Οι Συμβουλές του Φαρμακοποιού στον Ασθενή με Πονοκέφαλο
Πολλές φορές, οι ασθενείς επισκέπτονται το φαρμακείο, αναζητώντας ανακούφιση από έναν πονοκέφαλο με τον οποίο είναι εξοικειωμένοι και αντιμετωπίζουν ήδη για ένα σημαντικό διάστημα, ή αναζητούν συμπληρώματα διατροφής, εναλλακτικές λύσεις και συμβουλές για την υπάρχουσα θεραπεία που λαμβάνουν.
Ωστόσο, ορισμένες μορφές πονοκεφάλου, όπως η ξαφνική έναρξη μιας σοβαρής κεφαλαλγίας, η προοδευτική επιδείνωση μιας μόνιμης κεφαλαλγίας, ο πονοκέφαλος που προκαλείται από άσκηση, αλλά και η παρουσία ταυτόχρονων νευρολογικών διαταραχών, χρήζουν άμεσα αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.
Ποιές συμβουλές μπορείτε να δώσετε στους πελάτες σας, ώστε να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο;
Αλλαγή στον τρόπο ζωής
Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος για ασθενείς που υποφέρουν από πονοκεφάλους. Το αλκοόλ ή το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους.
Η κατανάλωση καφέ μπορεί να ευθύνεται για χρόνιους καθημερινούς πονοκεφάλους.
Στο σπίτι, απομακρύνετε τα προϊόντα που προκαλούν πονοκέφαλο (ορισμένες κόλλες, χρώματα, ορισμένα προϊόντα καθαρισμού).
Παρατηρήστε εάν οι πονοκέφαλοι προέρχονται από υπερβολικό ή ανεπαρκή ύπνο.
Η κόπωση και το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου, πυροδοτούν την ημικρανία. Το ίδιο και τα ταξίδια, οι μεταβολές του καιρού, το άγχος, τα ακανόνιστα γεύματα, η αφυδάτωση, κ.λπ.
Σε περίπτωση κρίσης κεφαλαλγίας, ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό των συμπτωμάτων είναι η ανάπαυση στο κρεβάτι, σε χώρο με δροσερή θερμοκρασία, χωρίς φως ή θόρυβο.
Τα προϊόντα συμβουλής
Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές οικογένειες ως εργαλείο στα χέρια του φαρμακοποιού, διαθέσιμες χωρίς ιατρική συνταγή. Η παρακεταμόλη είναι το φάρμακο πρώτης γραμμής.
Σε δόση 1g, έχει αποδειχθεί ότι παρέχει ανακούφιση μετά από δύο ώρες για τους μισούς ασθενείς με κρίσεις ημικρανίας.
Ορισμένοι συνδυασμοί, όπως η παρακεταμόλη με κωδεΐνη και καφεΐνη, μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο μέτριας έως σοβαρής έντασης ή που δεν ανταποκρίνεται στη χρήση περιφερειακών αναλγητικών μόνο.
Μεταξύ των ΜΣΑΦ, η ιβουπροφαίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στις ημικρανίες. Λαμβάνεται ξεκινώντας με 200 mg και στη συνέχεια αυξάνεται σε 400 mg εάν χρειάζεται.
Σε κάθε περίπτωση πάντως να είστε προσεκτικοί με τις αντενδείξεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. ναυτία, διάρροια, έλκη, πεπτική αιμορραγία, κ.λπ.).
Τα οπιούχα, όπως η κωδεΐνη, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση ή ακόμη και σε εθιστική συμπεριφορά. Επιπλέον, μπορούν να επιδεινώσουν τη ναυτία.
Από τα μη φαρμακευτικά σκευάσματα, χρήσιμο επίσης για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας είναι το Meadowsweet, η λεγόμενη «φυτική ασπιρίνη», που βασίζει την δράση της στα σαλικυλικά που περιέχονται στις ανθισμένες κορυφές του.
Όμοια μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λευκή ιτιά (Salix alba) για τα σαλικυλιωμένα παράγωγά της με αναλγητικές ιδιότητες.
Τέλος, ανακούφιση στις κεφαλαλγίες μπορεί να προσφέρει το έλαιο μέντας για τοπικό μασάζ, το πολύ μέχρι 3 φορές την ημέρα.