fbpx

Επείγουσες Καταστάσεις στα Παιδιά και η Κατάλληλη Διαχείριση στο Φαρμακείο

Κάθε φαρμακείο ασχολείται κατά μέσο όρο 2 με 3 φορές την εβδομάδα με περιστατικά παιδιών που απαιτούν επείγουσα περίθαλψη.

Επείγουσες Καταστάσεις στα Παιδιά και η Κατάλληλη Διαχείριση στο Φαρμακείο.

Οι επείγουσες καταστάσεις σε βρέφη και μικρά παιδιά, αφορούν κυρίως τραύματα, εγκαύματα, αλλά και έκτακτα αναπνευστικά προβλήματα και σπασμούς.

Ποια η κατάλληλη διαχείριση των περιστατικών αυτών; Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι;

Οι επείγουσες καταστάσεις στα παιδιά, είναι κάτι το οποίο καλείστε να αντιμετωπίσετε πολύ συχνά στο φαρμακείο.

Πολλές φορές, πρόκειται για καταστάσεις που εμπίπτουν στα πλαίσια της υπερβολής των γονέων, ωστόσο όμως, μερικές φορές συμβαίνει να αφορούν καταστάσεις πραγματικής έκτακτης ανάγκης, που ενδέχεται να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή ενός παιδιού.

Ο χειρισμός μιας επείγουσας κατάστασης ενδέχεται να είναι απλός, για την άμεση ανακούφιση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Άλλες φορές ωστόσο, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τον χειρισμό, αλλά και άμεση πρωτοβουλία για κλήση στις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.  

Ποιες είναι οι συχνότερες επείγουσες καταστάσεις στα παιδιά;

Πληγές

Η αυξημένη ενέργεια και δραστηριότητα των παιδιών, πολλές φορές οδηγεί σε κάποιον τραυματισμό, μικρό ή μεγάλο. Αναφερόμενοι στις πληγές, θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα εξαρτώνται από το βάθος, την έκταση, αλλά και την παρουσία ή απουσία αιμορραγίας στο τραύμα.

Εάν το τραύμα είναι σοβαρό, μετά το ξέπλυμα με φυσιολογικό ορό, προστατέψτε το από ενδεχόμενη επιμόλυνση με αποστειρωμένες γάζες.

Αναπροσαρμόστε τη θέση του μωρού ανάλογα με τη θέση του τραύματος και καλύψτε το, ενώ περιμένετε βοήθεια. Χρησιμοποιήστε αυτοκόλλητα επιθέματα μόνο σε μικρές πληγές και σε περιοχές του δέρματος που δεν κινούνται. Αποφύγετε τη χρήση τους στο πρόσωπο.

Δαγκώματα και τσιμπήματα

Η επαφή των παιδιών με τη φύση, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αυξάνει τις πιθανότητες για τα περιστατικά δαγκώματος από κάποιο ζώο ή τσιμπήματος από έντομα.

Τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι ένα τσίμπημα ή δάγκωμα είναι σοβαρό, είναι: εάν πρόκειται για βρέφος κάτω των 6 μηνών, εάν το μέγεθος του τραύματος είναι μεγαλύτερο από το μισό της παλάμης και αν υπάρχει δάγκωμα στο πρόσωπο, το λαιμό ή σε άρθρωση.

Αρχικά, απαραίτητο είναι να σταματήσει πιθανή αιμορραγία και αφού καθαριστεί απαλά, να εφαρμοστεί άχρωμο αντισηπτικό και να τυλιχθεί με αποστειρωμένη γάζα.

Σε περίπτωση δαγκώματος στο άνω άκρο, ελέγξτε αρχικά τις κινήσεις των δακτύλων του παιδιού και έπειτα βεβαιωθείτε εάν το παιδί είναι εμβολιασμένο κατά του τετάνου, καθώς και για τα εμβόλια του ζώου, εάν πρόκειται για κατοικίδιο που δάγκωσε το παιδί.

Όσον αφορά τα τσιμπήματα από υμενόπτερα, αφαιρέστε το κεντρί χωρίς συμπίεση, απολυμάνετε και εφαρμόστε πάγο στο σημείο για 20 λεπτά.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων που υποδηλώνουν γενική αλλεργική αντίδραση όπως ζάλη, εξανθήματα σε όλο το σώμα, πρήξιμο του προσώπου και του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή, καλέστε αμέσως τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Εγκαύματα

Η νεαρή ηλικία αποτελεί από μόνη της σοβαρό παράγοντα επικινδυνότητας για πρόκληση εγκαυμάτων, πόσο μάλλον εάν πρόκειται για εγκαύματα στον λαιμό και το πρόσωπο (δυνητικά ζωτικής σημασίας γιατί εμποδίζουν τους αεραγωγούς), στο περίνεο (υψηλός κίνδυνος σήψης), στα χέρια και στις πτυχές κάμψης.

Όταν πρόκειται για καμένη επιφάνεια περίπου στο 10% του σώματός του, το νήπιο θα πρέπει να νοσηλευτεί. Όταν το θερμικό έγκαυμα είναι πρόσφατο (λιγότερο από 15 λεπτά), ψύξτε κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης, αλλά όχι παρατεταμένα, καθώς η υποθερμία που θα δημιουργηθεί ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση του παιδιού.

Εάν το έγκαυμα δεν είναι σοβαρό, απολυμάνετε με αντισηπτικό ευρέος φάσματος, καλύψτε με μη αυτοκόλλητο επίδεσμο και ελέγξτε για εμβολιασμό κατά του τετάνου.

Συμβουλέψτε για άμεση ιατρική συμβουλή σε περίπτωση που εμφανιστούν σημάδια φλεγμονής.

Επίσταξη

Αν και ορισμένα άτομα έχουν προδιάθεση για την εμφάνιση ρινορραγίας, οι αυξημένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης αυτών των περιστατικών.

Σε περίπτωση ρινορραγίας, φυσήξτε απαλά τη μύτη του παιδιού για να αφαιρεθούν οι θρόμβοι αίματος. Καθίστε το βρέφος με το κεφάλι λυγισμένο προς τα εμπρός και πιέστε το ρουθούνι που αιμορραγεί στο πλάι με το δάχτυλό σας για 10 έως 15 λεπτά.

Σε καμία περίπτωση μην το ξαπλώσετε και μην βάλετε το κεφάλι του προς τα πίσω, καθώς θα πρέπει να αποφύγετε τη ροή του αίματος προς τον λαιμό και την πρόκληση εμετού.

Ένα παγάκι στη βάση της μύτης μπορεί να βοηθήσει, σταματώντας την αιμορραγία, όπως επίσης και μια κομπρέσα εμποτισμένη με αλγινικό ασβέστιο (αιμοστατικό βαμβάκι).

Ξένο σώμα στο μάτι

Αφού ελέγξετε ότι δεν υπάρχει τραυματισμός στον βολβό του ματιού, αφαιρέστε το ξένο σώμα (για παράδειγμα σκόνη) πλένοντας το μάτι με άφθονο φυσιολογικό ορό, χωρίς σκούπισμα ή τρίψιμο.

Άλλες τεχνικές όπως η αναστροφή του βλεφάρου ενέχουν τον κίνδυνο μόλυνσης ή τραυματισμού του κερατοειδούς.

Εάν το ξένο σώμα ξεπλυθεί, η γνώμη ενός οφθαλμίατρου είναι απαραίτητη μέσα στις επόμενες ημέρες, με σκοπό να διαπιστωθεί πιθανός τραυματισμός του κερατοειδούς.

Πνιγμός

Για να αποκατασταθεί η δίοδος του αέρα χωρίς να χάνεται χρόνος, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί μεγάλη πίεση στον θώρακα του παιδιού προκαλώντας την αποβολή του ξένου σώματος.

Εάν το βρέφος είναι άνω του ενός έτους, χτυπήστε δυνατά έως και 5 φορές, με το χέρι σας ευθύ, το πάνω μέρος της πλάτης ανάμεσα στις ωμοπλάτες, όντας το παιδί καθισμένο με γερμένο το κεφάλι χαμηλότερα από τον θώρακα του.

Έπειτα κάντε κοιλιακές θωρακικές συμπιέσεις προς τα πάνω και πίσω στα πλευρά. Η ίδια τεχνική εφαρμόζεται εάν το παιδί είναι μικρότερο του ενός έτους, πιέζοντας με τον πήχη σας το στομάχι του.

Στη συνέχεια αναποδογυρίστε το ανάσκελα, τοποθετήστε δύο δάχτυλα κάθετα στη γραμμή του μέσου του στέρνου και πιέστε, έτσι ώστε ο θώρακας να βυθιστεί λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο του πάχους του.

Ελέγξτε μετά από κάθε πίεση εάν το ξένο σώμα εμφανίζεται στο στόμα. Εάν όχι καλέστε άμεσα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Άσθμα και βρογχιολίτιδα

Σε περίπτωση επίμονης αναπνευστικής δυσφορίας, τοποθετείστε το παιδί σε ημικαθιστή θέση ώστε να ελευθερώσετε το διάφραγμα από την πίεση που ασκείται από τα ενδοκοιλιακά όργανα.

Καλέστε άμεσα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και χορηγείστε κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό, οξυγόνο υψηλής ροής (3 έως 6 L/min), ενώ περιμένετε βοήθεια.

Εφαρμόστε την ίδια στάση για τη βρογχιολίτιδα, αλλά χορηγείστε μόνο 3 L/min οξυγόνου σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο.

Υπερθερμικός σπασμός

Πολλές φορές σε εμπύρετες καταστάσεις όπου η θερμοκρασία είναι υψηλή, το παιδί ενδέχεται να εκδηλώσει από μέτριους έως έντονους σπασμούς. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να τοποθετήσετε το αναίσθητο παιδί στο πλάι, για να προστατέψετε τον αεραγωγό από πιθανό εμετό.

Κατά τη φάση εκδήλωσης σπασμών, αποτρέψτε το από το να πληγωθεί και προστατέψτε το κεφάλι του. Παρακολουθήστε την πλήρη αφύπνισή του και θεραπεύστε τον πυρετό με απλά αντιπυρετικά (υπόθετα παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης).

Εάν οι σπασμοί επιμείνουν, ειδοποιήστε την άμεση βοήθεια. Αν κριθεί απαραίτητο και πάντα με τη συμβουλή του γιατρού, ίσως να χρειαστεί να κάνετε μία ένεση διαζεπάμης ενδοορθικά, ώστε να σταματήσει ο σπασμός.

Ζαφειρένια Παπαζαφειρίου, Φαρμακοποιός MSc

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων