fbpx

Είναι Εφικτή η Απομάκρυνση των Εξάρσεων σε Ασθενείς με κατά Πλάκας Ψωρίαση;

Η ψωρίαση κατά πλάκας είναι μια δερματική κατάσταση που διαταράσσει το ρυθμό παραγωγής κυττάρων στο δέρμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ερυθηματωδών, φολιδωτών και κνησμωδών κηλίδων, γνωστές ως «πλάκες», οι οποίες εμφανίζονται κυρίως στα γόνατα, στους αγκώνες, στο τριχωτό της κεφαλής και στον κορμό του σώματος.

Είναι Εφικτή η Απομάκρυνση των Εξάρσεων σε Ασθενείς με κατά Πλάκας Ψωρίαση;Η νόσος επηρεάζει περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αφορά το 90% των περιστατικών ψωρίασης και τα συμπτώματά της εμφανίζονται κατά περιόδους, καθώς πρόκειται για μια μακροχρόνια ασθένεια με έναν διαρκή κύκλο εξάρσεων και υφέσεων.

Υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες για την ψωρίαση. Για την ήπια έως μέτρια ψωρίαση, η οποία αποτελεί το 80% των περιπτώσεων, η τοπική αγωγή αποτελεί θεραπεία πρώτης γραμμής.

Η αποτελεσματική διαχείριση με τοπικές θεραπείες προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών συστηματικών και βιολογικών θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων του πιο ευνοϊκού προφίλ ασφαλείας και του σημαντικά χαμηλότερου κόστους.

Οι τοπικές θεραπείες, όπως ενδεικτικά τα ανάλογα βιταμίνης D (καλσιποτριόλη), τα κορτικοστεροειδή (διπροπιονική βηταμεθαζόνη και κλομπεταζόλη) ή και ο συνδυασμός τους, ακολουθούν μια βραχυπρόθεσμη προσέγγιση «κατ’ επίκληση», καθώς αντιμετωπίζουν τις εξάρσεις της νόσου.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα τοπικά κορτικοστεροειδή, ενώ έχουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ψωρίασης, τα ισχυρά και πολύ ισχυρά, δεν συστήνεται να λαμβάνονται για περιόδους μεγαλύτερες των 4-8 εβδομάδων, λόγω της πιθανότητας εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών (σύμφωνα και με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του εκάστοτε Προϊόντος).

Ενώ ορισμένες θεραπείες αναφέρουν κλινική εμπειρία έως 12 μηνών, δεν παρέχουν συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με το βέλτιστο σχήμα μακροχρόνιας θεραπείας.

Συνεπώς, η μακροπρόθεσμη θεραπεία συντήρησης, η οποία έχει ως κύριο στόχο την καθυστέρηση ή/και αποτροπή επανεμφάνισης εξάρσεων, αποτελεί μία πρόκληση.

Προσφάτως, στο Συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αποτελέσματα της νέας, πρωτοποριακής μελέτης για τη μακροχρόνια θεραπεία της ψωρίασης κατά πλάκας.

Οι στόχοι αυτής της μελέτης ήταν:

  • Η αύξηση των διαστημάτων σε ύφεση.
  • Η μείωση των υποτροπών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 6 χώρες, σε 56 δερματολογικές κλινικές και εξέτασε 650 ενήλικες ασθενείς με ψωρίαση κατά πλάκας.

Οι ασθενείς έλαβαν πρώτα θεραπεία έξαρσης 4 εβδομάδων με αφρό Cal/BD. Όσοι ασθενείς εμφάνισαν «καθαρό» ή «σχεδόν καθαρό» δέρμα μετά από τη θεραπεία έξαρσης, συνέχισαν στο στάδιο συντήρησης με αφρό Cal/BD δύο φορές την εβδομάδα ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την εβδομάδα για 52 εβδομάδες.

Περίπου 8 στους 10 ασθενείς εμφάνισαν «καθαρό» ή «σχεδόν καθαρό» δέρμα μετά τις 4 εβδομάδες θεραπείας με αφρό Cal/BD.

Σε περίπτωση υποτροπής κατά τη φάση συντήρησης, οι ασθενείς, ανεξαρτήτως ομάδας, έλαβαν αφρό Cal/BD μία φορά τη μέρα για τέσσερις εβδομάδες και σε περίπτωση επίτευξης ‘’καθαρού’’ ή ‘’σχεδόν καθαρού’’ δέρματος, συνέχιζαν τη θεραπεία συντήρησης.

Οι ασθενείς συνέχισαν να παρακολουθούνται για 8 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας, ώστε να ολοκληρωθεί η καταγραφή των δεδομένων ασφαλείας. 

Μετά από 1 έτος θεραπείας, η θεραπεία συντήρησης με αφρό Cal/BD δύο φορές την εβδομάδα (με διαφορά 2-3 ημερών) έδωσε τα κάτωθι αποτελέσματα:

- μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης υποτροπής κατά 43% (56 μέρες έναντι 30 ημερών με την κατ’ επίκληση αντιμετώπιση)

- μείωσε το ποσοστό εμφάνισης νέων εξάρσεων κατά 46% σε σύγκριση με την κατ’ επίκληση αντιμετώπιση (ήτοι 3 εξάρσεις το χρόνο έναντι 5 εξάρσεων με την κατ’ επίκληση αντιμετώπιση).

- ανεξάρτητα από το προφίλ τους κατά την έναρξη της θεραπείας και το όφελος της θεραπείας αυξήθηκε ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου.

Επιπλέον, κανένας ασθενής δεν εμφάνισε ατροφία του δέρματος, για συνολικό διάστημα παρακολούθησης 64 εβδομάδων, επιβεβαιώνοντας έτσι την ασφάλεια της μακροχρόνιας χορήγησης του αφρού.

Αυτά τα δεδομένα σηματοδοτούν μια ουσιαστική βελτίωση στη διαχείριση των ασθενών με ψωρίαση και κατά συνέπεια μια ουσιαστική βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους, η οποία επιμηκύνεται ανάλογα με την αύξηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζει η συμμόρφωση των ασθενών, η οποία είναι συνήθως χαμηλή. 

Οι φαρμακοποιοί, χάρη στη σχέση εμπιστοσύνης με τους ασθενείς μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αύξηση της συμμόρφωσης των ασθενών.

Με την άμεση επαφή τους με τον ασθενή μπορούν να επιβεβαιώσουν τη σωστή χρήση των φαρμάκων και τη σωστή δοσολογία για να επιτευχθούν τα επιθυμητά θεραπευτικά αποτελέσματα.

Συμπερασματικά, η μελέτη PSO-LONG κατέδειξε ότι ο αφρός Cal/BD μπορεί να καθυστερήσει και να μειώσει την εμφάνιση νέων εξάρσεων εάν χρησιμοποιείται ως θεραπεία συντήρησης δύο φορές την εβδομάδα, με διαφορά 2-3 ημερών, έως και 52 εβδομάδες περισσότερο από εκείνη της κατ’ επίκληση τοπικής θεραπείας με ταυτόχρονη διατήρηση ενός ευνοϊκού προφίλ ασφάλειας.

Το παραπάνω καθιστά τον αφρό Cal/BD ως τη μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία που χρησιμοποιείται είτε ως συντήρηση ή ως κατ’ επίκληση ώστε να παραταθεί το διάστημα χωρίς υποτροπές της ψωρίασης.

Γεώργιος Περσίδης, Βιολόγος MSc, Ιατρικός Σύμβουλος LEO-Pharma

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων