξι χώρες του κόσμου όπου το κάπνισμα εξακολουθεί να αυξάνεται ενώ το Πακιστάν, φαίνεται να είναι η μόνη χώρα που μπορεί να επιτύχει τους στόχους μείωσης του ποσοστού των καπνιστών .

Όσον αφορά την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παρουσιάζει ετερογενή αποτελέσματα. 

Με 432 εκατομμύρια καπνιστές, το 29% του πληθυσμού της καπνίζει, αλλά ταυτόχρονα είναι και η περιοχή που έχει σημειώσει τη σημαντικότερη μείωση της συνήθειας αυτής.

 

Η χειρότερη επίδοση παρατηρείται στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, όπου σχεδόν οι μισοί άνδρες εξακολουθούν να καπνίζουν.

Ο ΠΟΥ, αναφέρει λεπτομερώς τα «φθηνά» μέσα που διαθέτουν τα κράτη για την προώθηση της διακοπής του καπνίσματος: όπως η δημιουργία τηλεφωνικών γραμμών βοήθειας για τη διακοπή του καπνίσματος. 

Είναι γεγονός πως κάθε χώρα μπορεί να «πολεμήσει» αποτελεσματικά τη συνήθεια του καπνίσματος, απαγορεύοντας τη διαφήμιση, τις χορηγίες και αυξάνοντας τους φόρους στα προϊόντα αυτά. 

«Τα μέτρα αυτά, θα ήταν εξαιρετικά αποδοτικά σημειώνοντας σημαντική απόδοση της επένδυσης», επιμένει ο ΠΟΥ.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων