fbpx

Οι Συμβουλές του Φαρμακοποιού στον Ασθενή με Πονοκέφαλο

Πολλές φορές, οι ασθενείς επισκέπτονται το φαρμακείο, αναζητώντας ανακούφιση από έναν πονοκέφαλο με τον οποίο είναι εξοικειωμένοι και αντιμετωπίζουν ήδη για ένα σημαντικό διάστημα, ή αναζητούν συμπληρώματα διατροφής, εναλλακτικές λύσεις και συμβουλές για την υπάρχουσα θεραπεία που λαμβάνουν.

Ωστόσο, ορισμένες μορφές πονοκεφάλου, όπως η ξαφνική έναρξη μιας σοβαρής κεφαλαλγίας, η προοδευτική επιδείνωση μιας μόνιμης κεφαλαλγίας, ο πονοκέφαλος που προκαλείται από άσκηση, αλλά και η παρουσία ταυτόχρονων νευρολογικών διαταραχών, χρήζουν άμεσα αναζήτηση ιατρικής συμβουλής.

Πονοκέφαλος και οι Συμβουλές του Φαρμακοποιού.

Ποιές συμβουλές μπορείτε να δώσετε στους πελάτες σας, ώστε να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο;

Αλλαγή στον τρόπο ζωής

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος για ασθενείς που υποφέρουν από πονοκεφάλους. Το αλκοόλ ή το κάπνισμα μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους.

Η κατανάλωση καφέ μπορεί να ευθύνεται για χρόνιους καθημερινούς πονοκεφάλους.

Στο σπίτι, απομακρύνετε τα προϊόντα που προκαλούν πονοκέφαλο (ορισμένες κόλλες, χρώματα, ορισμένα προϊόντα καθαρισμού).

Παρατηρήστε εάν οι πονοκέφαλοι προέρχονται από υπερβολικό ή ανεπαρκή ύπνο.

Η κόπωση και το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου, πυροδοτούν την ημικρανία. Το ίδιο και τα ταξίδια, οι μεταβολές του καιρού, το άγχος, τα ακανόνιστα γεύματα, η αφυδάτωση, κ.λπ.

Σε περίπτωση κρίσης κεφαλαλγίας, ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον περιορισμό των συμπτωμάτων είναι η ανάπαυση στο κρεβάτι, σε χώρο με δροσερή θερμοκρασία, χωρίς φως ή θόρυβο.

Τα προϊόντα συμβουλής

Υπάρχουν πολλές θεραπευτικές οικογένειες ως εργαλείο στα χέρια του φαρμακοποιού, διαθέσιμες χωρίς ιατρική συνταγή. Η παρακεταμόλη είναι το φάρμακο πρώτης γραμμής.

Σε δόση 1g, έχει αποδειχθεί ότι παρέχει ανακούφιση μετά από δύο ώρες για τους μισούς ασθενείς με κρίσεις ημικρανίας.

Ορισμένοι συνδυασμοί, όπως η παρακεταμόλη με κωδεΐνη και καφεΐνη, μπορούν να διαχειριστούν τον πόνο μέτριας έως σοβαρής έντασης ή που δεν ανταποκρίνεται στη χρήση περιφερειακών αναλγητικών μόνο.

Μεταξύ των ΜΣΑΦ, η ιβουπροφαίνη έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στις ημικρανίες. Λαμβάνεται ξεκινώντας με 200 mg και στη συνέχεια αυξάνεται σε 400 mg εάν χρειάζεται.

Σε κάθε περίπτωση πάντως να είστε προσεκτικοί με τις αντενδείξεις και τις ανεπιθύμητες ενέργειες (π.χ. ναυτία, διάρροια, έλκη, πεπτική αιμορραγία, κ.λπ.).

Τα οπιούχα, όπως η κωδεΐνη, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση ή ακόμη και σε εθιστική συμπεριφορά. Επιπλέον, μπορούν να επιδεινώσουν τη ναυτία.

Από τα μη φαρμακευτικά σκευάσματα, χρήσιμο επίσης για την αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας είναι το Meadowsweet, η λεγόμενη «φυτική ασπιρίνη», που βασίζει την δράση της στα σαλικυλικά που περιέχονται στις ανθισμένες κορυφές του.

Όμοια μπορεί να χρησιμοποιηθεί η λευκή ιτιά (Salix alba) για τα σαλικυλιωμένα παράγωγά της με αναλγητικές ιδιότητες.

Τέλος, ανακούφιση στις κεφαλαλγίες μπορεί να προσφέρει το έλαιο μέντας για τοπικό μασάζ, το πολύ μέχρι 3 φορές την ημέρα.

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων