fbpx

Ηλεκτρονική Μάθηση και Τηλε-εκπαίδευση στην Εποχή της Covid-19

Η τρέχουσα πανδημία όχι μόνο αναστάτωσε την οργάνωση εργασίας στο φαρμακείο επιβάλλοντας νέα πρωτόκολλα υγείας, αλλά και διεύρυνε τις αποστολές του φαρμακοποιού μέσω διανομής self test και βοήθειας στον προγραμματισμό εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Ενθάρρυνε όσους εμπλέκονται στη συνεχιζόμενη φαρμακευτική κατάρτιση να διαμορφώσουν τις πρακτικές και την επικοινωνία τους, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν να μεταδίδουν τις συμβουλές και την τεχνογνωσία που είναι απαραίτητες για το έργο των κοινοτικών φαρμακείων.

Η φαρμακευτική εκπαίδευση δοκιμάστηκε από την Covid-19

Η εκπαίδευση καθ' όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής έχει γίνει ένα αντανακλαστικό, προσαρτημένο στις συνήθειες των φαρμακοποιών καθώς η δια βίου εκπαίδευση είναι υποχρέωση για όλους τους φαρμακοποιούς που εργάζονται στα φαρμακεία.

Αλλά την Άνοιξη τοτ 2020, κατά τον πρώτο περιορισμό, τα συνέδρια και οι εκπαιδεύσεις δια ζώσης σταμάτησαν απότομα.

Σήμερα, λοιπόν, την εποχή της Covid-19, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση - η ηλεκτρονική μάθηση και η τηλεδιάσκεψη - έχουν κερδίσει δυναμική περισσότερο από ποτέ και οι οργανισμοί και οι εταιρείες πλέον προσανατολίζονται σε νέες μορφές εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου, πιο ευέλικτες, προσαρμοσμένες στους περιορισμούς και στο πρόγραμμα των φαρμακοποιών.

Ηλεκτρονική Μάθηση και Τηλε-εκπαίδευση στην Εποχή της Covid-19.

Η ανθρώπινη σχέση μεταξύ του εκπαιδευτή και των εκπαιδευομένων είναι θεμελιώδης. Διατηρείται, ακόμη και πίσω από μια οθόνη μέσω ερωτηματολογίων. Η εξ αποστάσεως μάθηση παραμένει διαδραστική και ζωντανή.

Παράλληλα και η εκπαίδευση μέσω video αποκτά επίσης μια μεγάλη αποδοχή από τους φαρμακοποιούς με εξαιρετική προσαρμοστικότητα.

Τα ψηφιακά μαθήματα (ή η οπτικοακουστική εκπαίδευση) πρέπει να διακρίνονται από την απλή ηλεκτρονική πληροφόρηση.

Η ηλεκτρονική πληροφόρηση είναι συχνά σύντομη και έχει τη μορφή video ή διαφανειών που προσφέρουν θεωρητικό περιεχόμενο.

Η εκπαίδευση μέσω video παρουσίασης του ομιλητή, από την πλευρά της, προσφέρει προστιθέμενη αξία: αυτή της ικανότητας αλληλεπίδρασης με τον εκπαιδευτή, όπως και κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος πρόσωπο με πρόσωπο.

Εξοικονόμηση χρόνου, μεταφοράς, συμμόρφωσης με υγειονομικά μέτρα, ενώ επιτρέπεται η διαδραστικότητα, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για το φαρμακείο του οποίου το πρόγραμμα είναι όλο και πιο συμπιεσμένο χρονικά.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των φαρμακοποιών δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια εξ αποστάσεως.

Η ανάλυση συμπεριφοράς των παρευρισκομένων, τα παιχνίδια ρόλων, και οι πρακτικές ενέργειες πρέπει κατά προτίμηση να πραγματοποιούνται δια ζώσης.

Τίποτα δεν αντικαθιστά την ανθρώπινη επαφή και σε αυτό συμφωνούν όλοι.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι το μέλλον της συνεχούς εκπαίδευσης

Συμπερασματικά, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση προσφέρει περισσότερη ευελιξία στους μαθητές και καθιστά δυνατή την προσέγγιση όλο και περισσότερων φαρμακοποιών, καθώς η γεωγραφική απόσταση δεν είναι πλέον ένα εμπόδιο με την ψηφιακή τεχνολογία.

Ορισμένοι όμως φαρμακοποιοί εξακολουθούν να δυσκολεύονται να κάνουν πλήρη χρήση των ψηφιακών εργαλείων.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων