fbpx

Στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη θεωρείται ως η επόμενη μεγάλη επανάσταση και πρόκειται να φέρει εκρηκτικές αλλαγές στον κόσμο της υγειονομικής περίθαλψης, περνώντας και τις πόρτες των φαρμακείων.

Αυτές οι τεχνολογίες θα έχουν γρήγορα βαθύ αντίκτυπο στα οικονομικά του φαρμακείου.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι ήδη πανταχού παρούσα στην καθημερινή μας ζωή.

Στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όταν πληκτρολογείτε μια λέξη-κλειδί στο Google, οι απαντήσεις τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Και βρισκόμαστε μόνο στις αρχές αυτής της επανάστασης.

Οι λύσεις που τρέχουν σήμερα βασίζονται σε αδύναμη τεχνητή νοημοσύνη, η οποία στοχεύει στην αναπαραγωγή της ανθρώπινης νοημοσύνης, μέσω συστημάτων αυτομάθησης, ικανών να επεξεργάζονται τεράστιους όγκους δεδομένων, αλλά τα οποία παραμένουν περιορισμένα σε ένα μόνο έργο.

Είκοσι χρόνια όμως από τώρα, όταν θα μπούμε στην εποχή της ισχυρής Τεχνητής Νοημοσύνης, θα έχουμε μηχανές προικισμένες με συνείδηση ​​και συναισθήματα, οι οποίες θα μπορούν να σκέφτονται και να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις.

Περιμένοντας την έλευση αυτής της νέας εποχής, η οποία προς το παρόν παραμένει στο στάδιο της φαντασίας, η AI έχει ήδη βρει έναν κατάλληλο χώρο δραστηριότητας στον τομέα της υγείας.

Η τεχνητή νοημοσύνη παρεμβαίνει σε όλα τα στάδια του ταξιδιού του ασθενούς. Σήμερα υπάρχουν συστήματα που επιτρέπουν την πρόγνωση, τη διάγνωση, τη συμβουλευτική, τη μετεγχειρητική παρακολούθηση...

Και αύριο, η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιηθεί για τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων ή για τη βελτίωση της θεραπείας γενετικών ασθενειών.

Για παράδειγμα, μια συσκευή τηλε- παρακολούθησης για τους ασθενείς που κάνουν αιμοκάθαρση στο σπίτι, στην οποία πρέπει να καταγράφουν το βάρος τους, την αρτηριακή πίεση, την υπερδιήθηση ή την κατάσταση διήθησης κάθε μέρα.

Αυτά τα αποτελέσματα αναλύονται με αλγόριθμους της AI για να προβλέψουν τη μελλοντική κατάσταση της υγείας του ασθενούς σε 2-3 ημέρες.

Αυτό επιτρέπει, σε περίπτωση ανωμαλίας, να προειδοποιηθούν προληπτικά οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν αυτόν τον ασθενή.

Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην παρακολούθηση της νεφρικής ανεπάρκειας από την αρχή της νόσου έως τη μεταμόσχευση, με στόχο την επίδειξη της αποτελεσματικότητας των συστημάτων τηλεϊατρικής για τη διατήρηση των ασθενών στο σπίτι και σε όλα τα στάδια της νόσου.

Το αν οι καταναλωτές θα υιοθετήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες μένει να το δούμε. Αυτό θα συμβεί εάν η AI παρέχει πραγματικές υπηρεσίες, με διαφάνεια για τους χρήστες.

Στην υπηρεσία της εξυπηρέτησης του ασθενή στο φαρμακείο

Στο εξωτερικό, αρχίζουν να εμφανίζονται για το φαρμακείο από εταιρείες start-up, οι πρώτες λύσεις που τροφοδοτούνται από την τεχνητή νοημοσύνη.

Smarts Tests, τα οποία είναι διαδικτυακά διαγνωστικά εργαλεία που βασίζονται σε μια μηχανή συμπερασμάτων και λογισμικό δημιουργίας φυσικής γλώσσας.

Με ειδικά ερωτηματολόγια αναπαράγουν την κατάλληλη ερώτηση ενός φαρμακοποιού στον πάγκο, ενώ παράλληλα αλγόριθμοι είναι σε θέση να συγκρίνουν αμέσως περισσότερες από εκατό παραμέτρους σε αρκετές εκατοντάδες προϊόντα και να προτείνουν συμβουλές ή συστάσεις σε πραγματικό χρόνο που να ανταποκρίνονται ακριβώς στην έκφραση της ανάγκης του πελάτη.

Έχουν επίσης την ιδιαιτερότητα της συλλογιστικής αυτόνομα, σύμφωνα με τα συμπτώματα που εκφράζει ο πελάτης και είναι σε θέση να υποστηρίξουν τις συστάσεις τους.

Αυτά τα Smarts Tests διατίθενται ήδη δωρεάν στα φαρμακεία, με την κατασκευάστρια εταιρεία να αμείβεται με την ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται.

Επίσης ένα robot, το chatbot Lisa, μπορεί να είναι ένας εικονικός σύμβουλος, και να καταγράφει με τους πελάτες τις ανάγκες τους για να προτείνει προϊόντα σε πέντε τομείς: σώμα, πρόσωπο, μαλλιά, χέρια και πόδια.

Μπορεί επίσης να του ζητηθεί να δώσει πληροφορίες για το προϊόν, να σαρώσει τον γραμμωτό κώδικα του ή να κάνει έναν έλεγχο ομορφιάς.

Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft μπορεί να αναλυθεί η φυσική γλώσσα των ερωτήσεων που υποβάλλονται από τους πελάτες.

Με τη βοήθεια αλγορίθμων στη συνέχεια προτείνονται 2-3 προϊόντα που ταιριάζουν περισσότερο στο προφίλ του συγκεκριμένου πελάτη.

Επίσης το Noviacare μπορεί, χάρη στους αισθητήρες που είναι εγκατεστημένοι στα σπίτια των ηλικιωμένων, και στους αλγόριθμους της AI, να καταστήσει δυνατό τον εντοπισμό τυχόν πτώσεων ή ανωμαλιών στον τρόπο ζωής των ηλικιωμένων και την αποστολή ειδοποιήσεων σε φροντιστές και επαγγελματίες υγείας.

Αυτές οι εξελίξεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχουν μόνο έναν στόχο: να ενισχύσουν την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών στα φαρμακεία, έτσι ώστε το επάγγελμα να είναι σε θέση να τοποθετήσει τον φαρμακοποιό ως συντονιστή της υγείας του ασθενούς.

Το αν οι καταναλωτές θα υιοθετήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες μένει να το δούμε. Αυτό θα συμβεί εάν η AI παρέχει πραγματικές υπηρεσίες, με διαφάνεια για τους χρήστες.

Σκεφτείτε..., ότι όταν ζητάτε φωνητικά να καλέσετε την κόρη σας στο iPhone σας, χρησιμοποιείτε εν αγνοία σας τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται στην αναγνώριση φωνής. Και αυτό λειτουργεί!

Οι περιπτώσεις χρήσης όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να παίξει χρήσιμο ρόλο στο φαρμακείο είναι πάρα πολλές.

Αύριο, τα συστήματα αυτά θα μπορούν να διαπιστώσουν ότι ένας χρόνιος ασθενής δεν πήρε τα φάρμακά του και θα ειδοποιήσουν τον φαρμακοποιό του.

Μπορούμε επίσης να φανταστούμε ότι θα υπάρξει αυτόματη ανανέωση της συνταγής, συστήματα που αυτόματα πιστοποιούν τον κίνδυνο αλληλεπιδράσεων φαρμάκων ή μπορούν να κάνουν έναν διαγνωστικό έλεγχο σε περιπτώσεις πρώτης ανάγκης.

Τέλος η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να προβλέψει τις πωλήσεις αναλύοντας τα αδύνατα σημεία στη διαχείριση του φαρμακείου.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων