fbpx

4 Μέθοδοι Management για να Εφαρμόσετε στο Φαρμακείο σας

Πώς μπορεί ο φαρμακοποιός να γίνει ένας καλός μάνατζερ και να διαχειρίζεται σωστά την ομάδα του, με στόχο την καλύτερη απόδοση της και κατά συνέπεια του φαρμακείου του;

Ποιος είναι ο ρόλος του ως υπεύθυνος για τον έλεγχο και τη διαχείριση αυτού;

Ορισμένοι ταυτίζουν τον όρο management µε τη διοίκηση, άλλοι µε τη διεύθυνση, άλλοι µε την ηγεσία, άλλοι µε τη διαχείριση και άλλοι µε την οργάνωση.

4 Τύποι Management για να Εφαρμόσετε στο Φαρμακείο σας

Στο φαρμακείο, όπως και σε κάθε άλλο εργασιακό περιβάλλον, ο φαρμακοποιός οργανώνει τη γενική λειτουργία αυτού, τις καθημερινές εργασίες και θέτει τους μελλοντικούς στόχους, εξασφαλίζοντας την ορθή πραγματοποίησή τους.

Με λίγα λόγια, διαχειρίζεται την καθημερινότητα.

Τι είδους management όμως πρέπει να υιοθετήσει ο φαρμακοποιός;

Μπορούν όλοι να διοικήσουν με τον ίδιο τρόπο;

Ποιες ικανότητες χρειάζονται για να ανταπεξέλθει στη διαχείριση της ομάδας του;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος για να διαχειριστείτε το φαρμακείο σας.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, υπάρχουν τέσσερις διαφορετικοί μέθοδοι διοίκησης τους οποίους περιγράφουμε παρακάτω.

Management Καθοδήγησης

Προσοχή!

Η καθοδήγηση πρέπει να γίνεται δίνοντας οδηγίες και παροτρύνοντας τους συνεργάτες σας και όχι με αυταρχικό τρόπο.

Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι η οργάνωση της ομάδας, η οποία διευκολύνει τη διεκπεραίωση των εργασιών, επιτρέπει τη δημιουργία διαδικασιών και βελτιώνει τον χρόνο με τον οποίο θα εκτελεστούν.

Από την άλλη, ορισμένα μειονεκτήματα είναι ότι οι εργαζόμενοι έχουν λίγα περιθώρια να αναπτύξουν την αυτονομία τους και φυσικά ο φαρμακοποιός-manager είναι σχεδόν αδιανόητο να μην κάνει λάθη.

Management Πειθούς

Σε αυτή τη μέθοδο διοίκησης, ο φαρμακοποιός-manager αφιερώνει χρόνο για να εξηγήσει τις αποφάσεις που παίρνει.

Φυσικά, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα θεωρείται η κινητοποίηση των συνεργατών του, ενώ από την άλλη θεωρείται αρκετά κουραστικό για έναν manager να έχει το μονοπώλιο στη λήψη όλων των αποφάσεων.

Management Συμμετοχής

Εδώ, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η κοινή συναίνεση και η συμμετοχή όλων.

Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι όλη η ομάδα έχει τη δυνατότητα και την ευκαιρία να εκφράσει τη δημιουργικότητά της.

Το μόνο μειονέκτημα θεωρείται ότι η θέση του διευθυντή παραμένει ασαφής.

Management Εξουσιοδότησης

Ο συγκεκριμένος τρόπος διοίκησης επιτρέπει στους υπαλλήλους να λαμβάνουν αποφάσεις σε συγκεκριμένα πλαίσια και όρια.

Οι υπάλληλοι έχουν ευθύνες και αρμοδιότητες και στην πραγματικότητα εμπλέκονται στον τρόπο διοίκησης μέσα σε ορισμένα πλαίσια.

Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση που ένας υπάλληλος κάνει λάθος, ο φαρμακοποιός-manager παραμένει ο κύριος υπεύθυνος.

Οι αρμοδιότητες που δίνονται σε κάθε υπάλληλο πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ικανότητές του.

Πώς να επιλέξετε όμως την κατάλληλη μέθοδο διοίκησης για εσάς;

Για να επιλέξει την κατάλληλη μέθοδο management, ο φαρμακοποιός-manager αναλύει εκ των προτέρων τον βαθμό αυτονομίας του κάθε συνεργάτη ξεχωριστά.

Γι’ αυτό, συνδυάζει τις δεξιότητές του και το κίνητρό του για μια συγκεκριμένη εργασία.

Οι υπάλληλοι έχουν ευθύνες και αρμοδιότητες και στην πραγματικότητα εμπλέκονται στον τρόπο διοίκησης μέσα σε ορισμένα πλαίσια.

Υπάρχουν τέσσερις δυνατοί συνδυασμοί:

1. Αν ο συνεργάτης σας είναι λίγο ή αρκετά ικανός και κινητοποιημένος, είναι καλύτερα να επιλέξετε το management καθοδήγησης, ώστε να του δίνετε πάντα παροτρύνσεις για να εργαστεί αποδοτικότερα.

2. Αν ο συνεργάτης σας είναι λίγο κινητοποιημένος ή δεν έχει αρκετές ικανότητες, θα πρέπει να επιλέξετε το management πειθούς, εξηγώντας του συνεχώς τους λόγους των αποφάσεων σας.

3. Αν ο συνεργάτης σας είναι ικανός και με όρεξη για εργασία, τότε συμμετέχει και αυτός με προτάσεις στη λήψη αποφάσεων.

4. Τέλος, όταν ένας εργαζόμενος είναι ειδικός στον τομέα του, με όρεξη και ικανότητες, θα πρέπει να του αναθέτονται πλήρως τα καθήκοντα.

Εσείς θα πρέπει να φροντίσετε να τοποθετήσετε τον σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση, υπό την επίβλεψή σας όταν αυτό χρειάζεται, αλλά και με την απόλυτη ελευθερία όταν είναι δυνατό.

www.PharmaManage.gr

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων