fbpx

Εκμεταλλευτείτε την Τεχνολογία

Οι τεχνολογικές εξελίξεις τόσο στον ευρύτερο χώρο της υγείας, όσο και στον χώρο των φαρμακείων είναι συνεχείς και αξιοσημείωτες.

Και ενώ η τεχνολογία στην εποχή μας έχει γίνει πιο προσιτή από ποτέ, δίνοντας την ευκαιρία στο φαρμακείο να ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές και τους κανόνες λειτουργίας μίας σύγχρονης επιχείρησης, οι αμέτρητες αυτές δυνατότητες, δυστυχώς, δεν αξιοποιούνται επαρκώς από τους περισσότερους φαρμακοποιούς.

Εκμεταλλευτείτε την Τεχνολογία

Το αύριο του ελληνικού φαρμακείου είναι σήμερα!

Αυτό το χρονικό σημείο είναι καίριας σημασίας, κάνοντας επιτακτική από την πλευρά των φαρμακοποιών τη σοφότερη και πιο οργανωμένη διαχείριση της επιχείρησής τους, με το να ενταχθούν στον ψηφιακό κόσμο και να επενδύσουν ανάλογα.

Αυτό δεν συνεπάγεται επένδυση μόνο σε χρηματικό επίπεδο, αλλά κυρίως επένδυση σε χρόνο για προσωπική βελτίωση, κατανόηση της αγοράς στην οποία απευθυνόμαστε και συνεχή επικαιροποίηση γνώσεων.

Κάθε επιχείρηση αν θέλει να επιτύχει, οφείλει να περάσει στο στάδιο της εξέλιξης μέσω της χρήσης της τεχνολογίας.

Κάθε φαρμακοποιός έχει τις απαραίτητες δεξιότητες για να αναπτύξει και να προβάλει τις επιστημονικές του γνώσεις στους πελάτες του, αλλά σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό, νομικό και οικονομικό περιβάλλον, αυτό από μόνο του δεν είναι πλέον αρκετό.

Αρχίζοντας από τα βασικά

Θα πρέπει να είμαστε ικανοί να χρησιμοποιούμε τα βασικά πακέτα λογισμικού που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για τη διαχείριση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Έτσι, οι διαδικασίες στο τέλος του μήνα μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά, με τη μεγιστοποίηση της χρήσης του υπάρχοντος συστήματος διαχείρισης του φαρμακείου μας.

Είναι ώρα να σταματήσουμε να αγνοούμε τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας λέγοντας «Δεν έχω χρόνο».

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα είναι ότι δεν διαχειριζόμαστε σωστά τον διαθέσιμο χρόνο μας σε καθημερινή βάση.

Για το λόγο αυτό, υπάρχει πληθώρα διαθέσιμων πληροφοριών σε όλες τις δημοσιεύσεις του κλάδου που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τις ικανότητές σας!

Η συλλογή και κατανόηση των δεδομένων

Πρέπει να τονιστεί πως όλοι οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα, είμαστε χρήστες ενός από τα πιο πολύπλοκα και καινοτόμα συστήματα πληροφορικής που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό ονομάζεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Όσο συνηθισμένο και αν μας φαίνεται λόγω της καθημερινής χρήσης, το σύστημα αυτό δεν έχει καταφέρει να εφαρμοστεί με επιτυχία ακόμη και σε ισχυρές οικονομικά χώρες με μεγάλη παράδοση στην καινοτομία.

Η δυνατότητα με ένα barcode ο ασθενής να μπορεί να πηγαίνει σε κάθε φαρμακείο της χώρας, σε κάθε νοσοκομείο και σε κάθε ιατρείο, είναι κάτι που δύσκολα το συναντά κανείς στον τομέα της υγείας παγκοσμίως.

Επίσης, τα προγράμματα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχουν ξεπεράσει κατά πολύ το επίπεδο της απλής εκτέλεσης μίας συνταγής, επιτρέποντάς μας τη συλλογή και επεξεργασία σημαντικού όγκου δεδομένων.

Αυτό είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο για τη δομή, την εύρυθμη λειτουργία και επιτυχία ενός φαρμακείου: η συλλογή και κατανόηση των δεδομένων.

Χρήση βασικών ψηφιακών εργαλείων

Ως φαρμακοποιοί, μπορούμε να πετύχουμε σε μία τόσο απαιτητική και διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά, μόνο αν εμείς και ολόκληρη η ομάδα μας έχουμε ένα σημαντικό επίπεδο ικανότητας χρήσης βασικών εργαλείων όπως το Microsoft Excel, το Microsoft Word και το e-mail.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμες για την επίτευξη των στόχων μας, μέσα από την πλήρη χαρτογράφηση και οργάνωση του φαρμακείου με σκοπό την ανάπτυξή του.

Όταν ο χρόνος είναι χρήμα

Αφού αναφέρθηκαν παραπάνω τα βασικά εργαλεία που όλοι έχουμε στη διάθεσή μας, ήρθε η ώρα για το πιο σημαντικό κομμάτι, τη βέλτιστη χρήση τους στο φαρμακείο!

Με μία απλή αναζήτηση στο Internet μπορεί ο καθένας να βρει πληθώρα προγραμμάτων που υπόσχονται τη ριζική αλλαγή της οργάνωσης του φαρμακείου σε ελάχιστο χρόνο, απαιτώντας όμως ένα σημαντικό χρηματικό κεφάλαιο.

Το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι αν τα προγράμματα αυτά είναι αποτελεσματικά, γιατί τα περισσότερα αποδεδειγμένα είναι.

Το ουσιαστικό ερώτημα είναι: Το χρειάζομαι;

Δεν μπορεί κανείς να δώσει μία γενικευμένη απάντηση στο ερώτημα, απαντώντας σωστό ή λάθος.

Η απάντηση αυτή θα πρέπει να δοθεί από τον κάθε φαρμακοποιό ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες του φαρμακείου του και τις οικονομικές δυνατότητές του.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις τόσο στον ευρύτερο χώρο της υγείας, όσο και στον χώρο των φαρμακείων είναι συνεχείς και αξιοσημείωτες.

Στην καθημερινότητά μας υπάρχει ένα κομμάτι της ημέρας το οποίο είναι γνωστό ως NAVT (Non Added Value Time), το οποίο σημαίνει χρόνος μη προστιθέμενης αξίας.

Ο χρόνος είναι το μόνο δίκαιο τμήμα της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από την τοποθεσία, την εργασία, την οικονομική ισχύ.

Η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας είναι η σωστή εκμετάλλευση του χρόνου.

Οι περισσότεροι ξοδεύουμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας στο φαρμακείο, κάτι που πρέπει να το δούμε σαν ευκαιρία και όχι αναγκαίο κακό.

Τα 60 λεπτά της επιτυχίας!

Μέσα σε αυτά τα 60 λεπτά κάθε μέρα, μπορείτε να εισάγετε όλα τα στοιχεία της ημέρας που προηγήθηκε σε ένα φύλλο Excel, κάτι που θα σας επιτρέψει σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να έχετε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία των πωλήσεών σας διαθέσιμα, δωρεάν!

Αυτό που απαιτείται είναι ο χρόνος για την εισαγωγή των στοιχείων, όπως ο ημερήσιος τζίρος των συνταγών και των παραφαρμάκων.

Μόλις αποκτήσετε οικειότητα με το συγκεκριμένο σύστημα, μπορείτε ακόμη και να καταχωρήσετε στοιχεία προηγούμενων μηνών, ώστε να δημιουργήσετε ένα αρχείο τριμήνου, εξαμήνου ή ετήσιο για να παρατηρήσετε αναλυτικά την πορεία του φαρμακείου σε θέματα πελατολογίου, τζίρου ανά κατηγορία και το πόσο επηρεάζουν οι μεταβολές των τιμών τη συνολική απόδοση της επιχείρησης.

Think Big, Start Small, Be Consistent

Αν μπορούσε το μυστικό της επιτυχίας να συγκεντρωθεί σε 3 φράσεις, θα ήταν ακριβώς αυτό!

Πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά, να έχουμε μεγάλες ιδέες και να προσπαθούμε να τις εφαρμόσουμε.

Η γνώση και η συνεχής ενημέρωση είναι αυτό που δίνει την προστιθέμενη αξία σε κάθε φαρμακοποιό.

Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως είναι η πίστη στην ιδέα, η υπομονή και φυσικά η επανάληψη!

Πρέπει να επιμένουμε στο πλάνο μας, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας.

Σαν αποτέλεσμα, η συστηματική εφαρμογή των όσων αναφέρθηκαν θα σας βοηθήσει να οργανώσετε πολύ καλύτερα το χρόνο σας, να είστε συνεχώς ενημερωμένοι, πιο αποδοτικοί, να έχετε πλήρη γνώση των οικονομικών μεγεθών του φαρμακείου και φυσικά, να αυξήσετε την κερδοφορία σας!

Καλή επιτυχία!

Ευθύμιος Βογιατζής, Φαρμακοποιός, MPharm, MBA, MSc
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων