fbpx

Οι Ψηφιακές Δράσεις των Φαρμακείων του Εξωτερικού

Χειροπιαστά παραδείγματα φαρμακείων του εξωτερικού, που χρησιμοποίησαν τα δεδομένα υγείας ασθενών με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας και την ενδυνάμωση του κοινωνικού ρόλου τους.

Τα παραδείγματα προέρχονται από 3 διαφορετικές χώρες: Η.Π.Α., Ηνωμένο βασίλειο και Αυστραλία.

Οι Ψηφιακές Δράσεις των Φαρμακείων του Εξωτερικού.

Επισημαίνουμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα συστήματα υγείας και λειτουργίας των φαρμακείων συγκριτικά με το ελληνικό.

Οι σημαντικότερες διαφορές είναι ο αριθμός των ασθενών, η μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και οι διαφορές στο νομικό σύστημα ασφάλισης, παροχής φαρμάκων και συνταγογράφησης.

Ωστόσο, η βάση του επαγγέλματος και οι καθημερινές διαδικασίες είναι κοινές.

Κρατώντας αυτά στο μυαλό, ας δούμε παρακάτω.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Greater Manchester Shared Services (GMSS)1 αποτελεί, ίσως, την πιο εντυπωσιακή προσπάθεια ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ επαγγελματιών υγείας και φαρμακείων.

Ο δήμος του Μάντσεστερ διαχειρίζεται μόνος του το "budget" από τον προϋπολογισμό υγείας που αναλογεί σε 6 δισ. λίρες.

Η αρχική ιδέα αφορούσε την καλύτερη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων φαρμάκων, μιας παθογένειας που στοιχίζει 500 εκ. λίρες τον χρόνο.

Ειδικές ομάδες που αποτελούνται από φαρμακοποιούς, ιατρούς, πληροφορικούς και διοικητικούς καταρτίστηκαν.

Συνολικά, 12 ομάδες δράσης έχουν υπό την επίβλεψη τους 501 GP surgeries (τα αντίστοιχα ΠΕΔΥ) που συνολικά εξυπηρετούν 2.8 εκατομμύρια ασθενείς.

Συγκεντρώνοντας στοιχεία από τη συνταγογράφηση και συγκρίνοντας τις νοσοκομειακές εισαγωγές σε περιοχές με αντίστοιχα δημογραφικά στοιχεία, οι ομάδες δράσης κατάφεραν να ξεχωρίσουν που γίνεται υπερσυνταγογράφηση.

Συνεχίζοντας την ανάλυση, εντόπισαν ποια ΠΕΔΥ ευθύνονται.

Στα συγκεκριμένα, έγινε ενημέρωση στους αρμόδιους ιατρούς και φαρμακοποιούς και προβλήθηκαν βέλτιστες τεχνικές συναδέλφων.

Άσκοπη συνταγογράφηση αντιβιοτικών

Οι ομάδες επεκτάθηκαν σε ένα άλλο ζήτημα που σίγουρα οι Έλληνες φαρμακοποιοί γνωρίζουν: την άσκοπη συνταγογράφηση αντιβιοτικών.

Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τα φαρμακεία των περιοχών, ανέλυσαν σε ποιες γίνεται κατάχρηση και για τον λόγο αυτό υλοποίησαν ειδικές δράσεις ευαισθητοποίησης των ασθενών και επαγγελματιών υγείας.

Οι φαρμακοποιοί του GMSS διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο, καθώς πέραν των διοικητικών θέσεων που κατέχουν, αποτελούν μέλη των ομάδων που επισκέπτονται τα ΠΕΔΥ και συνομιλούν με ιατρούς και άλλους φορείς.

Όπως μάλιστα δήλωσε και η πρόεδρος των αμερικανικών φαρμακευτικών σχολών Lucinda Maine2, ο λόγος που ο φαρμακοποιός είναι απαραίτητος στο σύστημα είναι γιατί μπορεί να κατανοήσει, να αναλύσει και να μεταφέρει, πληροφορίες ιατρικού και φαρμακευτικού περιεχομένου μεταξύ ασθενών και επαγγελματιών υγείας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Τανζανίας συνεργάστηκαν με 71 κοινοτικά φαρμακεία στη νότια Αυστραλία, Τασμανία και Βικτώρια, εγκαθιστώντας ένα λογισμικό που ανέλυε τα δεδομένα συνταγών.

Αυστραλία

Μια ακόμα δράση η οποία στηρίχθηκε στα δεδομένα υγείας των κοινοτικών φαρμακείων έλαβε χώρα στην Αυστραλία το 20133.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Τανζανίας συνεργάστηκαν με 71 κοινοτικά φαρμακεία στη νότια Αυστραλία, Τασμανία και Βικτώρια, εγκαθιστώντας ένα λογισμικό που ανέλυε τα δεδομένα συνταγών.

Έτσι, δημιουργήθηκε μία λίστα ασθενών που είχαν λάβει 6 ή περισσότερες συσκευές εισπνοών εντός 12 μηνών.

Ακολούθως, οι φαρμακοποιοί επικοινώνησαν με τους ασθενείς, είτε με email είτε πρόσωπο με πρόσωπο και ανέλυσαν τη σωστή χρήση των συσκευών, καθώς και γενικότερες δυσκολίες διαχείρισης άσθματος.

Συνολικά, σε 1.483 ασθενείς που εντοπίστηκαν, βελτιώθηκε η πρόληψη ασθματικών κρίσεων και μειώθηκε η άσκοπη επαναγορά συσκευών εισπνοών.

Η.Π.Α

Η χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση των δεδομένων φαρμακείων, τόσο από τα ίδια όσο και από εταιρείες λογισμικού, οι Η.Π.Α, προβάλλουν πολλές δράσεις με κέντρο το φαρμακείο.

Σημαντικό είναι να γνωρίσουμε κάποιες διαφορές στο ασφαλιστικό σύστημα που πέραν των κρατικών ασφαλίσεων (Medicare και Medicaid), όπου ο ασφαλισμένος πληρώνει συμμετοχή στα φάρμακα, υπάρχουν και ιδιωτικές ασφαλίσεις για φάρμακα, οι οποίες συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακεία.

Express Scripts

Η Express Scripts αποτελεί μια εταιρεία διαχείρισης φαρμακευτικής φροντίδας ασθενών που επέλεξαν εταιρική ή ιδιωτική ασφάλιση.

Ουσιαστικά, δρουν σαν μεσάζοντας μεταξύ ασθενών, φαρμακείων και φαρμακευτικών εταιρειών. Η εταιρεία διαχειρίζεται τις συνταγές του ασθενή, τις στέλνει ηλεκτρονικά στα φαρμακεία και ο ασθενής παραλαμβάνει τα φάρμακά του.

Η Express Scripts κατέχει στα αρχεία της τεράστιο όγκο πληροφοριών για τον κάθε ασθενή, όλα τα συνταγογραφημένα φάρμακα, καθώς και αγορές ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και παραφαρμάκων.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την εταιρεία ήταν η αύξηση της φαρμακευτικής συμμόρφωσης, γεγονός που μόνο το 2012 στοίχισε στο αμερικανικό δημόσιο 317,4 δισ. δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο απο το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2019.

Για τον λόγο αυτό, λανσάρισε το πρόγραμμα ScreenRx4, το οποίο χρησιμοποιεί περισσότερους από 300 διαφορετικούς παράγοντες (ηλικία, τοποθεσία, φύλο,εργαστηριακές μετρήσεις κ.λπ.) για να προβλέψει το ποσοστό συμμόρφωσης κάθε ασθενή για περισσότερες από 12 παθήσεις, όπως σακχαρώδης διαβήτης και υπέρταση.

Το εργαλείο αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, έχει 94% ακρίβεια στο να αναγνωρίζει τους ασθενείς που θα χρειαστούν παρέμβαση, ώστε να πάρουν σωστά τα φάρμακά τους.

Η διαχείριση κάθε ασθενή γίνεται από το αντίστοιχο θεραπευτικό κέντρο της εταιρείας, στο οποίο εργάζονται εξειδικευμένοι φαρμακοποιοί και νοσοκόμοι και μπορούν να συνομιλήσουν τηλεφωνικά για οποιοδήποτε ζήτημα φαρμακευτικής αγωγής και γενικότερης υγείας.

Ποσοστό συμμόρφωσης των ασθενών, μετά από 12μηνη παρακολούθηση συγκριτικά με ομάδα ελέγχου.

CVS Pharmacies

Τα CVS Pharmacies αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες φαρμακείων στην Αμερική με 9.967 φαρμακεία.

Μια από τις σοβαρότερες προκλήσεις τους ήταν η σωστή διάθεση οπιοειδών αναλγητικών από τα φαρμακεία τους, ένα φαινόμενο που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, τα φαρμακεία CVS συνέκριναν τη συνταγογράφηση οπιοειδών ανά ιατρό στις ίδιες περιοχές, κατά τη διάρκεια της περιόδου Μάρτιος 2010- Ιανουάριος 2012.

Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκαν παράμετροι, όπως ο τρόπος πληρωμής και η ηλικία ασθενών.

Έπειτα από σειρά επιστολών και συνεντεύξεων, 41 ιατροί απέτυχαν να πείσουν τα φαρμακεία οτι δρούσαν εντός θεραπευτικών πλαισιών και οι συνταγές τους πλέον απορρίπτονται απο τα φαρμακεία CVS5.

Pharm2Pharm

Το τελευταίο παράδειγμα έρχεται από τη Χαβάη, όπου το 2013 η σχολή φαρμακευτικής ανέπτυξε ένα μοντέλο επικοινωνίας μεταξύ του νοσοκομειακού και κοινοτικού φαρμακείου.

Μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας, η νοσοκομειακή φαρμακευτική ομάδα παρέχει εργαστηριακές και φαρμακευτικές πληροφορίες για κάθε ασθενή στα κοινοτικά φαρμακεία κατά το εξιτήριο.

Παράλληλα, τα φαρμακεία της περιοχής παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή και τυχόν αλλαγές φαρμάκων στα νοσοκομεία.

Μέσω του διαύλου επικοινωνίας, βελτιώνονται οι υπηρεσίες υγείας και μειώνονται τα κόστη από νοσηλείες περίπου κατά 27 εκατ. στις 3 συνεργαζόμενες πολιτείες6.

Μοντέλο "Pharm2Pharm" για ασθενείς υψηλού ρίσκου.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας, παρατηρούμε ότι τα φαρμακεία του εξωτερικού προσπαθούν με μικρές πράξεις να λύσουν σημαντικά φαρμακευτικά προβλήματα.

Έτσι, αποδεικνύουν έμπρακτα τον ρόλο τους σαν απαραίτητο γρανάζι της υγείας λόγω του όγκου πληροφοριών που κατέχουν.

Επίσης, ενισχύουν την εικόνα τους, χρησιμοποιώντας σαν σύμμαχο την τεχνολογία παρά σαν ανταγωνιστή.

Μέσα από συνεργασίες με πανεπιστήμια και νοσοκομεία, δημιουργούν κανάλια επικοινωνίας και εξελίσσονται από απλά φαρμακεία σε σταθμό πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Μήπως είναι η ώρα τα ελληνικά φαρμακεία να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό, ώστε να μη χαθούν στα βήματα της αναγκαστικής εξέλιξης;

Βιβλιογραφία

1. https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/features/could-big-data-be-the-future-of-pharmacy/20202637.article
2. https://www.drugtopics.com/article/top-ways-pharmacists%E2%80%99-roles-are-changing/page/0/1
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23437933
4. https://www.prnewswire.com/news-releases/express-scripts-launches-screenrxsm-industrys-first-solution-combining-early-detection-and-tailored-interventions-to-address-nations-317-billion-problem-of-medication-nonadherence-147554655.html
5. Betses M, Brennan T. Abusive prescribing of controlled substances–a pharmacy view. N Engl J Med. 2013;369(11):989–991.

6. http://www.hcsinc.net/about/news/pharm2pharm.html

Αλέξανδρος Θεοδωρόπουλος-Μαραντίδης, Φαρμακοποιός, MPharm, MBA
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων