fbpx

Φροντίδα Ανάρρωσης του Ασθενή Μετά από Βαριές Παθολογίες και Μακροχρόνιες Νοσηλείες

Το χρονικό διάστημα, είτε μεγάλο, είτε μικρό που χρειάζεται ένας ασθενής για την πλήρη ανάκαμψη των σωματικών του δυνάμεων, έπειτα από μία περίοδο ασθένειας ή μακροχρόνιας νοσηλείας, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής με την επιλογή της κατάλληλης φροντίδας.

Ασθένεια, ορίζεται ως η διαταραχή της ομοιόστασης του οργανισμού, δηλαδή η μη ύπαρξη ισορροπίας μεταξύ των φυσιολογικών χαρακτηριστικών του.

Οι ασθένειες μπορεί να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη ή θάνατο. 

Φροντίδα Ανάρρωσης Μετά από Βαριές Παθολογίες και Μακροχρόνιες Νοσηλείες.

Η εμφάνιση μίας ασθένειας, είναι γεγονός που μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Μολύνσεις και λοιμώξεις για παράδειγμα, οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως οι ιοί και τα βακτήρια.

Άλλα αίτια εμφάνισης ασθενειών, είναι κληρονομικά, διανοητικής ή ψυχικής φύσεως, ένα ατύχημα, τοξικές και άλλες επιβλαβείς ουσίες, αυτοάνοσα νοσήματα κλπ.

Ανάλογα με τον τρόπο και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αντιμετώπιση, οι ασθένειες διακρίνονται σε ελαφριές, όπως ένα κρυολόγημα με βήχα και ελαφρύ πυρετό, μέτριες όπως η ανεμοβλογιά και σε σοβαρές, όπως ο καρκίνος.

Στα πλαίσια της προσπάθειας να διατηρήσει την ομοιόσταση του ή να την επαναφέρει, ο οργανισμός εμφανίζει συνήθως διάφορα συμπτώματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν  με φάρμακα ή με ειδικές ασκήσεις, ενώ σοβαρότερες καταστάσεις με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία.

Ανάρρωση μετά από μία χειρουργική επέμβαση

Ένας βαθμός μετεγχειρητικής δυσφορίας είναι πάντα αναμενόμενος, ιδίως όταν αρχίσει να περνάει η επίδραση της αναισθησίας και των αναλγητικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παυσίπονα από το στόμα, αρκούν για να ανακουφίσουν από τον πόνο.

Υπάρχουν άτομα τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερη βοήθεια για τον έλεγχο του πόνου, γι αυτό και μπορεί να τοποθετηθεί ενδοφλεβίως αντλία αναλγησίας ελεγχόμενη από τον ασθενή.

Το λεγόμενο Πρωτόκολλο Προωθημένης Μετεγχειρητικής Ανάνηψης (Enhanced Recovery Protocol, ERP), ακολουθείται ιδίως μετά από ένα μείζον χειρουργείο.

Αυτό, σημαίνει ότι μπορούν να καταναλωθούν υγρά και τροφή κατά βούληση, ξεκινώντας με ελαφριά δίαιτα, ενώ αν ο ασθενής είναι σε θέση να λάβει υγρά, τότε μπορεί να αφαιρεθεί και ο φλεβοκαθετήρας.

Με τον τρόπο αυτό, κινητοποιείται ταχύτερα το έντερο. Μερικές φορές οι ασθενείς αισθάνονται ναυτία μετά από τη λήψη υγρών και τροφής, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερο προτού εισάγουμε πλήρη σίτιση.

Συστήνεται η κινητοποίηση του ασθενούς όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά την επέμβαση, καθώς έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την ανάρρωση και επιδρά θετικά στη λειτουργία του εντέρου.

Αν η νοσηλεία είναι μακρά, εκτός και υπάρχει σαφής αντένδειξη, δίνονται ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης, όπως και αντιπηκτικές ενέσεις, προκειμένου να προστατεύσουν από τη δημιουργία θρόμβου που μπορεί να ταξιδέψει προς τους πνεύμονες, προκαλώντας επικίνδυνη για τη ζωή πνευμονική εμβολή.

Όταν ο ασθενής πάρει εξιτήριο…

Σε γενικές γραμμές, ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο όταν είναι σε θέση να καταναλώνει υγρά και τροφή, ο πόνος έχει καταστεί ανεκτός και μπορεί να περπατήσει χωρίς υποστήριξη.

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ο ασθενής λαμβάνει συνταγή για παυσίπονα τα οποία θα λαμβάνει για λίγες μέρες μετά την επέμβαση.

Η φροντίδα στο σπίτι

Ο χρόνος ανάρρωσης και επιστροφής στην εργασία  μετά το χειρουργείο, εξαρτάται από το είδος της επέμβασης και ποικίλει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τη γενική κατάσταση της υγείας του και τη φύση της δουλειάς του.

Πολλοί ασθενείς αισθάνονται γενικά κακουχία και κόπωση μετά από ένα μείζον χειρουργείο ως και δύο μήνες αργότερα, ενώ μπορεί να χρειαστούν βοήθεια ακόμα και με την καθημερινή ετοιμασία των γευμάτων, το νοικοκυριό και τα ψώνια.

Ο πόνος στην περιοχή του χειρουργικού τραύματος διαρκεί λίγες εβδομάδες, ωστόσο καλό είναι να γίνεται μία σταδιακή προσπάθεια αποδέσμευσης από τα παυσίπονα.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να αποφύγει την άρση βάρους, αλλά και την έντονη σωματική άσκηση για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Η επαναφορά στη σεξουαλική δραστηριότητα, μπορεί να γίνει όποτε το επιθυμεί.

Η ισορροπημένη διατροφή μετά το χειρουργείο, συμβάλλει θετικά στη διαδικασία της ανάρρωσης. Το ντους συνίσταται ακόμη και αμέσως μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, ενώ το μπάνιο μετά από 7 μέρες, αφού τα τραύματα έχουν επουλωθεί.

Όταν το χειρουργείο είναι ημερήσιο, με τοπική ή γενική αναισθησία, συνίσταται η αποφυγή της οδήγησης για ένα 24ωρο, της κατανάλωσης αλκοόλ και της υπογραφής σημαντικών νομικών εγγράφων, ενώ ο ασθενής καλό θα είναι να συνοδεύεται από κάποιο οικείο άτομο, τουλάχιστον για τις επόμενες 12 ώρες.

Σε περιπτώσεις βαρύτερου χειρουργείου, ο ασθενής μπορεί να οδηγήσει όταν είναι σε θέση να κάνει επείγουσα στάση γρήγορα και με ασφάλεια, αλλά και να βγει από το αυτοκίνητο.

Και πάλι, οι χρόνοι ποικίλουν ανάλογα με τον οργανισμό και τη σοβαρότητα της επέμβασης.

Ανάρρωση μετά από σοβαρή νόσηση από COVID 19

Τα πιο συχνά συμπτώματα της νόσου, είναι: 

- επίμονος βήχας

- πυρετός

- αδυναμία (κόπωση)

- μυαλγίες

- δύσπνοια

- απώλεια/διαταραχή όρεξης, γεύσης, όσφρησης

Φυσικά, η βαρύτητα και η διάρκεια των συμπτωμάτων από ασθενή σε ασθενή, ποικίλλει. Για τους περισσότερους που έχουν μολυνθεί, η νόσος είναι ασυμπτωματική ή με πολύ ήπια συμπτώματα, με διάρκεια από 7 έως 14 ημέρες.

Η λήξη της ενεργούς λοίμωξης βάσει των παραπάνω, σημαίνει την αρχή της διαδικασίας ανάρρωσης. Το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι την πλήρη αποκατάσταση και επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα λειτουργικότητας (πριν από τη νόσο).

Σε μία μέτριας βαρύτητας νόσηση, χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες μέχρι την πλήρη αποκατάσταση, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις από 3 έως και 6 εβδομάδες.

Γιατί είναι σημαντική η περίοδος της ανάρρωσης;

Χαρακτηριστικό της  COVID-19 είναι ότι τα πιο συχνά συμπτώματα (υψηλός πυρετός και αναπνευστική δυσχέρεια) είναι «η κορυφή του παγόβουνου». Η λοίμωξη από το ιό προκαλεί σοβαρή φλεγμονή η οποία επηρεάζει γενικά τη λειτουργία του οργανισμού.

Ακόμα και μετά την εξαφάνιση του ιού, η φλεγμονώδης αυτή κατάσταση παραμένει ενεργή για κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως, αρκετοί ασθενείς, είναι πιθανό να συνεχίσουν να βιώνουν συμπτώματα της νόσου ακόμα και μετά τη λήξη της ενεργής λοίμωξης.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ανάρρωση, είναι η ηλικία αλλά και η κατάσταση υγείας του ατόμου, πριν τη νόσηση. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα κάθε ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και εμφάνισης μακροχρόνιων επιπλοκών.

Στα άτομα αυτά, υψηλού κινδύνου και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους, τα μέτρα προστασίας και κοινωνικής απομόνωσης είναι πολύ σημαντικά.

Για όλους τους ασθενείς βέβαια, η άμεση εφαρμογή συστηματικών μέτρων ανάρρωσης και προγραμμάτων αποκατάστασης, είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη των σοβαρών επιπτώσεων της λοίμωξης, αλλά και για τη βέλτιστη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.

Ποια η κατάλληλη φροντίδα;

Πολύ σημαντικό, το να υπάρχει τακτική επικοινωνία με τον οικογενειακό γιατρό. Η επικοινωνία αυτή, παρέχει σημαντική υποστήριξη και εξατομικευμένη φροντίδα, βοηθώντας και στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων, σχετικά με την ανάρρωση.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης η σημασία της παρακολούθησης των συμπτωμάτων, καθώς και η καθημερινή μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος 2 φορές και του οξυγόνου του αίματος (με ένα παλμικό οξύμετρο).

Αν το οξυγόνο βρεθεί να είναι χαμηλότερο από 94%, ή και η θερμοκρασία άνω των 38οC, επιβάλλεται η άμεση επικοινωνία με τον γιατρό.

Εάν πάλι εμφανιστεί δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια, επίμονος πόνος ή αίσθημα βάρους στο στήθος, μελάνιασμα στα χείλη ή στο πρόσωπο, υπνηλία ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, επιβάλλεται η άμεση αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Είναι γενικά σημαντικό το να «ακούει» κάποιος τον οργανισμό του. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός. Η ανάρρωση είναι μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ο ασθενής θα πρέπει να δίνει στο σώμα του τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει..

Ηλιάνα Ματιάκη, Φαρμακοποιός, MSc Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ, MSc Γενετικής ΔΠΘ

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων