fbpx

Συχνά Προβλήματα του Βρεφικού Δέρματος

Οι νέοι γονείς συχνά είναι αγχωμένοι σε ότι αφορά τη φροντίδα του νεογέννητου παιδιού τους.

Ιδιαίτερα σε ορισμένα συχνά δερματικά προβλήματα του βρέφους μάθετε, με τον κατάλληλο τρόπο επικοινωνίας, να προβάλετε τον εαυτό σας σαν «το άτομο που μπορούν με εμπιστοσύνη να συμβουλευτούν».

Συχνά Προβλήματα του Βρεφικού Δέρματος.

Η ατοπική δερματίτιδα ή ατοπικό έκζεμα, είναι μια χρόνια δερματοπάθεια με ερυθηματώδεις και ορώδεις πλάκες στο πρόσωπο, τα γόνατα, τους αγκώνες...

Η ατοπική δερματίτιδα είναι η δερματική εκδήλωση του συνδρόμου της ατοπίας, μίας παθολογίας που εκδηλώνεται επιπλέον και σαν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και τροφική αλλεργία.

Η κλινική της εικόνα ποικίλει ανάλογα με την ηλικία

- Κατά τους πρώτους μήνες του βρέφους, οι βλάβες εκδηλώνονται στα κυρτά μέρη του προσώπου (μάγουλα…) και των άκρων (γάμπες, γόνατα...).

Η ξηρότητα και ο έντονος κνησμός συνοδεύεται από διαταραχές ύπνου.

- Μετά τα 2 χρόνια, οι βλάβες εντοπίζονται στις πτυχές (λαιμός, αγκώνες, γόνατα) και στα άκρα.

Ποιοι παράγοντες ενοχοποιούνται:

Γενετικοί: πάνω από το μισό των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα έχουν γονείς με ατοπία.

Επιδερμικοί: υπάρχει στα άτομα αυτά μια διαταραχή της δομής της επιδερμίδας που οφείλεται σε έλλειψη λιπιδίων στις μεσοκυττάριες λιπιδικές ζώνες, η οποία ευνοεί την απώλεια νερού και τη μειωμένη προστασία του φράγματος της κεράτινης στοιβάδας και κατ’ επέκταση τη διείσδυση αλλεργιογόνων.

Ανοσολογικοί: Στο πλαίσιο της ατοπικής δερματίτιδας, το έκζεμα αντιπροσωπεύει μία μορφή καθυστερημένης αντίδρασης υπερευαισθησίας, εμπλέκοντας λεμφοκύτταρα και αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα.

Ψυχικοί: το στρες επιδεινώνει την κατάσταση.

Η εξέλιξη

Η πάθηση εξελίσσεται με εξάρσεις και υφέσεις καταλήγοντας, σε μια από τις δύο περιπτώσεις, σε ίαση στα δύο χρόνια του βρέφους.

Στο 80% των περιπτώσεων η ατοπική δερματίτιδα εξαφανίζεται με την εφηβεία.

Εάν δεν γίνει σωστά η θεραπεία, οι βλάβες συχνά επιμολύνονται (με τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο συνήθως) και εμφανίζονται φλυκταινώδεις βλάβες.

Επίσης τα ατοπικά παιδιά είναι εκτεθειμένα σε έκζεμα εξ’ επαφής (αρώματα, λανολίνη, αντισηπτικά…).

Συχνά Προβλήματα του Βρεφικού Δέρματος.

Η θεραπεία στην έξαρση

Τα τοπικά κορτικοειδή

Η θεραπεία εκλογής είναι τα τοπικά κορτικοειδή της τάξης ΙΙ (μέτριας δράσης) που εφαρμόζονται στις πτυχές και στις γεννητικές περιοχές.

Η συμβουλή σας στο φαρμακείο

- Εφαρμόστε την κρέμα κορτιζόνης σε λεπτό φιλμ πάνω στη πάσχουσα περιοχή μια φορά τη μέρα κατά προτίμηση το βράδι (η χρήση 2 φορές την ημέρα δεν έδειξε κανένα επί πλέον όφελος).

- Διακόψτε τη χρήση της μόλις οι βλάβες είναι σε ύφεση και συνεχίστε με ένα μαλακτικό δερμοκαλλυντικό.

- Εάν δεν υπάρχει βελτίωση μην αυξήστε τη δοσολογία αλλά επισκεφτείτε τον γιατρό.

Το tacrolimus

Σε παιδιά πάνω από 2 ετών, οι αναστολείς της καλσινευρίνης (Tacrolimus Protopic), χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις αποτυχίας των κορτικοειδών.

Η συμβουλή σας στο φαρμακείο

- Εφαρμόστε δύο φορές την ημέρα σε λεπτό φιλμ πάνω στην πάσχουσα περιοχή και αποφύγετε την έκθεσή της επιδερμίδας στον ήλιο.

- Σταματήστε τη θεραπεία σε περίπτωση που δεν έχετε αποτέλεσμα μέσα σε 2 εβδομάδες.

Πώς να περιορίστε τη συχνότητα των εξάρσεων της ατοπικής δερματίτιδας

- Προσοχή στα καλλυντικά! Προτείνετε προϊόντα χωρίς άρωμα, χωρίς parabens, χωρίς λανολίνη και παράγωγα σιλικόνης, με στόχο τον περιορισμό των αλλεργικών αντιδράσεων.

Προτείνετε προϊόντα καθαρισμού χωρίς σάπωνα…

- Το μπάνιο να είναι χλιαρό όχι πάνω από 35ο C.

Η προσθήκη αμύλου ή ελαίων μπάνιου μειώνει τη ξηρότητα του δέρματος.

Σκουπίστε το δέρμα απαλά χωρίς τρίψιμο.

Συχνά Προβλήματα του Βρεφικού Δέρματος.

- Τα ρούχα και κυρίως τα εσώρουχα να είναι βαμβακερά ή και από μετάξι.

Αποφύγετε τα μάλλινα και κυρίως αυτά που «τσιμπάνε».

Η χρήση ενός μαλακτικού ρούχων ενδείκνυται, αρκεί όλα τα προϊόντα της πλύσης να μην είναι πολύ αρωματισμένα.

- Απομακρύνετε κάθε επίφοβο παράγοντα: το στρες, τα ακάρεα και τη σκόνη (συχνός αερισμός και τίναγμα των κλινοσκεπασμάτων, των στρωμάτων και των χαλιών) καθώς και τα κατοικίδια ζώα.

- Φροντίστε για ένα υγειές και καθαρό περιβάλλον στο σπίτι: αποφυγή καπνίσματος, σχολαστική καθαριότητα, όχι αρωματικά sprays.

Σε περίπτωση ηπίων εξάρσεων

Εδώ δεν χρειάζεται η χρήση κορτικοειδών. Μια κρέμα με βάση τον χαλκό και τον ψευδάργυρο ή μια εξειδικευμένη κρέμα για την ατοπική δερματίτιδα που αναδομεί τον επιδερμιδικό φραγμό και ανακουφίζει τους ερεθισμούς, αρκεί για να διατηρηθεί υπό έλεγχο μια ήπια ατοπική δερματίτιδα.

Επιπλέον ο ψεκασμός με ιαματικό νερό βοηθά στην ανακούφιση του κνησμού.

Η ενυδάτωση της επιδερμίδας

Η καθημερινή χρήση μαλακτικών τοπικών καλλυντικών μετά την περίοδο έξαρσης είναι βασική, με στόχο τη διατήρηση και την ενίσχυση του φράγματος προστασίας της επιδερμίδας και την αποφυγή της έντονης απώλειας νερού, προσφέροντας τα απαραίτητα λιπίδια για την αποκατάσταση της δομής της κεράτινης στοιβάδας.

Προσοχή, τα προϊόντα να είναι υποαλλλεργικά, χωρίς άρωμα, parabens και phenoxyethanol.

Τα κυριότερα συστατικά που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους προϊόντα είναι:

Ενυδατικά: μανιτόλη, γλυκερίνη, έλαιο παραφίνης, γαλακτικό οξύ…

Φιλμογενή ενυδατικά: κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ…

Δομικά λιπίδια: κεραμίδια, φωσφολοπίδια, βούτυρο Karite, ωμέγα-6…

Απαλυντικά, καταπραϋντικά: εκχύλισμα βρώμης, ιαματικό νερό, γλυκόκολλα…

Η συμβουλή στο φαρμακείο

- Χρησιμοποιήστε τακτικά το μαλακτικό καλλυντικό, 1-2 φορές την ημέρα πάνω στις βλάβες ή και σε όλο το σώμα, μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής.

- Μην το χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της έξαρση,ς γιατί υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει αίσθημα καύσου κατά την επαφή με τις ατοπικές βλάβες.

 

e-learning-pharmamanage.gr


Σεβόμαστε την Ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι τους όρους Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων