fbpx

Η Έννοια της Διοίκησης των Επιχειρήσεων

Η έννοια της διοίκησης των επιχειρήσεων μπορεί να ορισθεί ως ένα σύστημα δράσης, το οποίο αποσκοπεί στην ορθολογική χρήση των πόρων.

Οι πόροι αυτοί διατίθενται για την πραγματοποίηση των στόχων που θέτει η επιχείρηση.

Η έννοια της διοίκησης των επιχειρήσεων μπορεί να ορισθεί ως ένα σύστημα δράσης, το οποίο αποσκοπεί στην ορθολογική χρήση των πόρων.

Το έργο της διοίκησης των επιχειρήσεων εκφράζεται με τη δραστηριότητα του manager φαρμακοποιού και έχει σαν στόχους:

Σαφήνεια στην ιεραρχία

Η σαφήνεια των στόχων για τα διάφορα τμήματα, συμβαδίζει απόλυτα με την ανάγκη για σαφήνεια στην ιεραρχία και στη διάρθρωση.

Συντονισμός των τμημάτων για την επίτευξη των στόχων

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες, παρότι υπάρχουν στόχοι οι οποίοι είναι καθορισμένοι με σαφήνεια, δημιουργούνται συγκρούσεις.

Οι συγκρούσεις αυτές καθιστούν ανέφικτη την πραγματοποίηση των στόχων.

Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρχει ένας ομαλός συντονισμός των ανθρώπων για την επίτευξη των στόχων.

Ανάθεση εξουσίας και ευθύνης

Η επίτευξη στόχων σε μια επιχείρηση είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των ατόμων που δουλεύουν σε αυτήν.

Ο προϊστάμενος πρέπει να αναθέτει στους υφισταμένους του κάποια καθήκοντα, τα οποία όμως θα πρέπει να συνοδεύονται και από την ανάθεση της αντίστοιχης εξουσίας και πρωτοβουλίας.

Αποτελεσματικές εσωτερικές επικοινωνίες

Η επικοινωνία σε κάθε επιχείρηση είναι πολύ σημαντικό ζήτημα.

Χωρίς την ύπαρξη της ροής των πληροφοριών, καθώς και των οδηγιών μεταξύ των κέντρων λήψεως αποφάσεων στα διάφορα επίπεδα της ιεραρχίας, δεν είναι εφικτή η επιβίωση της επιχείρησης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οργανωτική ευελιξία

Όχι σε υπερβολικό βαθμό οργάνωση, που δημιουργεί στην ομάδα συμπτώματα υπερβολικής ανελαστικότητας, μέσω των αναρίθμητων και πολύ λεπτομερειακών κανόνων που καθορίζονται.

Δημιουργία κουλτούρας οργάνωσης

Για να υπάρξουν συνέπεια και συνέχεια στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης, είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας κατάλληλης κουλτούρας, την οποία γνωρίζουν και προς την οποία συμβαδίζουν όλα τα μέλη της επιχείρησης.

Η ανάπτυξη αυτής της κουλτούρας οργάνωσης, μπορεί να δημιουργηθεί κυρίως με την εξέλιξη των στελεχών της επιχείρησης.

Συμπεράσματα

Το φαρμακείο του αύριο οφείλει να έχει το απαιτούμενο μέγεθος για να μπορεί να κινείται στον χώρο του επιχειρείν με όλες τις οργανωτικές δομές μιας ολοκληρωμένης σύγχρονης επιχείρησης.

Με απόλυτα ειδικευμένους ανθρώπους σε ιεραρχικά επίπεδα, με σαφή προσδιορισμό των θέσεων εργασίας, με χώρους απόλυτα συμβατούς με τις αρχές του category management των προϊόντων στον χώρο, και με Πληροφοριακά Συστήματα Υποστήριξης Αποφάσεων, π.χ. CRM, BI, και HRP, σε πλήρη χρήση από το ανθρώπινο δυναμικό.

Τα φαρμακεία του αύριο δεν μπορεί να είναι "one man show", αλλά μια ολοκληρωμένη επιχείρηση απόλυτα εναρμονισμένη στα δεδομένα των καιρών, αλλά και εύκολα προσαρμοζόμενη στις εκάστοτε συνθήκες, κοινωνικές και οικονομικές.

Η εποχή όπου σαν κριτήριο πρόσληψης ήταν ο βαθμός συγγενείας, αλλά και τα ωράρια αποτελούσαν ταμπού, τελείωσε οριστικά!

H Θεωρία των Κεκτημένων ανήκει σε μυαλά που επιμένουν να χειραγωγούν ανθρώπους, συστήματα και δομές.

Τα "Κεκτημένα" στο επιχειρείν του αύριο οφείλει να είναι ένα και μοναδικό

Η ευημερία των ανθρώπων μέσα από ένα εργασιακό περιβάλλον που παράγει έργο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και η ευεξία για το παραγόμενο έργο από τους ανθρώπινους πόρους που το δημιουργούν.

Οι έννοιες της ευημερίας και της ευεξίας είναι σαφώς υποκειμενικές και αφορούν αποκλειστικά και μόνο την κάθε μια ανθρώπινη οντότητα ή το σύνολο που αποτελεί και στηρίζει μια επιχείρηση.

Το μέλλον του φαρμακείου είναι πιο λαμπερό, πιο αισιόδοξο, γι’ αυτούς που θα τολμήσουν να πάνε μπροστά ξεχνώντας τα παλιά "κεκτημένα"!

Ανδρέας Καλλιβωκάς, Φαρμακοποιός
www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων